Helsingin yliopisto

Potilaskohtaisten syöpähoitojen räätälöimisessä edistysaskel

Jaa

Tutkijat kehittivät potilaan omiin soluihin perustuvan lääketestausalustan, joka mahdollistaa immuunihoitojen tehon ennustamisen erityisesti keuhkosyöpäpotilailla.

Heidi Haikalan laboratorion tutkijat kehittivät lääketestausalustan yhdessä muiden hankkeen tutkijoiden kanssa.
Heidi Haikalan laboratorion tutkijat kehittivät lääketestausalustan yhdessä muiden hankkeen tutkijoiden kanssa. Kapina Oy

Syövän immuunihoidot eli lääkkeet, jotka aktivoivat potilaan omaa immuunipuolustusta syöpää vastaan, ovat mullistaneet hoidon useissa eri syövissä. Ne eivät kuitenkaan toimi tehokkaasti kaikilla, koska jokaisen ihmisen immuunipuolustus on yksilöllinen. Lisäksi hoidot ovat yhteiskunnalle erittäin kalliita ja niiden tehoa on ollut vaikea ennustaa. Tämän vuoksi tarve uusille menetelmille immuunihoitojen yksilölliseen kondentamiseen on suuri.

Helsingin yliopiston, HUSin, yksilöllisen syöpälääketieteen lippulaiva iCAN:in ja Orionin immuno-onkologian tutkimustiimin tutkijat tarttuivat tähän ongelmaan ja kehittivät tuoreessa tutkimuksessa potilaan omiin soluihin perustuvan lääketestausalustan, joka jäljittelee potilaan todellista kasvainympäristöä minikoossa. Menetelmä mahdollistaa ensi kertaa immuunivasteen mekanismien tutkimisen ja immuunihoitojen tehon ennustamisen kullekin potilaalle. Uusi testausmenetelmä voi parantaa hoidon tehoa erityisesti keuhkosyöpää sairastavilla.

Lääketestausalustaa käyttämällä tutkimuksessa löydettiin myös uusi synerginen yhdistelmähoito, joka yhdistää anti-PD-1-immunoterapian ja Cbl-b-estäjän. Tämä lääkeyhdistelmä aiheutti tehokkaan syövänvastaisen immuunivasteen osalla potilaista, myös niille, joiden solut olivat aiemmin vastustuskykyisiä immunoterapialle.

–  Löytömme on merkittävä edistysaskel syöpähoitojen räätälöimisessä potilaskohtaisesti. Ymmärtämällä, miten potilaan omat syöpä- ja immuunisolut vaikuttavat toisiinsa, voimme kohdentaa hoitoja tehokkaammin ja yrittää voittaa syövän immuunipuolustukselle kehittämää vastustuskykyä, kertoo vastaava tutkija, dosentti Heidi Haikala Helsingin yliopistosta.

Tarve hoidon tehon arvioinnille on kiireellinen

Tutkimusta varten HUSissa kerättiin kaikkiaan yli 1600 kudosnäytettä. Tämä maailmanlaajuisestikin iso ja ainutlaatuinen aineisto mahdollisti tutkimuksen tekemisen.

Jo aiemmin on tiedetty, että yksilölliset tekijät, kuten immuunivaste, potilaan ikä ja muut potilaskohtaiset piirteet, vaikuttavat voimakkaasti hoidon tehoon. Lisäksi tutkijat havaitsivat myös uusia ennustetekijöitä, jotka voivat auttaa ennustamaan tehokasta syövänvastaista immuniteettia ja parantaa hoitojen kohdentamista yksilöllisesti.

Uusi testausmenetelmä voi parantaa hoidon tehoa erityisesti keuhkosyöpäpotilailla, mutta se voi soveltua myös muihin syöpätyyppeihin, kuten rinta-, suolisto- ja gynekologisiin kasvaimiin.

–  Immunoterapian ja muiden täsmähoitojen kehitys on tällä hetkellä nopeaa, ja tarve ennustaa uusien hoitojen tehoja ja parantaa hoitotuloksia on kiireellinen. Lisäksi uusien hoitomahdollisuuksien, kuten Cbl-b-estäjien, tutkimus on vasta alkamassa ja lupaavaa, Haikala sanoo.

Tutkijoiden mukaan löydöksellä on potilashoidon lisäksi merkittävä vaikutus immuunihoitojen lääketutkimuksiin.

– Julkaistu tutkimus mahdollistaa useiden eri lääkkeiden ja näiden yhdistelmien tutkimisen ilman kalliita ensivaiheen lääketutkimuksia. Tämän avulla uusia lääkkeitä ja hoitokäytäntöjä saadaan nopeammin käyttöön potilashoitoon, arvioi osastonylilääkäri, dosentti Ilkka Ilonen HUSin Sydän- ja Keuhkokeskuksesta.

Lue lisää tutkimuksesta

Lisätietoja tutkimuksesta:

Heidi Haikala, dosentti, Helsingin yliopisto, HaikaLab
046 659 7547
heidi.haikala@helsinki.fi

Ilkka Ilonen, dosentti, Helsingin yliopisto ja osastonylilääkäri, Sydän- ja keuhkokeskus, HUS Helsingin yliopistollinen sairaala
050 427 2280
ilkka.ilonen@hus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye