Elintapaohjaus vähensi ikääntyneiden terveyspalvelujen käyttöä ja kustannuksia
Iäkkäille tarjotulla monipuolisella elintapaohjauksella voidaan vähentää sairaalahoitopäivien tarvetta ja päivystyskäyntejä, osoittavat laajan suomalaisen FINGER-interventiotutkimuksen uudet tulokset.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimassa tutkimuksessa selvitettiin monitekijäisen FINGER-elintapaintervention vaikutusta 60–77-vuotiaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöön.
Sairaalapäivät ja päivystyskäynnit vähenivät
Tutkimuksessa 1259 henkilöä jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen ryhmä sai kahden vuoden ajan monipuolista elintapaohjausta ja toinen ryhmä ainoastaan tavanomaista terveysneuvontaa. Monipuolinen elintapaohjaus sisälsi ruokavalioneuvontaa, ohjattua liikuntaharjoittelua, muistiharjoittelua sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden tehostettua seurantaa. Tutkittavien terveyspalvelujen käyttöä seurattiin kansallisista rekistereistä kahdeksan vuoden ajalta.
Tutkimus osoitti, että monipuolista elintapaohjelmaa noudattaneilla oli seurannan aikana keskimäärin kuusi sairaalassaolopäivää vähemmän kuin vertailuryhmällä, ja myös päivystyskäynnit olivat harvinaisempia. Interventioryhmään kuuluvilla sairaalapäivien ja päivystyskäyntien kustannukset olivat seurannan aikana noin 4000 euroa pienemmät kuin vertailuryhmään kuuluvilla.
”Tarjoamalla näyttöön perustuvaa FINGER-elintapaohjelmaa mahdollisimman laajasti ikääntyneille ihmisille voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä kalliimpien terveyspalvelujen tarpeen vähentyessä”, toteaa THL:n ja Tampereen yliopiston erikoistutkija ja gerontologian professori Jenni Kulmala.
FINGER-elintapaohjaus parantaa iäkkäiden hyvinvointia monin tavoin
”Jo aiemmin olemme havainneet FINGER-elintapaohjelman laajat myönteiset vaikutukset ikääntyneiden muisti- ja ajattelutoimintoihin, sairauksien ilmaantuvuuteen ja toimintakykyyn. Uudet tulokset osoittavat tehon myös terveyspalvelujen käytön vähenemiseen sekä niihin liittyviin kustannuksiin”, Kulmala sanoo.
Vuoden 2023 lopussa Suomessa oli noin 1,3 miljoonaa yli 65-vuotiasta, ja ikääntyneen väestön määrä kasvaa tulevina vuosina. Panostaminen terveyden edistämiseen ryhmämuotoisella elintapaohjauksella on tehokas keino ylläpitää iäkkäiden ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä hillitä toimintakyvyn laskusta ja sairastavuudesta aiheutuvia terveyspalvelujen kustannuksia.
THL:n selvityksen mukaan vain reilu puolet hyvinvointialueista hyödyntää FINGER-toimintamallia, vaikka malli tunnetaan jo melko hyvin. Tilanne vaihtelee kunnittain, ja mallia sovelletaan alueilla eri tavoin. Mallin jalkauttamista hidastaa se, että elintapaohjauksen poikkihallinnollinen koordinointi on hyvinvointialueilla vielä kesken.
Lisätietoja
Jenni Kulmala
erikoistutkija, professori
THL ja Tampereen yliopisto
jenni.kulmala(at)tuni.fi
p. 050 4395422
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 14/202527.3.2025 15:04:36 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 27.3. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet to 3.4. Petteri Orpon hallitus on tehnyt laajoja muutoksia ja leikkauksia sosiaaliturvaan vuosina 2024-2025. Miten muutokset näkyvät perusturvaetuuksia eli vähimmäismääräisiä työttömyys-, sairaus-, perhe- ja eläke-etuuksia saavien kotitalouksien tuloissa? Julkaisemme perusturvan riittävyydestä väliarvioinnin. Materiaali on saatavissa ennakkoon embargolla ensi viikolla. Lisätiedot: piritta.rautavuori(at)thl.fi, puh. 029 524 7120 Verkkouutiset ke 2.4. Uutta
Vaccinationstäckningen bland barn är hög i Finland, men har minskat när det gäller vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund27.3.2025 01:00:00 EET | Pressmeddelande
Täckningen för den andra dosen av vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) som ges till sexåringar har minskat, vilket ökar risken för en mässlingsepidemi. I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad, men andelen helt ovaccinerade barn är ändå större än tidigare.
Lasten rokotuskattavuus on Suomessa korkea, mutta tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotteen kattavuudessa laskua27.3.2025 01:00:00 EET | Tiedote
Kuusivuotiaille annettavien tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotteiden (MPR) toisten annosten kattavuudessa on laskua, mikä lisää tuhkarokkoepidemian riskiä. Rokottamattomuus on Suomessa edelleen harvinaista, mutta täysin rokottamattomien lasten osuus on kuitenkin aiempaa suurempi.
Perusterveydenhuolto tarjoaa mielenterveyden tukea ja hoitoa yhä useammalle nuorelle – terapiatakuulaki tulee voimaan toukokuussa26.3.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Nuorten mielenterveysperusteisten käyntien määrä julkisessa terveydenhuollossa on kasvanut merkittävästi. Vuoden 2023 aikana 7–22-vuotiailla raportoitiin noin 1,5 miljoonaa mielenterveysperusteista tutkimus- ja hoitokäyntiä julkisessa terveydenhuollossa. Käyntejä oli noin 175 000 nuorella.
THL viikolla 13/202520.3.2025 16:02:31 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 20.3. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 26.3. Tilasto: Lasten ja nuorten mielenterveysperusteinen tutkimus ja hoito 2023. Sisältää tiedot mielenterveysperusteisista tutkimus- ja hoitokäynneistä lapsilla ja nuorilla terveydenhuollossa. Lisäksi tilastossa on hyödynnetty THL:n lastensuojelurekisterin tietoja. Lisätiedot: tiina.puhakka(at)thl.fi, puh. 029 524 7673 to 27.3. THL julkaisee uutta tietoa lasten rokotuskattavuuksista Suomessa. Lisätiedot: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verk
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme