Kolibakteerien alatyyppi altistaa paksusuolisyövälle länsimaissa
Tuore tutkimus paljastaa merkittävän yhteyden kolibakteerien ja paksusuoli- sekä virtsatiesyöpien välillä. Tulokset viittaavat siihen, että maantieteelliset erot näiden syöpien esiintyvyydessä johtuvat ainakin osin bakteerikantojen koostumuksen vaihteluista globaalin pohjoisen ja globaalin etelän välillä.
Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpätyyppi, ja sen esiintyvyys on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmeninä, erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Tuore tutkimus viittaa siihen, että kolibaktiini-nimistä solumyrkkyä tuottavien kolibakteerien (Escherichia coli) kantajuus väestössä selittää jopa 80 prosenttia paksusuolen ja virtsarakon syöpien sekä noin 60 prosenttia eturauhassyöpien esiintyvyyden vaihtelusta globaalisti. Kolibaktiinin tuotantoon tarvittavat geenit ovat läsnä vain tietyissä E. coli -kehityshaaroissa, jotka ovat myös yleisiä bakteremian (”verenmyrkytys”), virtsatietulehduksen ja vastasyntyneiden aivokalvontulehduksen aiheuttajia.
Helsingin yliopiston tutkimusryhmän julkaisema artikkeli on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa kolibaktiinia tuottavien E. colien ja syöpien yhteyden olevan merkittävä väestötasolla.
– Tutkimuksemme osoittaa, että erot näiden syöpien esiintyvyydessä liittyvät erittäin vahvasti eroihin mikrobiomin koostumuksessa globaalin pohjoisen ja etelän välillä. Lisäksi tutkimus paljastaa, että kyse on pienestä joukosta kolibaktiinia tuottavia E. coleja, joita jokin tuntematon tekijä globaalin pohjoisen väestössä suosii, tutkijatohtori Tommi Mäklin Helsingin yliopistosta sanoo.
Kolibaktiinit ovat enimmäkseen pohjoisen vitsaus
Tutkimus lähti liikkeelle tutkimusryhmän hypoteesista, että paksusuoli- ja eräiden virtsatiesyöpien esiintyvyydessä havaitut suuret erot globaalin pohjoisen ja etelän välillä saattavat johtua pääasiassa kolibakteerien kantajuuden vaihtelusta väestötasolla.
– Uudelleen analysoimalla jo julkaistuja mikrobiomitutkimuksia löysimme vahvaa tukea tälle hypoteesille. Kolibaktiinia tuottavat bakteerit esiintyvät lähes yksinomaan maissa, joissa näiden syöpien esiintyvyys on korkeaa, Tommi Mäklin sanoo.
Rokotteen mahdollisuutta tutkittava
Altistuminen kolibaktiinia tuottaville E. coleille voi tapahtua jo varhain syntymän jälkeen, joten syöpäriskin vähentämiseen tarvitaan yksilötason elintapamuutosten lisäksi myös myrkkyä tuottavien E. colien väestötason kantajuuden vähentämiseen tähtääviä toimia. Koska kolibaktiinin tuotantoon tarvittavat geenit ovat keskittyneitä pieneen osaan E. coleja, niitä vastaan saattaa olla mahdollista kehittää esimerkiksi rokote.
– Tietyt mikrobit ovat merkittäviä syöpäriskin suurentajia, ja rokottaminen papilloomavirusta - ja samalla kohdunkaulasyöpää - vastaan on hyvä esimerkki ennaltaehkäisyn mahdollisuuksista, toteaa professori Lauri Aaltonen. Hänen ryhmänsä on tutkinut kolibaktiinin aiheuttamia soluvaurioita ja niiden roolia syövän kehittymisessä jo useiden vuosien ajan.
– Rokote voisi vähentää paitsi syöpien myös virtsatietulehdusten, bakteremioiden ja vastasyntyneiden aivokalvontulehdusten esiintyvyyttä merkittävästi, kertoo tutkimuksen johtaja, professori Jukka Corander Helsingin ja Oslon yliopistosta.
Coranderin tutkimusryhmä toimii Helsingin ja Oslon yliopistoissa, sekä Sangerin genomikeskuksessa Cambridgessa. Ryhmä on keskittynyt tutkimaan taudinaiheuttajabakteerien ja antibioottiresistenssin evoluutiota sekä kehittämään laskennallisen tilastotieteen menetelmiä näiden tarkasteluun.
Tutkijat toivovat, että tutkimustulokset ohjaavat tutkimusta jatkossa tiettyjen E. colien suuntaan ja vauhdittavat samalla pyrkimyksiä selvittää ne elintavat ja/tai geneettiset tekijät, jotka suosivat näitä bakteereja globaalin pohjoisen väestössä.
Lisätietoja tutkimuksesta:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666524724002830
Tutkijatohtori Tommi Mäklin, 044 980 0114, tommi.maklin@helsinki.fi
Professori Jukka Corander, 050 415 5294, jukka.corander@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme