Uutta tietoa huonoennusteisen rintasyövän hoitoon
Tuore tutkimus auttaa kehittämään uusia hoitokeinoja MYC-positiiviseen rintasyöpään, jonka ennuste on usein heikko ja johon ei ole tällä hetkellä olemassa tehokkaita hoitoja. FM Johanna Anttila väittelee Roosa nauha -päivänä 4.10.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja noin puolessa tapauksista havaitaan MYC-proteiinin yli-ilmentymistä. MYC:n yli-ilmentyminen kiihdyttää syöpäsolujen kasvua ja tekee niistä aggressiivisia. Käytössä ei tällä hetkellä ole syöpähoitoja, joiden vaikutus kohdentuisi suoraan MYC:n vaikutuksiin.
Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Johanna Anttila löysi tutkimuksessaan MYC-positiivisille syöpäsoluille elintärkeitä aineenvaihduntareittejä. Näiden reittien ymmärtäminen voi auttaa kehittämään uusia, täsmällisempiä hoitomuotoja, jotka pystyvät tehokkaammin pysäyttämään syövän etenemisen.
– Havaitsimme, että lääkkeet, joiden vaikutus kohdentuu näihin MYC:n ohjaamiin solutoimintoihin, estävät tehokkaasti MYC-positiivisen rintasyövän kasvua useissa erilaisissa rintasyöpämalleissa, hän kertoo.
Tutkimuksessa selvisi myös, että MYC:n vaikutukset mitokondrioiden toimintaan, ohjelmoituun solukuolemaan sekä immuunijärjestelmän välttämiseen ovat avainasemassa syöpäsolujen selviytymisessä.
– Esimerkiksi mitokondrionaaliseen aineenvaihduntaan kohdentuvat lääkehoidot näyttävät olevan tehokkaita MYC-positiivisten rintasyöpäsolujen täsmähoidossa.
FM Johanna Anttilan väitöstilaisuus pidetään syöpätutkimuksen tärkeyttä esiin nostavana Roosa nauha -päivänä perjantaina 4. lokakuuta.
Lue lisää tutkimuksesta
Yhteystiedot:
Johanna Anttila
p. 0400 951 991
johanna.m.anttila@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Linkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme