Väitös: Vaikea sydäninfarkti lisää myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen riskiä
Lääketieteen lisensiaatti Markus Hautamäen väitöstutkimus osoitti yhteyden aiemman sydäninfarktin vaikeusasteen ja myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen välillä. Sydäninfarktin vakavuutta voidaan arvioida suhteellisen helposti GRACE-pisteytyksen avulla. Tutkimuksen perusteella GRACE-pisteytyksen ennustearvoa sydäninfarktin yhteydessä voisi olla mahdollista parantaa.

Iskeemiset sydänsairaudet ovat edelleen yleisin kuolemansyy Suomessa ja länsimaissa. Sepelvaltimotauti on merkittävin kuolemaan johtava sydänsairaus. Sydäninfarktin yhteydessä kuoleman riskiä voidaan arvioida GRACE-pisteytyksellä. Pisteytys arvioi sydäninfarktin vakavuutta niiden löydösten perusteella, joita potilaan hoitoon saapuessa on tehty.
Lääketieteen lisensiaatti Markus Hautamäki tutki väitöskirjassaan GRACE-pisteytyksen kykyä arvioida sepelvaltimotautikohtauspotilaan kuoleman riskiä. Lisäksi hän selvitti, onko GRACE-pisteytyksen arviota mahdollista tehostaa. Tutkimuksessa arvioitiin myös pisteytyksen yhteyttä infarktin jälkeisen äkillisen sydänpysähdyksen ilmaantuvuuteen.
Tutkimuksen perusteella pisteytys ennusti kuolleisuutta hyvin. Pisteytyksen ennustuskyky parani, kun pisteytykseen yhdistettiin sydämen pumppauskykyä kuvaava muuttuja.
– Merkittävin havaintomme oli, että huomasimme GRACE-pisteytyksen olevan yhteydessä myöhempään äkillisten sydänpysähdysten esiintymiseen. Vaikeamman sydäninfarktin sairastanut potilas oli siis suuremmassa riskissä saada äkillinen sydänpysähdys sydäninfarktin jälkeen, Hautamäki sanoo.
Hautamäen mukaan tutkimuksen tuloksia voidaan tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi tekoälypohjaisten riskimallinnusten pohjana, jonka myötä tuloksilla voi olla vaikutusta myös potilaan hoitoon.
Äkillisen sydänpysähdyksen osalta tutkimustuloksia ei voida vielä laajemmin yleistää, vaan tuloksia täytyy ensin arvioida toisessa potilasryhmässä. Jos tulokset ovat toistettavia erilaisissa potilasjoukoissa, voitaisiin näitä mahdollisesti myöhemmin hyödyntää esimerkiksi tahdistinhoidon tarpeen arvioimisessa.
Hautamäki on sisätauteihin erikoistuva lääkäri Tampereelta. Hän työskentelee Kanta-Hämeen keskussairaalan sisätautiklinikalla.
Väitöstilaisuus perjantaina 29. marraskuuta
LL Markus Hautamäen kardiologian alaan kuuluva väitöskirja GRACE Score and Pre-Hospital Administration of Antiplatelet Medication in Estimating Mortality in Patients with Acute Coronary Syndrome tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 29.11.2024 kello 12.00 Finn-Medi 5 rakennuksen auditoriossa (Biokatu 12, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Juha Sinisalo Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Jussi Hernesniemi Tampereen yliopistosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markus Hautamäki
markus.hautamaki@tuni.fi
Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tuomas Lahtinen nimitetty Tampereen yliopiston sirujen paketointipilottilinjan johtajaksi24.3.2025 10:10:17 EET | Tiedote
Tekniikan tohtori (fysiikka) Tuomas Lahtinen on nimitetty Tampereen yliopistoon rakennettavan sirujen paketointipilottilinjan johtajaksi. SiPFAB -pilottilinjalla tullaan kehittämään ja testaamaan uusia sirujärjestelmiä yhteistyössä yritysten kanssa.
Lapsuuden aivovammat voivat vaikuttaa koulutustasoon aikuisena – pelkkä aivotärähdys voi riittää24.3.2025 09:55:00 EET | Tiedote
Tampereen yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että päähän kohdistunut isku saattaa vaikuttaa ratkaisevasti lapsen tai nuoren tulevaan koulutukseen ja sitä kautta työuraan. Pelkällä lievänä pidetyllä aivotärähdyksellä voi olla kauaskantoisia seurauksia.
TUP-kirjauutuus tarkastelee ruohonjuuritason sosiaalityötä sote-uudistuksen valmisteluvaiheessa20.3.2025 14:54:33 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio on nähty ratkaisuna moniin palvelujärjestelmän ongelmiin sekä Suomessa että muualla maailmassa. Integraatiosta haetaan ratkaisuja niin kustannustehokkuuteen kuin moniammatillista yhteistyötä edellyttävien asiakkaiden palvelutarpeiden täyttämiseen. Uusi kokoomateos täydentää sosiaali- ja terveyspalveluiden muutosta käsittelevää kirjallisuutta erityisesti sosiaalityön osalta.
Väitös: Parempi ymmärrys astrosyyteistä voi parantaa sähköstimulaatioon perustuvia hoitoja20.3.2025 08:20:00 EET | Tiedote
Filosofian maisteri Annika Ahtiainen tutki väitöskirjassaan astrosyyttien eli keskushermoston tukisolujen vaikutusta hermoverkkojen toimintaan sekä sähköfysiologisiin ja biokemiallisiin vasteisiin. Tulokset osoittavat, että astrosyytit muokkaavat aktiivisesti hermosolujen toimintaa ja voivat vaikuttaa siihen, miten hermoverkot reagoivat ulkoisiin ärsykkeisiin. Tutkimus tarjoaa ymmärrystä hermostollisten sairauksien, kuten epilepsian, mahdollisista solutason toimintamekanismeista.
Tutkimus: Lääkeostot lisääntyvät kuluttajan omavastuun täytyttyä14.3.2025 12:33:56 EET | Tiedote
Uusi tutkimus Suomen lääkekorvauksista tarjoaa vahvaa näyttöä siitä, miten kulutuskäyttäytyminen reagoi lääkkeiden hintatukeen. Tutkimus keskittyy tarkastelemaan omavastuukaton vaikutusta lääkeostoihin, ja se tarjoaa tärkeitä näkemyksiä terveyspolitiikan kehittämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme