Suomen ympäristökeskusSuomen ympäristökeskus

Poikkeuksellinen syystulva Länsi-Suomessa

Jaa

Jokien vedenpinnat ovat nousseet monin paikoin keskimääräistä tulvaa suuremmiksi Varsinais-Suomesta Vaasaan yltävällä alueella, osin virtaamat ovat olleet poikkeuksellisen suuria. Vesi jatkaa nousemista vielä tiistaina ja keskiviikkona. Etelä- ja Länsi-Suomen hulevesitulvat helpottavat tiistain aikana. Kyrönjoella Nikkolassa vesi saattaa nousta tasolle, jonka ylittyessä täytyy avata tulvapenkereet ja juoksuttaa vettä pelloille. 

Teuvanjoki Puskamarkin havaintoaseman kohdalla 26.11.2024. Kuva: Eva-Stina Bredgård (Etelä-Pohjanmaan-ELY-keskus)
Teuvanjoki Puskamarkin havaintoaseman kohdalla 26.11.2024. Kuva: Eva-Stina Bredgård (Etelä-Pohjanmaan-ELY-keskus)

Sään voimakas lämpeneminen ja maanantain runsaat vesisateet ovat aiheuttaneet tulvia etenkin Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla.  Näillä alueilla vuorokauden sadekertymä on ollut laajalti 35–45 mm.

“Maanantaina vettä satoi Satakuntaan sekä paikoin myös Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen 35–45 mm, mikä yhdessä lumien sulamisen kanssa aiheutti monin paikoin hulevesitulvia. Lähipäivinä laajoja ja runsaita sateita ei ole odotettavissa, mutta keskiviikon ja torstain aikana vettä voi vielä kuitenkin sataa maan etelä- ja keskiosassa noin 5 millimetriä, ja hyvin paikallisesti yli 10 millimetriä”, kertoo meteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta. 

Sateet ja sulava lumi ovat aiheuttaneet pienten jokien ja purojen tulvimista myös Etelä-Suomessa. Taajamissa esiintyy hulevesitulvia, kun pakkautunut lumi tukkii hulevesireittejä eikä niiden vetokyky riitä. 

Poikkeuksellisen laaja ja raju syystulva 

“Poikkeuksellisen tulvatilanteesta tekee tulva-alueen laajuus sekä paikoin harvinaisen suuret virtaamat, jotka toistuvat keskimäärin kerran 50–100 vuodessa. Runsaan sateen alue kattoi lähes koko Satakunnan ja Varsinais-Suomen yltäen vielä Pirkanmaalle ja Pohjanmaan eteläosiin”, toteaa tutkija Harri Myllyniemi Suomen ympäristökeskuksesta.  

Nämä marraskuun lopun tulvat olivat luonteeltaan hyvin samankaltaisia kuin talvitulvat. Tulviminen johtuu lumen sulamisen ja sateiden yhteisvaikutuksesta. Ilmastonmuutos lisää vastaavia talvitulvia Etelä-Suomessa sademäärien kasvaessa ja lämpötilan noustessa. 

ELY-keskusten tiedotteissa tarkempaa tietoa tulvista

Pohjalaismaakuntien tulvat ovat saavuttamassa huippunsa lähipäivinä (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, 26.11.2024)(sttinfo.fi)

Maanteitä poikki tulvien vuoksi ennätysmäärä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomen ELY-keskus 26.11.2024)(sttinfo.fi)

Sateet ja lumien sulaminen nostavat vedenpintoja nopeasti – Loimijoki tulvii seututielle 213 (Hämeen ELY-keskus 26.11.2024)(sttinfo.fi)

Alkutalven tulva nousussa Uudenmaan vesistöissä (Uudenmaan ELY-keskus, 26.11.2024) (sttinfo.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Linkit

Tulvakeskus - Ennusteita, varoituksia ja varautumista

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa. 
Lisää: vesi.fi/tulvakeskus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Kansallinen pölyttäjäseuranta on täydentänyt nopeasti kuvaa Suomen pölyttäjälajeista23.1.2025 08:05:00 EET | Tiedote

Kansallisen pölyttäjäseurannan kahden ensimmäisen vuoden tulokset tuovat näkyväksi maamme pölyttäjälajiston monipuolisuuden. Eri elinympäristöissä esiintyy toisistaan selvästi eroavaa lajistoa, josta merkittävä osa on vielä puutteellisesti tunnettua. Laajasti eri puolilla Suomea tehtävä seuranta on auttanut tunnistamaan eri elinympäristöille tyypilliset pölyttäjälajit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye