Tampere Peace Day avaa uusia näkökulmia rauhaan
Tampereen yliopistossa järjestetään maanantaina 2.12. kansainvälinen konferenssi, joka kokoaa yhteen rauhan- ja konfliktintutkimuksen tutkijoita ja rauhanvälityksen ja -rakentamisen ammattilaisia.

Videotervehdyksen Tampere Peace Day -tapahtumaan tuo kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Pekka Haavisto.
Tapahtuman tarkoituksena on tarkastella uudelleen rauhan käsitettä ja rauhanvälitystä ja -rakentamista muuttuneessa globaalissa tilanteessa. Teema kannustaa osallistujia hahmottelemaan rauhaa kriittisesti ja kysymään, miten rauhantutkimus ja rauhankäytänteet voivat mukautua yhtäältä muuttuneeseen geopoliittiseen tilanteeseen ja toisaalta rauhan määritelmän moninaisuuteen.
Ensimmäisen Tampere Peace Day -tapahtuman järjestivät vuosi sitten Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRI ja CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation. Tänä vuonna järjestäjien joukkoon liittyvät Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura.
TAPRIn tutkimusjohtaja Marko Lehti sanoo, että tapahtuma tuo luovasti yhteen tutkimuksen ja toiminnan rauhan parissa. Keskusteluissa kohtaavat tutkijat ja rauhan alan toimijat, kuten rauhanrakennuksen, konfliktien ja turvallisuuden parissa työskentelevät ammattilaiset.
Rauha käsittää sekä jokapäiväisiä kokemuksia että sovittelukäytäntöjä maailmanlaajuisesti.
– Rauhan määrittely on monimutkainen tehtävä, johon ei ole helppoa vastausta. Rauha on voimakas ja voimaannuttava käsite, jolla on yksilöiden, yhteisöjen ja instituutioiden kokemuksissa ja käytänteissä eri merkityksiä, Lehti toteaa.
Rauhaa ja turvallisuutta ylläpitävien maailmanlaajuisten järjestelmien kyky ratkaista konflikteja on heikentynyt. Samaan aikaan konfliktit ovat pitkittyneet ja konfliktin osapuolet ovat yhtä moninaisempia, mikä tekee konfliktien ratkaisemisesta entistä vaikeampaa. Myös hybridivaikuttaminen ja uudet teknologiat muokkaavat sodankäyntiä.
Tampere Peace Dayn paneelit sekä puhujien monipuoliset taustat tuovat esiin erilaisia ääniä ja näkökulmia rauhan- ja konfliktintutkimukseen ja konfliktien ratkaisuun muun muassa Ukrainassa, Palestiinassa ja Syyriassa.
Tilaisuuden pääpuhujana on Göteborgin yliopiston professori Swati Parashar.
Lue pääpuhujan esittely (englanniksi): https://research.tuni.fi/tapri/news/swati-parashar-to-give-keynote-address-at-tampere-peace-day-2024/
Tampere Peace Day -konferenssi 2.12. klo 10.15-17.00 Tampereen yliopiston keskustakampuksella, juhlasalissa (Kalevantie 4).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja median yhteyshenkilö, asiantuntijoiden haastattelupyynnöt:
Tutkimusjohtaja Marko Lehti, marko.lehti@tuni.fi, 040 190 1595
Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tampereen yliopistoon valittiin lähes 3700 uutta opiskelijaa1.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston suomenkielisiin koulutuksiin on valittu yhteensä lähes 3700 uutta opiskelijaa yhteishaun, avoimen väylän haun ja siirtohaun kautta. Hakijamäärä ja hyväksyttyjen määrä kasvoivat edellisvuodesta. Tampereen yliopisto oli Suomen toiseksi suosituin yliopisto ensisijaisten hakemusten perusteella.
Rasvan kantasolut muistavat lihavuuden – kyky hillitä tulehduksia palautuu vasta vuosien päästä painonpudotuksesta25.6.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Lääketieteellisiin syihin perustuvassa painonpudotuksessa huomio kiinnittyy usein sen positiivisiin terveysvaikutuksiin. Uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että lihavuuden aiheuttamasta yleisestä tulehdustilasta palautuminen voi kestää vuosia.
290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.
Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote
Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.
Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote
Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme