Keski-Suomen biopankin ja Jyväskylän yliopiston tutkimusjohtaja Tiina Jokela ehkäisee syöpää tutkimalla elintapoja
Keski-Suomen biopankin uuden tutkimusjohtajan Tiina Jokelan tavoitteena on lisätä yhteistyötä Jyväskylän yliopiston, Keski-Suomen hyvinvointialueen ja Keski-Suomen biopankin kanssa. Tärkeää on tehdä biopankkitoimintaa näkyvämmäksi, jotta sen käyttöä tutkimuksessa voidaan entisestään lisätä. Jokela tutkii omassa tutkimuksessaan verinäytteistä löytyviä merkkiaineita, jotka voivat viitata syövän kehittymiseen erityisesti Lynchin syndroomaa kantajien keskuudessa.
Jyväskylän yliopiston tutkimusjohtaja Tiina Jokelan tehtävät jakautuvat Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen biopankin kesken. Hän aloitti tehtävässään 1.5.2024. Jokelan työtehtäviin kuuluu biopankkitoiminnan kehittäminen, solu- ja molekyylipatologian opetus Jyväskylän yliopistolla sekä syöpäbiomarkkereihin liittyvän tutkimuksen johtaminen ja tekeminen.
Elämäntavat auttavat meitä pysymään terveinä
Tiina Jokelan tutkimus on keskittynyt Lynchin syndroomaan. Lynch syndroomaa aiheuttavat DNA:n korjausgeenien virheelliset muodot, joita kantavilla henkilöillä on kohonnut riski sairastua syöpään jopa ennen keski-ikää. Lisäksi monet syndrooman kantajat ehtivät elämänsä aikana käydä läpi useita syöpiä. Jokela tutkii Lynch kohortissa liikuntaan ja ravitsemukseen liittyvien elämäntapojen yhteyksiä syöpäriskiin ja veren merkkiaineisiin eli syöpäbiomarkkereihin.
- Tutkimukseni pyrkii siis selvittämään solu- ja molekyylitasolla, kuinka elämäntavat esimerkiksi ruokavalio ja liikunta säätelevät riskiä sairastua syöpään. Terveellinen ruokavalio ja runsas fyysinen aktiivisuus merkittävästi alentavat syöpäriskiä, mutta tällä hetkellä emme tunne tarpeeksi hyvin niitä molekyyli- ja solutason mekanismeja, jotka aikaansaavat suojan syöpää vastaan, selventää tutkimusjohtaja Tiina Jokela Jyväskylän yliopistosta.
Kun ymmärretään, miten elimistö voi torjua syöpää, voidaan tulevaisuudessa vahvistaa elimistön omaa suojaa. Tietoa voidaan mahdollisesti yleistää ja täten torjua myös muita syöpiä. Samalla on mahdollisuus tunnistaa lääkkeettömiä keinoja syövän torjumiseen.
- Terveyden edistämisen keskiössä on ennaltaehkäisy. Tutkimukseni siis pyrkii kehittämään uusia menetelmiä, joilla voimme ennaltaehkäistä syöpää ja tunnistaa ne mahdollisimman varhain, kertoo Jokela.
Yhteistyötä biopankin ja kokemusasiantuntijoiden kanssa
Jokelan tutkimuksessa etsitään Lynchin syndroomaa kantavien henkilöiden verinäytteistä RNA-molekyylejä, aineenvaihduntatuotteita ja immuunisoluja, jotka voivat kertoa syövän kehittymisen riskeistä ja sairastumisen todennäköisyydestä. Näitä tutkimustuloksia voidaan myöhemmin laajemmin validoida biopankkinäytteillä. Tutkimukseen osallistuu myös kokemusasiantuntijat, jolla on omakohtainen kokemus elämästä Lynch syndrooman kanssa.
- Kokemusasiantuntijan kanssa tehtävä yhteistyö syventää ymmärrystä Lynch syndroomasta ja lisää tutkimuksen hyödynnettävyyttä. Tällaisen yhteistyön avulla pystymme paremmin tunnistamaan korkean syöpäriskin vaikutukset kokonaisvaltaisemmin elämässä sekä kehittämään tutkimusta ja tutkimusviestintää, joka tavoittaa kohderyhmän entistä tehokkaammin, selventää Jokela.
Biopankki kaikkien käytettävissä
Keski-Suomen biopankin tutkimusjohtajana Jokela haluaa kehittää erityisesti yhteistyötä Keski-Suomen hyvinvointialueen ja Jyväskylän yliopiston välillä. Tärkeää on myös tehdä biopankkitoimintaa näkyvämmäksi, jotta tutkijat voivat hyödyntää biopankki aineistoja laajemmin ja monipuolisemmin.
- Biopankkia hyödyntämällä tutkijat saavat käyttöönsä valtavat tutkimusaineistot, joiden kerääminen muulla tavoin kestäisi useita vuosia. Uudelle hyvälle tutkimusidealle, voi näytteet olla jo olemassa, mikä nopeuttaa hyvinkin paljon tutkimuksen tekemistä ja etenemistä, kertoo Jokela.
JYU:ssa monitieteellistä tutkimusta
Jokela tekee tutkimusyhteistyötä Jyväskylän yliopistossa usean tiedekunnan kanssa. Lisäksi hän toimii monitieteisen Hyvinvoinnin tutkimuksen yhteisön (JYU.Well) jäsenenä kuuluen esimerkiksi JYU.Well:n johtoryhmään. Tutkimusta tehdään mm. liikuntatieteellisen, informaatioteknologian ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tutkijoiden kanssa. Hän arvostaa erityisesti Jyväskylän yliopiston monitieteisyyttä.
- Verkostoituminen on ollut todella helppoa Jyväskylän yliopistossa, mutta lisääkin yhteistyötä voisimme tehdä. Yhteistyö auttaa luomaan Jyväskylään uudenlaista monitieteellistä hyvinvoinnin edistämisen tutkimusta, innovaatioita ja tuotekehitystä, kertoo Jokela.
Lisätietoa:
-
Biogerontologia ja translationaalinen terveystutkimus: https://www.jyu.fi/fi/tutkimusryhmat/biogerontologia-ja-translationaalinen-terveystutkimus-eija-laakkosen-tutkimusryhma
-
Keski-Suomen biopankki: biopankki@hyvaks.fi, https://www.hyvaks.fi/sairaala-nova/biopankki
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkimusjohtaja Tiina Jokela, tiina.a.jokela@jyu.fi, +358504751124
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Saavatko aktiivisuusranneke tai muut sovellukset meidät liikkumaan? Tutkimus osoitti etäteknologian hyödyt erityisesti kuntoutuksessa24.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Sanna Säteri tutki väitöskirjassaan vaikuttaako liikunnan lisäämiseen tarkoitettu etäteknologia, esimerkiksi aktiivisuusranneke tai älypuhelinsovellus, fyysisen aktiivisuuden määrään aikuisilla. Fyysinen aktiivisuus on keskeinen tekijä terveyden ylläpitämisessä sekä sairauksien hoidossa, ja nopeasti kehittyvästä teknologiatarjonnasta on pyritty löytämään ratkaisuja sen lisäämiseen.
Jyväskylän yliopiston englanninkieliset ohjelmat houkuttelivat hakijoita – etenkin uusi kandidaattiohjelma kiinnosti23.1.2025 15:03:32 EET | Tiedote
Syksyllä 2025 alkavat Jyväskylän yliopiston englanninkieliset ohjelmat houkuttelivat jälleen runsaasti kansainvälisiä ja kotimaisia hakijoita. Kevään 1. yhteishaussa oli haettavana 18 kansainvälistä maisteriohjelmaa sekä yksi kandidaattiohjelma Jyväskylän yliopiston kuudesta tiedekunnasta.
Jyväskylän yliopisto vastaa turvallisuusteknologian ja datatieteen osaajapulaan laajentamalla diplomi-insinöörikoulutusta23.1.2025 14:01:41 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa käynnistyy kaksi uutta monitieteistä ja yliopiston vahvuusalueisiin pohjautuvaa diplomi-insinöörin koulutusta: turvallisuusteknologia sekä tilastotiede ja datatiede. Koulutukset täydentävät vuonna 2020 informaatioteknologian tiedekunnassa alkanutta DI-koulutusta ja hyödyntävät monialaisen yliopiston laajaa opetustarjontaa.
Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen ja tietyt ruoka-aineet voivat lisätä naisten virtsankarkailun riskiä keski-iässä23.1.2025 06:30:00 EET | Tiedote
Tuoreen Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan keski-ikäisten naisten syömiskäyttäytymisellä on yhteys lantionpohjan toimintahäiriöiden oireisiin. Esimerkiksi paljon prosessoitujen valmisruokien ja pikaruokien runsaampi kulutus lisäsi riskiä kokea ponnistus- ja pakkovirtsanvirtsankarkailun oireita. Runsaampi hedelmien kulutus sekä kokonaisuudessaan laadukkaampi ruokavalio puolestaan pienensivät ponnistusvirtsankarkailun riskiä.
Suomi Liikkeelle -ohjelma sai myös Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen kunnat liikkeelle22.1.2025 10:54:53 EET | Tiedote
Nykyisessä hallitusohjelmassa toimeenpannaan ainutlaatuista Suomi Liikkeelle –ohjelmaa. Ohjelman rahoittamassa hankkeessa Jyväskylän yliopisto koordinoi keskisuomalaisten kuntien liikkumisohjelmien rakentamista sekä erilaisia liikkumisen edistämiskokeiluja. Tavoitteena on luoda jatkossa hyödynnettävä konsepti liikkumisohjelmien muotoiluun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme