Väitöstutkimus avaa työyhteisön vuorovaikutuksen merkitystä työn ja vapaa-ajan rajojen hallinnassa
Viestintäteknologian kehittyessä ja jatkuvan tavoitettavuuden vaatimusten kasvaessa työn ja muun elämän rajojen hallinnasta on noussut keskeinen kysymys monille työntekijöille. Rajanhallinta ei ole pelkästään yksilön henkilökohtainen valinta, vaan se rakentuu vuorovaikutuksessa muiden kanssa, erityisesti työyhteisöissä ja läheisissä ihmissuhteissa.

FM Jonna Leppäkummun väitöskirjassa tarkasteltiin, miten ihmiset navigoivat työn ja muun elämän välisiä rajoja sekä millä tavoin viestintäteknologia ja organisaation käytänteet näyttäytyvät rajojen hallinnassa. Leppäkumpu haastatteli suomalaisia toimittajia sekä heidän kumppaneitaan, ystäviään ja lähijohtajiaan. Lisäksi väitöskirjan aineistoa kerättiin globaalien tiimien jäsenten ja vetäjien haastatteluista.
Rajojen hallinta syntyy yhdessä työyhteisössä
”Ihmiset eivät ole passiivisia sivustaseuraajia rajanhallinnan suhteen. Sen sijaan rajoista neuvotellaan ja niitä muokataan päivittäisessä kanssakäymisessä muiden kanssa esimerkiksi tilanteessa, jossa työnantaja pyytää jäämään illaksi töihin mutta sinulla on jo muuta menoa, jota et voi perua”, Leppäkumpu kertoo.
Kun ihmiset keskustelevat eri elämän osa-alueistaan niin työpaikalla kuin sen ulkopuolellakin, se usein helpottaa työn ja muun elämän tasapainoilua. Ihmiset kokevat saavansa tukea mieltä painaviin asioihin, ja sukkulointi niin työn ja kodin velvoitteiden välillä on sujuvampaa. Se, mitä asioita henkilökohtaisesta elämästä jaetaan työyhteisössä, riippuu monista eri tekijöistä.
”Kaikissa työpaikoissa ei pidetä laisinkaan tarpeellisena kertoa henkilökohtaisen elämän haasteista. Jos haasteet kuitenkin vaikuttavat esimerkiksi tiimityön sujuvuuteen, työn suunnitteluun tai aikataulutukseen, olisi tärkeää, että työnantaja tai tiimi on jollain tasolla tietoinen tilanteesta” Leppäkumpu toteaa.
Teknologia rajanhallinnan tukena – vai haasteena?
Työn ja muun elämän rajat määritellään usein työpäivän keston tai työntekopaikan mukaan. Nykyaikaisessa tietotyössä, erityisesti globaalissa ympäristössä, teknologian ansiosta työ ei ole sidottu tiettyyn aikaan tai paikkaan. Työyhteisöjen ja tiimien jäsenet voivat työskennellä joustavasti, mikä mahdollistaa yhteistyön esimerkiksi suurista aikaeroista huolimatta.
”Yhdessä luodut säännöt työyhteisössä, esimerkiksi tavoitettavuuden suhteen, ovat tärkeässä roolissa etenkin globaaleiden työntekijöiden rajanhallinnassa. Olennaista on myös se, miten organisaatioissa viestitään esimerkiksi tasapainon tai työstä irrottautumisen merkityksestä, sillä ne näyttävät osaltaan ohjaavan työntekijöiden tapoja olla tavoitettavissa.”
Leppäkummun viestinnän väitöskirjan tarkastustilaisuus "Vuorovaikutuksessa rakentuva työn ja muun elämän rajanhallinta" pidetään lauantaina 9.11.2024 klo 12 alkaen vanhassa juhlasalissa S212 Seminarium-rakennuksessa. Vastaväittäjänä toimii professori Liisa Mäkelä (Vaasan yliopisto) ja kustoksena professori Anu Sivunen (Jyväskylän yliopisto).
Lisätietoja:
Jonna Leppäkumpu
+358505209632
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652reetta.j.kalliola@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.
Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten
Tutkijoiden yö saapuu jälleen - tapahtuma laajenee Jamkiin syksyllä 20259.7.2025 09:47:06 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yö palaa Jyväskylään jo kymmenettä kertaa, ja tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk). Tapahtuma järjestetään perjantaina 26. syyskuuta 2025, ja se tarjoaa koko perheelle elämyksellisen matkan tieteen maailmaan.
Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme