Melu ja tärinä yhä ammattitautien kärkeä — yli 60 prosentissa työpaikkoista riskit arvioimatta
Vaikka melun ja tärinän haittavaikutukset ovat kaikkien tuntemia työympäristön vaaratekijöitä, näyttäytyvät ne edelleen ammattitautitilastojen kärjessä. Meluvamma on vuodesta toiseen Suomen yleisin ammattitauti ja tärinätauti kuuluu kymmenen yleisimmän joukkoon.
Tästä syystä työsuojeluviranomaiset ovat tänä vuonna valvoneet kohdennetusti työpaikkojen melua ja tärinää. Tehdyissä tarkastuksissa havaittiin puutteita meluriskinarvioinnissa 62 prosentissa kohteista ja tärinän osalta vastaava luku oli 63 prosenttia.
”Kun riskienarviointi puuttuu kokonaan tai se on tehty puutteellisesti, myöskään työterveyshuolto ei pysty antamaan laadukkaasti terveydellisen merkityksen arviointia omassa työpaikkaselvityksessään”, muistuttaa tarkastaja Marjo Vänskä.
Voimassa oleva meluasetus on jo vuodelta 2006 ja tärinäasetus vuodelta 2005. Työpaikoilla on siis ollut aikaa reagoida asetusten vaatimuksiin melkein kaksi vuosikymmentä.
”Liian usein työpaikoilla esiintyvä melu kuitataan sillä, että työntekijät käyttävät kuulosuojaimia. Tärinän osalta puolestaan todetaan, että sille ei oikein voi mitään”, tarkastaja Marjo Vänskä ihmettelee.
Melulle ja tärinälle altistuminen arvioitava
Laadukas riskinarviointi pitää sisällään altistumisen arvioinnin. Sekä melun että tärinän osalta asetuksissa on annettu työperäisen altistumisen toiminta- ja raja-arvoja. Altistumisen selvittämiseksi tarvitaan yleensä mittauksia, jotta voidaan tarkastella työpaikan olosuhteita verrattuna näihin arvoihin.
”Jos melulle ja tärinälle asetetut toiminta-arvot ylittyvät, täytyy laatia torjuntaohjelma ja lähteä työstämään riskinhallintakeinoja. Ensi sijassa tulevat tekniset torjuntakeinot, muutokset työtapoihin ja työmenetelmiin ja vasta viimekädessä etsitään sopivat suojaimet käyttöön. Toisaalta sopivilla suojaimilla voidaan ostaa aikaa teknisten torjuntakeinojen toteutukselle”, muistuttaa tarkastaja Marjo Vänskä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tarkastaja Marjo Vänskä, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintavirasto
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus lapsiperheiden sosiaalityön henkilöstövajauksista ja lastensuojelun asiakasmitoituksen ylityksistä ja puuttuvista asiakassuunnitelmista15.1.2025 13:30:00 EET | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on valvonut Pirkanmaan hyvinvointialueen lapsiperheiden sosiaalityötä ja lastensuojelun avohuoltoa maaliskuusta 2024 alkaen. Aluehallintovirasto on antanut Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautuksen lapsiperheiden sosiaalityön riittämättömistä resursseista, lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijöiden liian suuresta asiakasmäärästä sekä puutteista asiakassuunnitelmien laatimisessa.
Työntekijän käsi tarttui kuljetinhihnaan – hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työturvallisuusrikoksesta15.1.2025 13:09:48 EET | Tiedote
Turun hovioikeus pysytti Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion, jonka se antoi keväällä 2022 jätealan yrityksen toimitusjohtajalle ja työnjohtajalle vammantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta. Tuomio liittyi kierrätysasemalla sattuneeseen työtapaturmaan, jossa työtekijän käsi puristui kuljetinhihnan ja taittorummun väliin. Kyseessä oli puolalaisen alihankkijan työntekijä, mutta työnjohto-oikeutta oli käyttänyt suomalainen jätealan yritys.
Förebyggande av olycksfall effektiveras på arbetsplatserna – de allvarligaste bristerna finns i arbetsutrustning och maskiner9.1.2025 08:08:51 EET | Pressmeddelande
I ett projekt av arbetarskyddsmyndigheterna som syftar till att förebygga olycksfall genomfördes i fjol cirka 840 arbetsplatsinspektioner i hela landet. Målet med inspektionerna i projektet, som fortsätter i år, har varit att hitta och åtgärda allvarliga brister på arbetsplatserna innan de leder till olyckor.
Tapaturmien torjuntaa tehostetaan työpaikoilla – vakavimmat puutteet työvälineissä ja koneissa9.1.2025 08:08:51 EET | Tiedote
Tapaturmien torjuntaan tähtäävässä työsuojeluviranomaisten hankkeessa toteutettiin vuonna 2024 valtakunnallisesti noin 840 työpaikkatarkastusta. Edelleen tänä vuonna jatkuvassa valvontahankkeessa tarkastusten tavoitteena on löytää ja korjata työpaikkojen vakavat puutteet ennen kuin ne johtavat onnettomuuksiin.
Företagen vidtog åtgärder för klimatet i Södra och Sydvästra Finland 2024 – tillståndsansökningarna behandlades snabbt8.1.2025 11:06:37 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har behandlat flera projekt för grön omställning enligt företrädesförfarandet. Förhandsrådgivningen förbättrar ansökningarnas kvalitet, vilket förkortar behandlingstiderna och påskyndar investeringar. För närvarande pågår nio projekt. För närvarande pågår nio projekt med företräde.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme