Toimistoon tyytymätön hybridityöntekijä jää kotiin etätöihin
Mihin toimistolla ollaan hybridityöaikana tyytymättömiä? Pääasiassa samoihin asioihin kuin ennenkin eli työrauhaan ja tilojen käytettävyyteen. Hybridityöaikana tyytymättömyyden seuraukset ovat kuitenkin erilaiset: nyt tyytymätön työntekijä voi päättää jäädä mieluummin etätöihin. Työterveyslaitoksen tutkimushanke selvitti etätyön, koetun työympäristön, työhyvinvoinnin ja lyhyiden sairauspoissaolojen yhteyksiä erilaisissa toimistotiloissa.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 13.12.2024
Hybridityön myötä toimistotilojen merkitys ei ole vähentynyt, mutta se on muuttunut. Toimistotilat ja työtilakokemukset liittyvät kiinteästi valintaan etä- ja lähityön välillä. Kielteisemmin työtiloja arvioivat henkilöt tekevät enemmän etätyötä ja haluavat todennäköisemmin myös lisätä sitä. Myönteisemmät kokemukset työpaikan tiloista ovat puolestaan yhteydessä parempaan työhyvinvointiin.
– Tutkimuksemme mukaan työrauha on toimistolle vetävä tekijä. Se tarkoittaa mahdollisuutta keskittyä työhön ilman suurempia häiriöitä ja keskeytyksiä. Toimistolla kannattaakin varmistaa keskittymismahdollisuudet, vaikka tiloilla haluttaisiin ensisijaisesti tukea kohtaamisia ja yhteistyötä, sanoo johtava tutkija Annu Haapakangas Työterveyslaitoksesta.
Tilojen suunnittelu ja rooli osana hybridityömallia
– Etä- ja lähityöprofiililtaan erilaisilla työntekijöillä on erilaisia tarpeita toimistotiloille, joten tilojen suunnittelua ja roolia tulisi pohtia osana organisaation hybridityömallia.
Toimiston pitää tukea monenlaisia tehtäviä, ja tilojen tulee olla helppokäyttöisiä myös toimistolla harvemmin käyville, sanoo vanhempi asiantuntija Suvi Hirvonen Työterveyslaitoksesta.
Toimistotilojen kehittämistyön tueksi HERO-hanke on julkaissut Toimistotilat hybridityömallissa -kehittämiskartan. Kehittäminen vaatii yhteistyötä, joten kartan kehittämiskysymykset on suunnattu monille eri toimijoille: johdolle, henkilöstöhallinnolle, työympäristön suunnittelijoille ja kehittäjille sekä työterveysyhteistyöhön.
Hyvä työrauha suojaa lyhyiltä sairauspoissaoloilta
Hyvä työrauha toimistolla oli tutkimuksen mukaan yhteydessä vähäisempiin lyhyisiin sairauspoissaoloihin.
– Tulos sopii hyvin aiempaan tietoon avoimien toimistotilojen stressivaikutuksista. Merkittävää tässä tutkimuksessa oli, että työpaikan olosuhteilla todettiin yhteys sairauspoissaoloihin myös hybridityössä, jossa työpaikalla ollaan vähemmän, sanoo Annu Haapakangas.
Tutkimushankkeessa seurattiin myös koronapandemian vaikutuksia etätyön määrään ja lyhyisiin sairauspoissaoloihin. Vaikka etätyö on vakiintunut osaksi työn tekemisen tapoja, lyhyiden (1–3 päivän) omailmoitussairauspoissaolojen esiintyvyys on säilynyt pandemiaa edeltäneellä matalalla tasolla. Etätyö ei siis ainakaan lisää tällaisia lyhyitä poissaoloja.
Tutustu
- Tutkimusraportti: Erilaisten toimistotilojen, etätyön ja sairauspoissaolojen väliset yhteydet ennen ja jälkeen koronapandemian (Julkari.fi)
- Toimistotilat hybridityömallissa -kehittämiskartta on ladattavissa Työterveyslaitoksen Etätyö, hybridityö ja monipaikkainen työ -teemasivulta.
- Erilaisten toimistotilojen, etätyön ja sairauspoissaolojen väliset yhteydet ennen ja jälkeen koronapandemian – HERO-hanke toteutettiin 2021–2024 ja sitä rahoitti Työsuojelurahasto.
Lisätiedot
- Annu Haapakangas, johtava tutkija, Työterveyslaitos, annu.haapakangas@ttl.fi, p. 050 535 2984
- Suvi Hirvonen, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, suvi.hirvonen@ttl.fi, p. 050 535 3851
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Förstavårdarnas egen FirstFit-metod ger stöd vid fysiskt belastande arbete27.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Förstavårdarens arbete är fysiskt belastande: man lyfter, bär och flyttar. Uppgifterna kräver muskelstyrka, funktionsförmåga i andnings- och cirkulationsorganen och god motorisk förmåga. FirstFit-metoden är en nationellt enhetlig metod för bedömning, uppföljning och främjande av den fysiska funktionsförmågan som utvecklats för förstavårdare. Syftet med metoden är att stödja förstavårdarens arbetsförmåga under hela yrkeskarriären och att motivera hen att ta hand om sin funktionsförmåga och sitt välbefinnande. Samtidigt förebygger man olycksfall och förlänger yrkeskarriären.
Ensihoitajien oma FirstFit-menetelmä tuo apua fyysisesti kuormittavaan työhön27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Ensihoitajan työ on fyysisesti kuormittavaa: siinä nostetaan, kannetaan ja siirretään. Tehtävät vaativat lihasvoimaa, hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintakykyä ja hyvää motoriikan hallintaa. FirstFit-menetelmä on ensihoitajille kehitetty valtakunnallisesti yhtenäinen menetelmä fyysisen toimintakyvyn arviointiin, seurantaan ja edistämiseen. Menetelmän tavoitteena on tukea ensihoitajan työkykyä läpi koko työuran ja motivoida häntä huolehtimaan omasta toimintakyvystään ja hyvinvoinnistaan. Samalla ehkäistään tapaturmia ja pidennetään työuria.
The FirstFit method for paramedics helps with physically demanding work27.3.2025 08:00:00 EET | Press release
Paramedics do physically demanding work that includes lifting, carrying and moving. These tasks require muscular strength as well as functional capacity from the respiratory and circulatory systems and good motor control. The FirstFit method is a nationally standardised method for the assessment, follow-up and promotion of physical functional capacity for paramedics. The aim of the method is to promote paramedics' work ability throughout their careers and motivate them to take care of their own functional capacity and well-being. This will also reduce the number of accidents and extend the length of careers.
I Finland upplevs tidspress som den näst vanligaste arbetssäkerhetsrisken – långvarigt sittande är fortfarande den främsta risken i Europa26.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt en färsk ESENER-undersökning som beställts av Europeiska arbetsmiljöbyrån är långvarigt sittande (64 %) och upprepade hand- eller armrörelser (63 %) de vanligaste riskfaktorerna på europeiska arbetsplatser. I Finland är den största risken upprepade hand- eller armrörelser (73 %) och på andra plats, till skillnad från övriga Europa, är stress orsakad av upplevd tidspress (71 %).
Suomessa aikapaine koetaan toiseksi yleisimmäksi työturvallisuusriskiksi – pitkittynyt istuminen yhä ykkössijalla Euroopassa26.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston teettämän tuoreen ESENER-tutkimuksen mukaan eurooppalaisten työpaikkojen yleisimmät riskitekijät ovat pitkään jatkunut istuminen (64 %) ja toistuvat käsien tai käsivarsien liikkeet (63 %). Suomessa merkittävimmäksi riskiksi nousee toistuvat käsien tai käsivarren liikkeet (73 %) ja toiselle sijalle muusta Euroopasta poiketen koetun aikapaineen aiheuttama stressi (71 %).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme