Romanialaistaustainen korruptiotutkija ja valtiotieteilijä palkitaan Oikeusvaltiopäivänä 24.10.2024
Kolmatta Oikeusvaltiopäivää vietetään Helsingin yliopiston päärakennuksessa torstaina 24.10.2024 klo 12.00–17.00. Tapahtuma on englanninkielinen, ja sitä voi seurata myös verkossa.
Oikeusvaltiopäivä on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma, joka kokoaa yhteen kotimaisia ja kansainvälisiä kehitysyhteistyön ja oikeusvaltion huippuasiantuntijoita julkiselta sektorilta, kansalaisjärjestöistä sekä korkeakouluista keskustelemaan oikeusvaltiotyön onnistumisista ja haasteista. Tapahtumaan voi osallistua rekisteröitymällä Oikeusvaltiokeskuksen verkkosivuilla.
Helsingin yliopiston Oikeusvaltiokeskus ja Leo Mechelin säätiö palkitsevat vuosittain Oikeusvaltiopäivän yhteydessä erityisen ansioituneen oikeusvaltion puolestapuhujan Leo Mechelin -mitalilla, ja ohjelmassa kuullaan palkitun Leo Mechelin -juhlaluento.
Vuoden 2024 Leo Mechelin -juhlaluennoitsija on kansainvälisesti arvostettu hyvän hallinnon ja politiikan tutkija, italialaisen LUISS-yliopiston professori sekä European Research Centre for Anti-Corruption and State-Building (ERCAS) -tutkimuslaitoksen johtaja Alina Mungiu-Pippidi. Pitkän akateemisen uransa ohella professori Mungiu-Pippidi on toiminut lukuisissa asiantuntijatehtävissä Euroopan unionin eri toimielimissä, ja hänen suosituksiaan hyvän hallinnon kehittämiseksi on huomioitu lukuisissa maissa.
Hänen teoksensa The Quest for Good Governance (Cambridge University Press, 2015) pohtii, miten jotkut yhteiskunnat onnistuvat kitkemään korruptiota niin, että sitä ilmenee vain satunnaisesti, kun taas toiset yhteiskunnat pysyvät järjestelmällisesti korruptoituneina. Miten yhteiskunnat saavuttavat pisteen, jossa integriteetti on normi ja korruptio on poikkeus julkishallinnossa ja yhteisiä resursseja jaettaessa?
Mungiu-Pippidin viimeisin monografia Europe’s Burden: Promoting Good Governance across borders (Cambridge University Press, 2020) tarkastelee sitä, miksi Euroopan unionin lukuisat hyvään hallintoon ja korruptiontorjuntaan keskittyneet toimet eivät ole saavuttaneet toivottuja tuloksia etenkään EU:n ulkosuhteissa.
Leo Mechelin -juhlaluennon lisäksi Oikeusvaltiopäivän paneelikeskusteluissa tarkastellaan vahvojen instituutioiden ja oikeusvaltiollisuuden suhdetta sekä toimivia korruptiontorjuntakeinoja. Panelistit ovat hyvän hallinnon, korruptiontorjunnan ja kehitysyhteistyön kansainvälisesti arvostettuja tutkijoita ja asiantuntijoita. Paneelikeskustelut juontaa Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Krista Taubert.
Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan yhteyteen vuonna 2021 perustettu Oikeusvaltiokeskus tukee kehittyvien maiden oikeusvaltiokehitystä. Toimintaa rahoitetaan muun muassa ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista.
Lisätietoja:
Iko Raatikainen, projektisuunnittelija
Oikeusvaltiokeskus
https://www.helsinki.fi/fi/verkostot/oikeusvaltiokeskus
iko.raatikainen@helsinki.fi
+358 50 346 5549
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Kuinka saada irti kuolleen hirven etuhampaat?23.6.2025 10:36:14 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus selvittää, kuinka kivikautiset ihmiset hankkivat raaka-aineen hammasriipuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme