Jätkänkynttilä raivasi tien menestykseen - siltasuunnittelija Pekka Pulkkinen viimeistelee eläkepäivillään maailman korkeinta siltaa Intiassa: ”Yhteistyön merkitys on suuri”
Oulun yliopistossa opiskellut, mittavan kansainvälisen uran siltasuunnittelijana tehnyt Pekka Pulkkinen tunnetaan maailman vaikuttavimmista silloista ja hän on yhä, eläkeiästään huolimatta, mukana historiallisessa projektissa Intian vuoristossa.

Rakennustekniikan diplomi-insinööri, siltasuunnittelija Pekka Pulkkinen on valittu Oulun yliopiston vuoden alumniksi – eikä syyttä. Oulun yliopistossa opiskellut ja mittavan kansainvälisen uran tehnyt Pulkkinen tunnetaan vaikuttavista siltaprojekteistaan ja hän on yhä, eläkeiästään huolimatta, mukana poikkeuksellisessa projektissa.
Pulkkisen kädenjälkeä edustaa tekeillä oleva maailman korkein rautatiesilta Intiassa. Työ vuoristossa on asettanut vuosia kestäneelle projektille omat haasteensa, samoin maan byrokratia, ja osin näistä syistä Pulkkinen on halunnut olla projektissa mukana loppuun saakka. Chenab-rautatiesilta sijaitsee paikoin vaikeakulkuisella Intian vuoristoalueella. Korkeutta kaarisillalla on 360 metriä ja kaaren jännemitta on peräti 467 metriä.
Projektia voisi kuvailla sanalla ”jännitysnäytelmä”. Siltapaikalle johtaa 150 kilometriä pitkä, erittäin vaarallinen vuoristotie, jota Pulkkinenkin sanoo eräässä haastattelussa ajelleensa ”rystyset valkoisina.”
”Ehkä minä tämän projektin jälkeen voin jäädä eläkkeelle”, hän naureskelee, mutta lisää tosin, että on mielellään mukana jakamassa osaamistaan ja ajatuksiaan vastaisuudessakin. Intohimoammatti?
”Ehkäpä niin.”
Pulkkisen ura on huikea. Omanlaisiaan merkkipaaluja sillä ovat muun muassa Swietokrzyski-silta Varsovan keskustassa sekä 1,3 kilometriä pitkä Binh -silta Vietnamissa. Ura lähti lentoon vuonna 1989 valmistuneesta Rovaniemen Jätkänkynttilästä. Jätkänkynttilä oli Suomen ensimmäinen tieliikenteen vinoköysisilta ja portti kansainvälisiin siltaprojekteihin.
Suomalainen siltasuunnittelu huippuluokkaa
Pulkkinen arvostaa Oulun yliopistossa saamaansa koulutusta ja pitää kotimaista siltojen suunnittelun ja rakentamisen osaamista tasokkaana. Hän näkee yliopistolla suuren merkityksen huippuosaajien kasvattajana ja verkoston tarjoajana.
”Meistä oli toisillemme, eri osaajien kesken, suuri tuki opintojen aikaan ja niiden jälkeenkin. Olemme voineet kehittää ja kehittyä yhdessä. Yhteistyön merkitys on suuri,” Pulkkinen sanoo.
”Oulun yliopistossa on vahvaa mekaniikan osaamista. Se auttoi myös minua. Otin opintoihini mukaan myös sillansuunnittelun erikoiskurssin. Kyse se oli vain yhdestä kurssista, mutta minulla ei ollut mitään pelkoa, ettenkö selviäisi siltasuunnittelun saralla.”
Oulun yliopistoseuran puheenjohtaja Eva Maria Raudasoja luonnehtii Pekka Pulkkista seuraavasti:
”Oulun yliopiston vuoden 2024 alumnin kädenjälki on globaali. Hänen työuransa merkittävät kansalliset ja kansainväliset ansiot ovat konkreettinen ja näkyvä osoitus Oulun yliopiston uudistetusta strategiasta ”Pohjoinen kädenjälkemme on globaali”. Yliopistomme strategian perustana säilyy tehtävä luoda uutta tietoa ja tarjota tutkimukseen perustuvaa koulutusta kestävämmän, älykkäämmän ja inhimillisemmän maailman rakentamiseksi.”
Pekka Pulkkinen sai tunnustuksen Vuoden Alumnina Oulun yliopistogaalassa 8.11.
Oulun Yliopistoseura ry nimeää vuosittain Vuoden Alumnin Oulun yliopistosta valmistuneiden joukosta. Perinne sai alkunsa vuonna 1999 seuran nimetessä Tasavallan Presidentti Martti Ahtisaaren Vuoden Alumniksi 1999.
Vuoden Alumnia valitessaan Oulun yliopistoseuran hallitus tarkastelee seuraavia kriteereitä: Ehdokkaan aito näkyvyys, Ehdokas tunnistaa itse olevansa Oulun yliopiston kasvatti, Ehdokkaan nimeäminen puhuttelee ajankohtaisuutensa vuosi, Ehdokkaan merkitys osana Oulun yliopiston rakentamaa tarinaa osana ympäröivää yhteiskuntaa sekä Ehdokkaan toiminta Pohjois-Suomen ja alueen kilpailukyvyn hyväksi.
Lisätietoja:
Pekka Pulkkinen
pekka.pulkkinen@wsp.com
Eva Maria Raudasoja
Oulun yliopistoseuran puheenjohtaja
eva.raudasoja@oulu.fi
+358405083366
Yhteyshenkilöt
Leena HirvonenViestinnän johtava asiantuntijaOulun yliopisto
Strateginen ja organisaatioviestintä, media- ja yhteiskuntasuhteet
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme