EK JA SY: Yritykset odottavat parempia kansainvälistymispalveluita
Hallituksen toimet Team Finland -palveluiden ja sitä tukevan ulkomaanverkoston kehittämiseksi uhkaavat päätyä hallinnon sisäiseksi taisteluksi. Yritykset kaipaavat jatkossakin vahvaa kaupallista vientiosaamista ja monipuolisia yrityspalveluita. Ne odottavat parempia kansainvälistymispalveluita maakunnista maailmalle tukemaan vientiponnisteluita.
Yritysjohtaja Elina Björklund selvittää paraikaa ministereiden Wille Rydmanin ja Ville Tavion toimeksiannosta yhteistyössä ministeriöiden ja elinkeinoelämän kanssa, kuinka asiakaslähtöiset yrityspalvelut turvataan ja hallitusohjelman mukaisesti Business Finlandin ulkomaantoiminnot integroidaan ulkoasiainhallintoon.
Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja Suomen Yrittäjät (SY) kannattavat selvityshenkilö Björklundin näkemystä, ettei vientiasiantuntijoista kannata tehdä virkamiehiä, vaan ulkoministeriön alaisuudessa olisi erillinen osakeyhtiö, mahdollinen Export Finland Oy, jonne Business Finlandista sovitut palvelut ja sitä tukevat asiantuntijat siirtyvät. Vastaava malli toimii Ruotsissa. Tämä mahdollistaisi nykyisten ja uusien yrityspalveluiden kehittämisen sekä toimivat kumppanuudet ja yhteisrahoituksen yksityisen sektorin kanssa teemakohtaisissa hankkeissa.
EK ja SY esittävät, että hallitus vielä harkitsisi, mikä on yritysten ja niiden palveluiden kannalta paras toimintamalli varmistaa erityisesti pk-yritysten kaipaamat vientipalvelut. Kiistassa ulkomaantoimintojen organisoitumisesta yrityspalvelujen kehittäminen on jäänyt taka-alalle. Olennaista on, että muutosten jälkeenkin yhteistyö on saumatonta ja sujuvaa eri ministeriöiden ja näiden alaisten Team Finland -toimijoiden kesken sekä elinkeinoelämän kanssa. Tärkeätä on varmistaa myös innovaatioiden onnistunut kaupallistaminen ja kansainvälistyminen uudessakin toimintamallissa.
Samalla EK ja SY kiirehtivät toimia, joilla alueelliset yrityspalvelut saadaan toimimaan siten, että paikallisten toimijoiden, kuten kaupunkien ja kehitysyhtiöiden, elinkeinoelämän järjestöjen sekä valtakunnallisten Team Finland -toimijoiden, yhteistyö on saumatonta ja nykyistä tavoitteellisempaa.
Ely-keskukset ovat muuttumassa elinvoimakeskuksiksi ja samalla niiden lukumäärä on pienentymässä. Suuri riski on, että Team Finland -palvelut etääntyvät entistä kauemmaksi yrityksistä. Elinkeinoelämän on oltava keskeisessä roolissa alueellisen yhteistyön ja työnjaon uudistamisessa, jos aidosti halutaan varmistaa toimivat yrityspalvelut.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies, haastattelupyynnöt Nora Elersin kautta, p 050 574 6977
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, 040 504 1944
Tietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Kesätyöntekijöitä palkataan eniten kaupan alalla ja teollisuudessa26.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kesätöitä on kokonaisuutena tarjolla hieman viime vuotta vähemmän, Yrittäjägallup kertoo. Pk-yrityksistä 23 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava osuus Yrittäjägallupissa oli 26 prosenttia. Eniten kesätyöntekijöitä palkataan teollisuuden ja kaupan alalla.
Yrittäjät: Riihen YEL-linjaus voi johtaa eläkemaksupommiin25.4.2025 09:30:17 EEST | Tiedote
Orpon hallitus linjasi puoliväliriihessä korjaavansa yrittäjien eläkejärjestelmää siten, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy nykyistä selkeämmin yrittäjän todellisten tulojen mukaan. ”Linjaus uhkaa nostaa rajusti monien yrittäjien eläkemaksuja. Se voi olla eläkemaksupommi”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme