Tampereen yliopisto

Kirjauutuus pohtii, millaisten romanssikertomusten ympäröiminä elämme

Jaa

Millaisia kertomuksia romantiikasta luodaan ja kulutetaan ajassamme, jossa elämäntyylit ja parisuhteet ovat entistä moninaisempia? Tuore artikkelikokoelma luo läpileikkauksen romanssien ja muiden parinmuodostusten kiehtovaan ja ajoittain synkkäänkin tarinakudelmaan.

Kuva: Jonna Lahti
Kuva: Jonna Lahti

Romanssikertomukset 2000-luvulla on artikkelikokoelma, joka paneutuu erityyppisiin parinmuodostuskertomuksiin monitieteisesti ja mediarajat ylittäen. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa vuosituhannen alun nuortenkirjallisuus, chick lit, tosi-tv:n deittailuformaatit sekä videopeleissä ja fanifiktiossa esiintyvät romanssit.  

– Rakkaus ja romanttiset suhteet ovat ehtymätön tarinoiden aihe. Vaikka ikiaikaiset juonikuviot pitävät edelleen pintansa, on 2000-luvulla tuotettu inklusiivisempia ja eettisesti tiedostavampia romanssikertomuksia kuin aiemmin, toteavat kokoelman toimittajat Hanna Samola, Saija Isomaa ja Matias Nurminen.

Tämä näkyy esimerkiksi lajityypillisten piirteiden parodiointina sekä tarinoissa esille tulevien sukupuoliroolien ja seksuaalisuuden muotojen monipuolistumisena. Tuttuja kaavoja hyödynnetään, mutta teokset saattavat myös kommentoida ja kritisoida romanssikertomuksia kulttuurisina malleina tai vaikkapa esittää ne symbolisina resursseina, jotka auttavat yksilöä pohdiskelemaan omaa elämäänsä.

Kirjan kirjoittajat ovat laji- ja kertomuksentutkijoita, jotka ovat perehtyneet esimerkiksi viettelykertomuksiin, satuihin, kulttuurisiin mallitarinoihin ja dystooppiseen fiktioon. Teos on kirjoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita romansseista ja niitä sivuavista kertomuslajeista. Se soveltuu niin aiheeseen perehtyneille kuin kurssikirjaksikin.  

Tampere University Pressin kustantama vertaisarvioitu teos on avoimesti saatavilla mm. kustantajan julkaisualustalla. Kokoelmaa esitellään TUPin Kirjasadonkorjuu 2024 -tapahtumassa 4. marraskuuta. 

Teoksen tiedot

Hanna Samola, Saija Isomaa & Matias Nurminen (toim.): Romanssikertomukset 2000-luvulla. Parinmuodostuksen juonia ja murtumia kirjallisuudessa ja populaarikulttuurissa. Tampere University Press, 2024. https://doi.org/10.61201/tup.864  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Hanna Samola
hanna.samola@tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye