Suomalaisten erityinen metsäsuhde: Metsä koetaan jopa pyhäksi
Suomalaisten metsäsuhde on syvälle juurtunut osa suomalaisuutta. Oulun yliopiston johtamassa tutkimuksessa selvitetään metsäsuhteemme kulttuurisia ja henkisiä ulottuvuuksia, jotka usein jäävät taloudellisten tavoitteiden varjoon.

Metsä on suomalaisille paitsi resurssi ja toimeentulon lähde, myös paikka, josta ammennetaan hyvinvointia ja jossa tunnetaan erityistä yhteyttä luontoon. Metsiin on liittynyt myös pyhyyttä, kunnioitusta ja arkea rytmittäviä rituaaleja jo vuosituhansien ajan. Metsä on meille niin erityinen, että se on valittu elävän perinnön kansalliseen luetteloon.
”Metsiin mennään monesta syystä: puita kaatamaan, sienestämään, rentoutumaan, retkeilemään. Metsät saatetaan kokea myös pyhiksi, vaikkei asiaa sanallistettaisi aivan niin; korkeat hongat voivat edustaa juuria menneeseen tai hyvinvointia luonnosta. Näillä arjen arvoilla on pitkä historia, jota tutkimme”, arkeologian yliopistotutkija, dosentti Tiina Äikäs Oulun yliopistosta sanoo.
Metsäsuhteen perintöä on tutkittu vasta vähän, sillä siihen liittyvät arvot on usein otettu annettuina. Äikäs johtaa juuri alkanutta Pyhät metsät ympärillämme -tutkimushanketta, jossa selvitetään arkeologian, folkloristiikan ja taiteen keinoin metsäsuhteemme rakentumista ja sen roolia tärkeänä osana yhteiskunnallista metsäkeskustelua.
Tutkimus yhdistää tieteellisiä ja taiteellisia lähestymistapoja, mikä auttaa luomaan taustaa keskustelulle, jossa erilaiset arvot ja ihanteet ovat usein törmäyskurssilla.
Tutkijat selvittävät, miten pyhyyden kokemus ja rituaalit ovat muovanneet metsäsuhdettamme sukupolvien aikana. Menneisyydessä metsä oli myös paikka, jossa ihmiset kohtasivat yliluonnollisen, pelon ja pyhyyden kokemukset.
Metsämaisemassa rituaalit ja pyhiksi koetut paikat näkyvät muinaishaudoissa, uhripaikoissa ja kansantarinoissa.
”Metsiin liittyvät rituaalit ja uhripaikat olivat osittain jopa vielä 1900-luvun alussa osa jokapäiväistä elämää ja kytkeytyivät metsän tarjoamiin resursseihin ja sen vaarallisuuteen. Samaan aikaan metsä sekä suojeli että muodosti tuntemattoman uhkan. Näin pyhyys liitettiin metsäkokemukseen tavalla, jossa käytäntö, uskomukset ja yhteisön hyvinvointi nivoutuivat toisiinsa.”
Tutkimuksessa pyritään jäljittämään näitä paikkoja ja toimintatapoja esihistoriallisista ajoista alkaen. ”Näin voidaan rakentaa kokonaiskuva siitä, miten suomalainen metsäsuhde on muuttunut ja mikä osa siitä on pysynyt vahvana osana identiteettiämme”, Äikäs sanoo.
Tutkimus yhdistää aineistoa maisema-arkeologiasta kansanperinteeseen ja taiteeseen. Haastattelujen, paikkatietoanalyysien, perimätietoaineistojen, arkeologisten löytöjen ja taiteellisten menetelmien avulla tutkijat hahmottavat metsään liittyviä tunteita, kuten kunnioitusta ja pyhyyttä ja sitä, miten ihmiset yhä kokevat metsän.
Haastateltavat pääsevät metsään kertomaan omasta metsäsuhteestaan, mikä mahdollistaa metsän kokemisen moniaistisuuden ja tunne-elämyksen.
Tulosten avulla suomalaiset voivat tunnistaa omassa metsäsuhteessaan sekä historian että jatkuvuuden, joka ulottuu menneisyyden pyhistä metsistä tämän päivän luontoarvoihin ja metsien hyvinvointivaikutuksiin. Tutkimus kannustaa pohtimaan, mikä metsissä on pyhää ja miten voimme arvostaa metsää myös tulevaisuudessa.
Pyhät metsät ympärillämme -hanketta koordinoi Oulun yliopisto ja se toteutetaan Turun ja Helsingin yliopistojen kanssa. Hanketta rahoittaa Koneen Säätiö.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistotutkija, dosentti Tiina Äikäs, Oulun yliopisto, p. 040 5887131, tiina.aikas@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme