Suomen kielen opiskelu auttaa muualta muuttaneita integroitumaan yhteisöön – Anne Koskela palkittiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä
Oulun yliopiston vuoden 2024 tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto myönnettiin lehtori Anne Koskelalle suomi toisena kielenä -opintojen kehittämisestä Oulun yliopistossa ja kansallisesti. Opintojen tavoitteena on paitsi opettaa suomen kieltä ja kulttuuria myös helpottaa osallistujien integroitumista Suomeen, Ouluun ja yliopistoyhteisöön.

Oulun yliopisto on hyvin kansainvälinen. Koko 4 100 henkilön työyhteisöstä lähes neljäsosa on muun kuin Suomen kansalaisia. Yliopiston 14 000 perustutkinto- ja tohtoriopiskelijasta yli joka kymmenes on muun kuin Suomen kansalainen. Lisäksi Oulun yliopistoon saapuu vuosittain yli 500 vaihto-opiskelijaa.
Anne Koskela on toiminut Oulun yliopistossa suomi toisena kielenä -opetuksen uranuurtajana 1990-luvun puolivälistä saakka. Tänä päivänä Oulun yliopisto tarjoaa kansainvälisille opiskelijoilleen ja henkilöstölleen suomen kielen opintoja alkeistasolta edistyneelle tasolle saakka. Erilaisia suomen kielen opintojaksoja on tarjolla jopa 80 opintopisteen verran ja opiskelupaikkoja kursseilla on lukuvuosittain pari tuhatta.
”Kurssit ovat suosittuja, ja esimerkiksi alkeiskursseilla suorituksia tulee noin tuhat vuodessa. Yhä useampi kansainvälinen opiskelija ja henkilökunnan jäsen jatkaa suomen kielen oppimista alkeistasoa pidemmällekin”, kertoo Jaana Isohätälä, joka johtaa Oulun yliopiston kieli- ja viestintäopintojen keskus Linguaa.
Palkitsemisperusteissa kiitellään Anne Koskelaa siitä, että hän on opettajana innostanut monet kielenoppijat jatkamaan suomen opintoja yhä pitemmälle, ja kannustanut heitä jatkuvaan kielenkäyttöön ja aktiiviseen kielitaidon kehittämiseen.
Ensi lukuvuodesta lähtien kaikkiin Oulun yliopiston kansainvälisiin kandidaatin- ja maisterintutkintoihin kuuluu suomen kielen opintoja, mikä tukee kansainvälisten opiskelijoiden integroitumista. Myös perheiden integroitumista paikalliseen kulttuuriin pidetään Oulun yliopistossa tärkeänä.
”Suomen kielen opintoja tarjotaan myös yliopiston henkilökunnan puolisoille, mikä helpottaa perheen integroitumista Suomeen ja Ouluun”, Jaana Isohätälä täydentää.
Suomen kielen kursseja on tarjolla myös Oulun yliopiston ulkopuolisille opiskelijoille. Tällä hetkellä Oulun yliopisto pilotoi täydentävällä rahoituksella maahanmuuttajien valmentavaa koulutusta, jolla tuetaan maahanmuuttajien kielitaitoa ja hakeutumista suomenkielisiin yliopisto-opintoihin.
Oulun yliopisto on jakanut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinnon vuodesta 2009 lähtien. Palkinnon saajat valitaan yliopistoyhteisön nimeämien ehdokkaiden joukosta.
Yhteyshenkilöt
Jaana IsohätäläJohtajaOulun yliopisto, Lingua
Lisätietoa suomen kielen opetuksesta Oulun yliopistossa
Anne KoskelaLehtoriOulun yliopisto, Lingua
Puh:0294483170anne.koskela@oulu.fiTaina CookeTasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntijaOulun yliopisto
Lisätietoa palkinnosta ja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöstä Oulun yliopistossa
Johanna WesterlundViestintäasiantuntija
Koulutus- ja yliopistoaiheet
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme