Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Pääsopijajärjestöt SOTE, JUKO ja JAU vaativat HUSia huolehtimaan työnantajavelvoitteista ja noudattamaan Suomen lakia – HUS ei noudata irtisanomisjärjestystä, vaatinut työntekijää itse irtisanoutumaan

Jaa

Pääsopijajärjestöt SOTE, JUKO ja JAU vaativat yhteisessä kannanotossaan HUSia huolehtimaan työnantajavelvoitteistaan. SOTEen kuuluvat ammattijärjestöt Tehy ja SuPer, JAU:hun kuuluvat ammattijärjestöt JHL ja Jyty. JUKO edustaa HUSissa 18 ammattijärjestöä, mm. Lääkäriliittoa.

Työnantajavelvoitteet näyttävät HUSilta pitkälti unohtuneen sen aloitettua työntekijöidensä historiallisen irtisanomisaallon viime viikolla.

Pääsopijajärjestöt toimittivat HUSin johdolle 21.11.2024 kannanoton, jossa edellytetään HUSia varmistamaan, että sen työnantajaedustajat paitsi ymmärtävät omat työnantajavelvoitteensa, myös noudattavat niitä. Puutteita on esimerkiksi irtisanomisjärjestyksen noudattamisessa ja työntekijöiden informoinnissa.

HUS on itse kertonut toteuttavansa irtisanomiset ottamatta selvää niistä asioista, jotka työehtosopimuksen mukaan tulee huomioida, kun harkitaan työntekijöiden irtisanomisjärjestystä. Ammattijärjestöt katsovat tämän tarkoittavan, että HUS tulee rikkomaan työehtosopimuksen määräystä irtisanomisjärjestyksestä.

HUS on ilmoittanut osalle henkilöstöään, että jos työntekijä ei ota vastaan työnantajan tarjoamaa samaa tai eri työtä toisesta työntekopaikasta, tämän pitäisi itse irtisanoa työsuhteensa ja olla irtisanomisajan töissä sillä työntekopaikalla, johon hän ei halunnut siirtyä.

Järjestöt huomauttavat, että tämä työnantajan kannanotto ei ole lainmukainen. Työntekijöillä ei ole mitään velvoitetta irtisanoa itseään tilanteessa, jossa työnantaja toimintansa uudelleenjärjestelynä lakkauttaa toiminnon, jossa työtekijä työskentelee.

Järjestöt vaativat kannanotossaan HUSia oikaisemaan väärän käsityksensä ja ohjeistuksensa välittömästi.

Järjestöt huomauttivat HUSia myös siitä, että HUS ei ohjeista esihenkilöitä kertomaan työntekijälle selkeästi jo kuulemiskutsussa, että kutsu koskee työntekijän irtisanomista.

-Työnantajan velvoite on ilmaista selkeästi kutsussa tilaisuuden aihe, koska muutoin ei voi täyttyä työntekijän tai viranhaltijan oikeus ottaa tilaisuuteen avustaja, eikä tilaisuus täytä lain kuulemistilaisuudelle asettamia kriteerejä.

Järjestöt toteavat, että ei ole hyväksyttävää, että työntekijä saattaa olla väärässä käsityksessä tilaisuuden aiheesta ennen siihen saapumista. Silloin tämä ei välttämättä ymmärrä, että hänellä on oikeus ja aihetta ottaa avustaja mukaan tilaisuuteen.

HUS on lisäksi ilmaissut, että se ohjeistaa esihenkilöt kutsumaan irtisanottavat vakituiset työntekijät ja viranhaltijat kuulemistilaisuuteen, jossa heidät irtisanotaan riippumatta siitä, mitä tilaisuudessa lausutaan. Myös tämä on vastoin kuulemistilaisuuden lain mukaisia edellytyksiä.

Ammattijärjestöt muistuttivat HUSia myös siitä, että sillä on velvollisuus tarjota muuta työtä taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä irtisanotulle työntekijälle ja viranhaltijalle. Velvollisuus muun työn tarjoamisesta ulottuu kaikkiin HUSin yksiköihin.

-Työn tarjoamisvelvoite kohdentuu ensi sijassa henkilön aiempiin tehtäviin. Mutta sen ohella on tarjottava kaikkea muuta työtä, jota työntekijä koulutuksensa, kokemuksensa tai muun osaamistasonsa perusteella kykenee tekemään, järjestöt kirjoittavat.

Oikeuskäytännön mukaan työtä pitää tarjota lain sanamuodon mukaisesti siten, että ensi sijassa tarjotaan työntekijän työsopimuksen mukaisia työtehtäviä. Kun työnantajana on HUS, työsopimuksen mukaisia tehtäviä on tarjottava riippumatta siitä, onko tarjottava työ samassa vai toisessa tulosalueessa tai -yksikössä.

Lisätietoja:

Tehyn erityisasiantuntija, varatuomari Jarkko Pehkonen, puh. 040-5315464, jarkko.pehkonen@tehy.fi

Jytyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara, puh. 040-968 0538, jukka.maarianvaara@jytyliitto.fi

SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno, puh. 050-310 1492, anne.sainila-vaarno@superliitto.fi

JUKOn hyvinvointialuesektorin neuvottelupäällikkö, juristi Heli Hartman-Mattila, puh. 040-455 1182, heli.hartman-mattila@juko.fi

JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch, puh. 040-728 9046, kristian.karrasch@jhl.fi

Avainsanat

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry

SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Avoin kirje hoitajien työperäisestä maahanmuutosta Suomen hallitukselle10.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote

Arvoisa pääministeri Orpo ja työministeri Satonen, Haluamme kiinnittää huomionne vieraskielisten hoitajien kielitaitoon ja työperäiseen maahanmuuttoon liittyviin haasteisiin. Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa korostetaan työperäisen maahanmuuton merkitystä Suomen työmarkkinoiden osaajapulan ratkaisemisessa. Hallitus on sitoutunut panostamaan kansainväliseen rekrytointiin ja sujuvoittamaan ulkomaisten tutkintojen tunnustamista sekä parantamaan kielikoulutuksen tarjontaa ja laatua.

SuPerin selvitys: Työnantajan vastuulla on varmistaa työntekijöiden kielitaito jo rekrytointivaiheessa8.1.2025 08:37:09 EET | Tiedote

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on toteuttanut kolmannen kerran laajan jäsenkyselyn hoitajien kokemuksista vieraskielisten työntekijöiden ammatillisesta kielitaidosta ja kotouttamisesta. Kyselystä käy ilmi huoli, joka työpaikoilla vallitsee asiakas- ja potilasturvallisuuden, samoin kuin vieraskielisten hoitajien oikeusturvan, toteutumisesta. Suurin osa kyselyyn vastanneista kokee vieraskielisten työntekijöiden kielitaidon riittämättömänä. Kyselyyn vastasi 3 255 SuPerin jäsentä syyskuussa 2024.

SuPerin selvitys: Työnjakoa on tasoitettava vakituisten ja keikkatyöntekijöiden kesken18.12.2024 09:25:26 EET | Tiedote

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalat (soteka-alat) ovat viime vuosina kamppailleet työvoiman saatavuushaasteiden kanssa. SuPeriin tulleiden yhteydenottojen perusteella huoli erityisesti vakituisten työntekijöiden kuormittumisesta on ollut suuri. SuPer selvitti jäsenistölle tehdyllä kyselyllä keikkatyötä sekä vakituisen työn veto- ja pitovoimaan vaikuttavia tekijöitä. Kysely toteutettiin yksityisellä ja julkisella sote-alalla sekä varhaiskasvatuksessa. Kyselyyn vastasi noin 6 500 superilaista keväällä 2024. Pääosa vastaajista (noin 70 %) työskentelee sosiaalialalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye