Väitös: Hyvinvointi luokkahuoneessa ei voi jäädä yksin opettajan vastuulle
Kasvatustieteen maisteri Roosa Yli-Pietilän väitöstutkimus osoittaa, että luokanopettajat kokevat pääosin vahvaa ja pysyvää ammatillista toimijuutta, mikä edistää sekä opettajien että oppilaiden hyvinvointia. Opettajan ja luokkaryhmän hyvinvointi ei kuitenkaan voi jäädä yksin opettajan vastuulle, vaan se on koko kouluyhteisön tehtävä ja edellyttää myös laajempaa yhteiskunnallista keskustelua.

Kasvatustieteen maisteri Roosa Yli-Pietilä tutki väitöstutkimuksessaan suomalaisten luokanopettajien ammatillisen toimijuuden kehittymistä sekä sen yhteyttä opettajien ja oppilaiden hyvinvointiin.
Tutkimuksen mukaan suomalaiset luokanopettajat kokevat vahvaa oppimisen mahdollistavaa toimijuutta. He kokevat haluavansa, pystyvänsä ja osaavansa joustavasti sekä yhteistoiminnallisesti muokata opetusta ja oppimisympäristöjä sopiviksi jokaiselle oppilaalle. Lisäksi he pyrkivät kehittymään ammatillisesti ja reflektoivat omaa ajatteluaan ja toimintaansa opettajina.
Yli-Pietilä analysoi toimijuuden kokemusta rakenneyhtälömallinnuksen avulla kahden pitkittäisen kyselyaineiston pohjalta. Ensimmäinen aineisto kerättiin vuosina 2011 ja 2016, ja siihen osallistui 815 luokanopettajaa. Toinen aineisto kerättiin vuosina 2017–2019, ja siihen vastasi 1 920 luokanopettajaa sekä 1 893 oppilasta (4. luokka).
Pitkittäiset analyysit osoittivat, että luokanopettajat kokevat vahvaa ammatillista toimijuutta ja vain harva kokee suuria muutoksia toimijuuden kokemuksessa. Yli-Pietilä tunnisti tutkimuksessa neljä toimijuuden kehityskulkua kuvaavaa profiilia: vahva ja pysyvä toimijuus, kohtalaisen vahva toimijuus, nouseva toimijuus ja laskeva toimijuus.
– Suurin osa opettajista kuuluivat vahvan ja pysyvän toimijuuden profiiliin, noin neljäsosa kohtuullisen vahvan toimijuuden profiiliin ja vain hyvin pieni osa nousevan tai laskevan toimijuuden profiiliin. Luokanopettajien ammatillisen toimijuuden kokemus näyttää myös vahvistuvan hieman työkokemuksen karttumisen myötä, Yli-Pietilä kertoo.
Vahva ammatillinen toimijuus suojaa opettajia
Tutkimuksessa Yli-Pietilä tarkasteli myös toimijuuden kokemuksen yhteyttä opettajan omaan hyvinvointiin ja luokan oppilaiden hyvinvointiin.
– Vahva ammatillisen toimijuuden kokemus näyttää suojaavan opettajia riittämättömyyden tunteilta, jotka voivat ilmetä esimerkiksi opettajan kokemuksina riittämättömistä keinoista selvittää haastavia vuorovaikutustilanteita oppilaiden kanssa tai tunteina epäonnistumisesta omassa työssä, Yli-Pietilä sanoo.
Riittämättömyyden tunteiden lisäksi Yli-Pietilä tarkasteli tutkimuksessa myös kyynistymistä ja uupumusasteista väsymystä työuupumuksen oireina.
– Opettajat kokivat merkittävästi enemmän kaikkia näitä työuupumuksen oireita, mikäli he kuuluivat matalamman toimijuuden profiileihin, Yli-Pietilä jatkaa.
Oppilasryhmän uupumus haastaa opettajan
Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin myös ensimmäistä kertaa opettajan ammatillisen toimijuuden yhteyttä työssä kuormittumisen itse- ja yhteissäätelyyn sekä oppilasryhmän hyvinvointiin. Luokanopettajan vahva ja pysyvä toimijuuden kokemus oli yhteydessä erityisesti työyhteisön kykyyn käsitellä ja ratkaista kuormittavia tilanteita sekä opettajan kykyyn säädellä omaa työtahtiaan ja rajata työtehtäviään.
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että uupumus voi levitä helposti oppilaiden ja opettajien välillä.
Väitöstutkimuksessa oppilasryhmässä levinnyt uupumus näyttäytyi erityisenä haasteena opettajan ammatilliselle toimijuudelle.
– Väitöstutkimuksen havainnot osoittavat, että opettajan ammatillinen toimijuus ja hyvinvointi kytkeytyvät vahvasti toisiinsa. Opettajan vahva ammatillisen toimijuuden kokemus suojaa ja tukee opettajan ja oppilaiden hyvinvointia, mutta vaatii rinnalleen myös kouluyhteisön tukevia toimintatapoja ja rakenteita, Yli-Pietilä painottaa.
Yli-Pietilä kertoo, että opettajan ammatillisen toimijuuden tukeminen, esimerkiksi järjestämällä mahdollisuuksia opettajan omalle oppimiselle ja ammatilliselle kehittymiselle, on yksi tapa edistää luokkayhteisön hyvinvointia.
– Tämän lisäksi tarvitaan kuitenkin laajempaa yhteiskunnallista keskustelua koulutuksen järjestämisestä ja opettajan työnkuvasta: kuinka voisimme luoda lisää kouluyhteisön rakenteita ja toimintatapoja, jotka mahdollistavat työn ja oppimisen kuormittavuudesta keskustelemisen sekä yhteisten ratkaisujen etsimisen? Yli-Pietilä pohtii.
Roosa Yli-Pietilä on kotoisin Tampereelta ja työskentelee tällä hetkellä Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamassa Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin koulu (SchoolWell) -tutkimushankkeessa.
Väitöstilaisuus perjantaina 17. tammikuuta
Kasvatustieteen maisteri Roosa Yli-Pietilän kasvatustieteen alaan kuuluva väitöskirja Teacher’s Professional Agency and Well-being in the Classroom tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa perjantaina 17.1.2025 klo 12 Linna-rakennuksen salissa K103 (Kalevantie 5, Tampere). Vastaväittäjänä toimii emeritaprofessori Anne Edwards Oxfordin yliopistosta. Kustoksena toimii dosentti Tiina Soini kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnasta Tampereen yliopistosta.
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tampereen yliopistoon valittiin lähes 3700 uutta opiskelijaa1.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston suomenkielisiin koulutuksiin on valittu yhteensä lähes 3700 uutta opiskelijaa yhteishaun, avoimen väylän haun ja siirtohaun kautta. Hakijamäärä ja hyväksyttyjen määrä kasvoivat edellisvuodesta. Tampereen yliopisto oli Suomen toiseksi suosituin yliopisto ensisijaisten hakemusten perusteella.
Rasvan kantasolut muistavat lihavuuden – kyky hillitä tulehduksia palautuu vasta vuosien päästä painonpudotuksesta25.6.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Lääketieteellisiin syihin perustuvassa painonpudotuksessa huomio kiinnittyy usein sen positiivisiin terveysvaikutuksiin. Uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että lihavuuden aiheuttamasta yleisestä tulehdustilasta palautuminen voi kestää vuosia.
290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.
Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote
Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.
Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote
Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme