Yrityskysely: Pk-yritysten kasvukäänne antaa odottaa itseään
Pk-yrityksillä on takanaan laskevan kysynnän ja heikentyvän kannattavuuden vuosi. Tilanne jatkuu historiallisen haastavana lähikuukausien ajan ja jopa joka kahdeskymmenes pk-yritys varautuu konkurssin mahdollisuuteen. Vuodelle 2025 odotetaan kokonaisuutena lievää kasvua, ilmenee EK:n Pk-Pulssi-kyselystä.
Kuluva vuosi on ollut liiketoiminnan supistumisen vuosi kaikilla Pk-Pulssin mittareilla: pk-sektorin työnantajilla on ollut heikentymistä niin kysynnässä, työpaikkojen määrässä, investoinneissa kuin viennissä.
Varsinkin kysyntä on jatkanut hiipumistaan, eikä korkojen lasku tai inflaation hidastuminen vielä merkittävästi näy yritysten arjessa, tiivistää EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen:
”Kasvukäänne tuntuu siirtyvän aina vain eteenpäin. Tuhansia pk-yrityksiä on ulkoisten shokkien seurauksena syvässä ahdingossa kannattavuus- ja rahoitusongelmien takia. Viidennes yrityksistä ennakoi lähikuukausille toiminnan supistumista. Konkurssin uhkaa kokee 5 prosenttia yrityksistä, mikä vastaa noin 4 000:a työnantajayritystä. Tulos ennakoi sitä, että konkurssit säilyvät viime vuosien ennätyskorkealla tasolla. ”
Vuodelta 2025 pk-sektorin yritykset odottavat maltillista käännettä parempaan niin kysynnän, työllisyyden kuin ulkomaankaupan osalta. Sen sijaan investointikehityksestä povataan edelleen heikkoa.
Nykytilanne on haastava koko maassa. Heikoin tilanne on itäisessä Suomessa, jossa myös ensi vuodesta ennakoidaan lievästi miinusmerkkistä. Muilla suuralueilla odotetaan jo lievää kasvua tai ainakin tilanteen säilyvän jokseenkin ennallaan.
Pk-Pulssin tulokset
Pk-Pulssi on EK:n vuosittain julkaisema yrittäjyysbarometri. Se vetää yhteen pienten ja keskisuurten työnantajayritysten arviot nykytilasta sekä odotukset lähikuukausille ja koko tulevalle vuodelle. Tuoreimpaan kyselyyn vastasi 1 087 pk-sektorin työnantajayritystä marraskuussa 2024.
Nykytilan arvio loppuvuonna 2024
- 21 prosenttia yrityksistä raportoi kysynnän lisääntymisestä ja 46 prosenttia sen vähentymisestä kuluvan vuoden aikana (27 ja 43 prosenttia vuosi sitten).
- Investoinnit olivat kasvaneet 18 prosentilla ja vähentyneet 36 prosentilla yrityksistä (16 ja 35 prosenttia vuosi sitten).
- Työntekijämääräänsä oli lisännyt 21 prosenttia ja vähentänyt 29 prosenttia yrityksistä (22 ja 28 prosenttia vuosi sitten).
- Kansainvälistä kauppaa tekevistä yrityksistä 16 prosenttia oli lisännyt ulkomaankauppaa ja 28 prosentilla se oli vähentynyt (17 ja 30 prosenttia vuosi sitten).
- Kannattavuus oli vahvistunut 18 prosentilla ja heikentynyt 51 prosentilla yrityksistä (19 ja 46 prosenttia vuosi sitten).
Tulevaisuuden näkymät: lähikuukaudet ja vuosi 2025
- Lähikuukausien jatkuvuusnäkymät ovat ennallaan vuodentakaiseen verrattuna. 13 prosenttia yrityksistä ennakoi toiminnan laajentuvan ja 19 prosenttia sen supistuvan seuraavan kolmen kuukauden aikana (13 ja 18 prosenttia vuosi sitten).
- 5 prosenttia vastaajista kertoi, että yritys on vaarassa ajautua lähikuukausina konkurssiin (5 prosenttia vuosi sitten).
- Koko vuoden näkymässä 33 prosenttia yrityksistä arvioi kysynnän lisääntyvän ja 28 prosenttia sen vähentyvän (27 ja 30 prosenttia vuosi sitten).
- Kannattavuuden vahvistumiseen uskoi 26 prosenttia ja sen heikentymiseen 31 prosenttia yrityksistä (25 ja 33 prosenttia vuosi sitten).
- 15 prosenttia ennakoi investointien lisääntyvän ja 29 prosenttia niiden vähentyvän ensi vuoden aikana (15 ja 37 prosenttia vuosi sitten).
- Työntekijämäärän kasvuun uskoi 23 prosenttia ja vähentymiseen 20 prosenttia yrityksistä (23 ja 19 prosenttia vuosi sitten).
- Kansainvälistä kauppaa harjoittavista yrityksistä 29 prosenttia arvioi ulkomaankaupan lisääntyvän ja 19 prosenttia sen vähentyvän ensi vuonna (27 ja 21 prosenttia vuosi sitten).
- Joka viides työnantajayritys pitää saada lähivuosina siirtymään uuden omistajan käsiin: omistajanvaihdos on ajankohtainen 14 000 työnantajayrityksessä, joissa on yhteensä noin 100 000 työntekijää (13 500 yritystä ja 95 000 työpaikkaa vuosi sitten).
Tutustu Pk-Pulssin tuloksiin sekä alueellisiin havaintoihin infografiikan muodossa.
Lisätiedot:
Johtava asiantuntija Jari Huovinen, puh. 040 861 4582, etunimi.sukunimi@ek.fi
Yhteyshenkilöt
Satu ToivonenTiedottaja
Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän luottamus loivassa nousussa27.6.2025 08:00:18 EEST | Tiedote
Yritysten talousluottamus oli kesäkuussa kokonaisuutena aavistuksen nousussa. Teollisuudessa ja palveluissa pientä luottamuksen kasvua, rakentaminen ja vähittäiskauppa alaspäin.
EU:n valtiontukijoustot jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen – riskit kilpailun vääristymisestä ilmeisiä25.6.2025 18:06:00 EEST | Tiedote
Komissio teki 25.6. päätöksen valtiontukijoustojen jatkumisesta. EU:n jäsenmaiden sallitaan jakaa avokätisiä valtiontukia yrityksilleen aina vuoden 2030 loppuun saakka.
EK: Työttömyysturvan ja työmarkkinatuen yhdistäminen vasta ensiaskel kohti yleistukea19.6.2025 07:33:49 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää hallituksen esitystä työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen yhdistämisestä erinomaisena uudistuksena. Uudistuksen myötä sosiaalituki selkeytyy ja vie kohti työtä kannustavaa yleistukimallia.
EK:n yrityskysely: Suomessa on 11 000 kasvuyritystä ja 22 000 vientiyritystä – pk-sektorilla nähdään jo valoa13.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Työnantajakentän tilanne on jatkunut vaikeana Suomen pk-sektorilla. Käänne voi kuitenkin olla käsillä: yli 40 prosenttia yrityksistä tähtää kasvuun seuraavan 12 kuukauden aikana. Noin 7000 kotimarkkinayritystä harkitsee viennin ensiaskelten ottamista. Kasvukäänteen onnistumiseksi EK peräänkuuluttaa toimia osaajapulaan varautumiseksi, hallinnollisen taakan ja yritysrahoituksen pullonkaulojen ratkaisemiseksi sekä pk-yritysten kansainvälistymisen ja TKI-toiminnan vauhdittamiseksi. EK:n kasvuyrittäjyyskatsauksen kyselyyn vastasi yhteensä yli 1 000 työnantajayritystä. Tulokset kertovat, että Suomessa on nyt arviolta 11 000 kasvuyritystä. Lukumääräarvio on sama kuin vuosi sitten eli edelleen 14 prosenttia työnantajayrityksistä tavoittelee vähintään 10 prosentin liikevaihdon vuosikasvua ja on myös saavuttanut tämän kasvuvauhdin edellisen 12 kuukauden aikana. Vaikka kasvuyritysten määrä on kaukana huippuvuosista, voi käänne olla käsillä: 43 prosenttia pk-sektorin yrityksistä tavoittelee kasvua
EU:n rahoitus tienhaarassa – Suomi pärjää, jos parhaita hankkeita rahoitetaan12.6.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Neuvottelut ovat pian käynnistymässä EU:n seuraavasta monivuotisesta rahoituskehyksestä (MFF 2028–2034). EK peräänkuuluttaa EU-rahoituksen ohjaamista Euroopan kilpailukykyä ja uudistumista tukeviin strategisiin investointeihin, kriisiaikojen vaatimukset huomioiden. On panostettava uusiin teknologioihin, kaupallisiin innovaatioihin, vihreään siirtymään sekä Ukrainan tukemiseen ja turvallisuuden vahvistamiseen. Komission odotetaan julkistavan 16.7. esityksensä EU:n uudeksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi (Multiannual Financial Framework, MFF) vuosille 2028–2034. Uutta rahoituskehystä valmistellaan ennennäkemättömien investointitarpeiden ja kriisien ristipaineissa, ja syksyllä alkavista neuvotteluista on tulossa erittäin vaikeat. EU-komissio suunnittelee tällä kertaa tavanomaista suurempaa remonttia rahoituskehyksen rakenteeseen. EK kannattaa sitä, että MFF-rahoituksen ohjelmarakennetta yksinkertaistetaan ja rahoitusta kohdennetaan aiempaa vaikuttavammin palvelemaan EU:n yhteisiä tavoit
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme