Tutkimustulokset valmistuivat: Panssarilaiva Ilmarisen polttoainesäiliöt voidaan tyhjentää hallitusti
Panssarilaiva Ilmarisen hylyn tutkimuksia jatkettiin Pohjoisella Itämerellä Suomen talousvyöhykkeellä 12.-19.8.2024. Tutkimusmatkan tavoitteena oli selvittää, soveltuuko panssarilaiva Ilmarisen hylky viranomaistoimin saneerattavaksi ja miten se voitaisiin tyhjentää öljystä. Tutkimusmatka toteutettiin viranomaisyhteistyönä, jossa olivat mukana Suomen ympäristökeskus (Syke), Merivoimat ja Rajavartiolaitos.

Panssarilaiva Ilmarinen upposi 13.9.1941. Tällä hetkellä arvioidaan, että sen tankeissa on yhteensä 100 000 litraa kevyttä polttoöljyä.
Tutkimusmatkan tulokset hylyn kunnosta ja polttoainetankkien sijainnista auttoivat ymmärtämään, miten parhaiten saadaan polttoaine poistettua turvallisesti. Tällä hetkellä hylky vuotaa pari pisaraa minuutissa. Hylyn pinnassa on paksuhko korroosiokerros. Yhtenä riskinä niittaamalla valmistetussa rungossa on sen katkeaminen, jolloin voisi syntyä isompi öljyvahinko. Tämä olisi erityisen tuhoisaa läheiselle Saaristomeren kansallispuiston luonnolle.
Hylyn nykytilanteen selvittämiseen käytettiin ROV:ia (engl. remotely operated vehicle) sekä sukeltajia. ROV:t ovat ns. sukellusrobotteja, joita käytetään vedenalaisten kohteiden paikantamiseen ja kuvaamiseen. ROV-kuvaamisen avulla kartoitettiin öljyä sisältävien tankkien sijainnit, mikä helpottaa mahdollista tulevaa öljyntyhjennysoperaatiota. Kuvausten avulla tarkasteltiin myös hylyn rungon kuntoa ja siinä olevia vaurioita. Tutkimusvälineinä käytettiin myös kauko-ohjattavia kuvauslaitteita, hydroakustisia laitteistoja ja ultraäänimittauksia.
Suomen ympäristökeskuksen projektipäällikkö Tommi Kontto valaisee tutkimusmatkan tuloksia seuraavasti: ”Hylyn pinnasta poistettiin korroosiota muutamasta kohdasta ja sen alta tuli esiin ehjää teräspintaa. Runko on koottu niittaamalla, korroosio voi vaikuttaa eri tavalla saumojen niitteihin ja teräslevyihin. Ilmarisen polttoainetankeissa oleva öljy on riski herkälle ja haavoittuvaiselle Itämerelle. Tutkimustulosten perusteella arvioimme, että hylyn polttoainesäiliöt voidaan tyhjentää hallitusti ennen kuin tankeista vuotava öljy aiheuttaa suurempaa vaaraa meriluonnolle.”

Tutkimuspaikalla pidettiin hiljainen hetki menehtyneiden merisotilaiden muistoksi
Kun Ilmarinen törmäsi merimiinaan Utön edustalla 13.9.1941, onnettomuudessa menehtyi 271 merisotilasta. Tutkimusta suunniteltaessa oli tärkeää huomioida myös hautarauha. Sukelluksia suunniteltaessa on keskusteltu Ilmarisen perintöä vaalivan panssarilaivojen perinneyhdistyksen, puolustusvoimien hengellisen työn sekä hautarauhasta vastaavan aluehallintoviraston kanssa. Kyseiset tahot eivät nähneet estettä tutkimuksen toteuttamiseen. Ennen operaation alkua tutkimuspaikalla pidettiin hiljainen hetki menehtyneiden merisotilaiden muistoa kunnioittaen.
Hylyn sisällä oleviin tiloihin, missä on vainajia, ei sukellettu. Hylkyyn ei kajottu vaan sen rungon rakennetta tutkittiin päällisin puolin.
Hylyn polttoainesäiliöiden tyhjennys suunnitteilla vuosille 2025–2026
Ympäristöministeriö edistää yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa Ilmarisen polttoainesäiliöiden tyhjennystä viranomaistyönä. Tavoitteena on tyhjentää hylky öljystä vuosien 2025–2026 aikana. Hylyn saneerausta rahoitetaan ympäristöministeriön Vesien ja meren tilan parantamisen Ahti-ohjelmasta (2023–2027). Ohjelma toteuttaa Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitetta vesien ja Itämeren suojelemiseksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tommi Kontto, projektipäällikkö, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, p. 0295 252 278
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat




Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Viikkokatsaus 28.4.–2.5.202524.4.2025 12:40:26 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Viikkokatsaus 22.–25.4.202517.4.2025 13:31:13 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen laadintaan saatavilla uusia ohjeita sekä purkumateriaalilaskuri16.4.2025 09:47:54 EEST | Tiedote
Tammikuussa käyttöönotetun purkumateriaalin ja rakennusjätteen selvitystietojärjestelmän (Rapu) kehitys jatkuu aktiivisena. Tietojärjestelmän käyttöön on nyt julkaistu täyttöohje ja selvityksen laatimista tukeva pienten rakennusten arviointiin tarkoitettu purkumateriaalien arviointilaskuri.
Ekologinen kompensaatio auttaa luontotavoitteiden saavuttamisessa mutta vaatii sitoutumista15.4.2025 12:15:22 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskuksen ekologisen kompensaation pilotoinneista kokoamat havainnot osoittavat, että luontohaittojen hyvittäminen on mahdollista, mutta vaatii onnistuakseen strategista sitoutumista, olipa kyse yritysjohdosta tai kuntapäättäjistä.
Selvitys: Muovinkierrätyksen läpimurto edellyttää monipuolisia toimia ja selkeyttä julkiseen ohjaukseen15.4.2025 09:01:00 EEST | Uutinen
Tuoreen selvityksen mukaan muovinkierrätyksen läpimurto Suomessa vaatii vielä runsaasti toimenpiteitä ja niitä tukevaa julkisen vallan ohjausta, eivätkä esimerkiksi suunnitteilla olevat laitosinvestoinnit yksin riitä muovinkierrätysasteen merkittävään kohentumiseen. Nykyisin noin 80 prosenttia Suomessa syntyneestä kaikesta muovijätteestä päätyy energiahyödyntämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme