Tampereen yliopisto

Tampere Peace Day avaa uusia näkökulmia rauhaan

Jaa

Tampereen yliopistossa järjestetään maanantaina 2.12. kansainvälinen konferenssi, joka kokoaa yhteen rauhan- ja konfliktintutkimuksen tutkijoita ja rauhanvälityksen ja -rakentamisen ammattilaisia. 

Paneelikeskustelu Tampere Peace Day -tapahtumassa. Kuusi henkilöä istuu lavalla keskustelemassa. Taustalla tapahtuman nimi ja organisaatioiden logot.
Kuva ensimmäisestä Tampere Peace Day -konferenssista vuonna 2023. Maria Santto/CMI

Videotervehdyksen Tampere Peace Day -tapahtumaan tuo kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Pekka Haavisto.

Tapahtuman tarkoituksena on tarkastella uudelleen rauhan käsitettä ja rauhanvälitystä ja -rakentamista muuttuneessa globaalissa tilanteessa. Teema kannustaa osallistujia hahmottelemaan rauhaa kriittisesti ja kysymään, miten rauhantutkimus ja rauhankäytänteet voivat mukautua yhtäältä muuttuneeseen geopoliittiseen tilanteeseen ja toisaalta rauhan määritelmän moninaisuuteen.

Ensimmäisen Tampere Peace Day -tapahtuman järjestivät vuosi sitten Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRI ja CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation. Tänä vuonna järjestäjien joukkoon liittyvät Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura. 

TAPRIn tutkimusjohtaja Marko Lehti sanoo, että tapahtuma tuo luovasti yhteen tutkimuksen ja toiminnan rauhan parissa. Keskusteluissa kohtaavat tutkijat ja rauhan alan toimijat, kuten rauhanrakennuksen, konfliktien ja turvallisuuden parissa työskentelevät ammattilaiset.

Rauha käsittää sekä jokapäiväisiä kokemuksia että sovittelukäytäntöjä maailmanlaajuisesti.

– Rauhan määrittely on monimutkainen tehtävä, johon ei ole helppoa vastausta. Rauha on voimakas ja voimaannuttava käsite, jolla on yksilöiden, yhteisöjen ja instituutioiden kokemuksissa ja käytänteissä eri merkityksiä, Lehti toteaa.  

Rauhaa ja turvallisuutta ylläpitävien maailmanlaajuisten järjestelmien kyky ratkaista konflikteja on heikentynyt. Samaan aikaan konfliktit ovat pitkittyneet ja konfliktin osapuolet ovat yhtä moninaisempia, mikä tekee konfliktien ratkaisemisesta entistä vaikeampaa. Myös hybridivaikuttaminen ja uudet teknologiat muokkaavat sodankäyntiä.

Tampere Peace Dayn paneelit sekä puhujien monipuoliset taustat tuovat esiin erilaisia ääniä ja näkökulmia rauhan- ja konfliktintutkimukseen ja konfliktien ratkaisuun muun muassa Ukrainassa, Palestiinassa ja Syyriassa.

Tilaisuuden pääpuhujana on Göteborgin yliopiston professori Swati Parashar.

Lue pääpuhujan esittely (englanniksi):  https://research.tuni.fi/tapri/news/swati-parashar-to-give-keynote-address-at-tampere-peace-day-2024/

Tampere Peace Day -konferenssi 2.12. klo 10.15-17.00 Tampereen yliopiston keskustakampuksella, juhlasalissa (Kalevantie 4).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja median yhteyshenkilö, asiantuntijoiden haastattelupyynnöt:
Tutkimusjohtaja Marko Lehti, marko.lehti@tuni.fi, 040 190 1595

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote

Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.

Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote

YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.

Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.

Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote

Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye