Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 valmistunut
Etelä-Savon maakunnan yhteinen vesihuoltosuunnitelma 2040 on valmistunut. Suunnitelmassa on tunnistettu ja linjattu niin vesihuoltoteknisiä toimenpiteitä kuin laitosorganisatorisia toimenpiteitä. Toimenpiteiden tavoitteena on parantaa yhdyskunnan vedenhankinnan ja jätevesihuollon toimintavarmuutta sekä syventää vesihuoltolaitosten välistä yhteistyötä. Toimenpiteillä edistetään myös maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia.

Suunnitelma toimii koko maakunnan yhteisenä vesihuollon kehittämisasiakirjana vuosien 2025–2040 aikana. Suunnitelma palvelee niin kuntia kuin vesihuoltolaitoksia päätöksenteossa sekä toimii katalyyttinä kuntien ja laitosten yksityiskohtaisemmille suunnitelmille. Suunnitelma tukee myös maakunnan yleistä kehittämistä sekä kansallisen vesihuoltouudistuksen ohjelman toimeenpanoa, jonka tavoitteena on alan kyky sopeutua, uudistua ja ennakoida muutoksia sekä ylläpitää asema kestävän kehityksen kivijalkana ja kansallisen ylpeyden aiheena.
Vedenhankinnan toimintavarmuus
Etelä-Savossa yhdyskunnan vedenhankinta perustuu pääosin pohja- ja tekopohjaveden käyttöön. Suunnitelmassa esitetään Mikkelin ja Savonlinnan sekä Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan alueiden vedenhankinnan lisävarmistamista normaali- ja häiriötilanteissa. Toimenpiteinä esitetään muun muassa uuden pintavesilaitoksen toteuttamista Hanhikankaalle, nykyisten pohjavesialueiden tarkkailun ja suojelun lisäämistä sekä luotettavan tutkimustiedon lisäämistä pohjavesialueiden hydrogeologisista olosuhteista. Lisäksi esitetään uusien yhdysvesijohtojen toteuttamista Savonlinnan alueella sekä uuden pohjavedenottamon toteuttamista sekä olemassa olevan vedenottamon kapasiteetin lisäämistä Juvan alueella.
Jätevesien johtaminen ja käsittely
Etelä-Savossa yhdyskuntien jätevesihuollosta vastaavat kunnalliset tai osuuskuntien ylläpitämät jätevedenpuhdistamot. Pertunmaan jätevedet johdetaan Heinolan puhdistamolle. Suunnitelmassa esitetään Mikkelin Ristiinan ja Mäntyharjun alueiden jätevesihuollon edelleen kehittämistä, jossa yhtenä vaihtoehtona on näiden jätevesien johtaminen Mikkelin Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamolle. Puhdistamolietteiden jatkokäsittelyn osalta ehdotetaan uuden biokaasulaitoksen ja polttolaitoksen toteutusmahdollisuuksien selvittämistä Savonlinnan alueelle.
Suunnitelmassa on huomioitu kuntien olemassa olevat jätevesiratkaisut, suunnitelmat ja päätökset muun muassa Anttolan, Rantasalmen ja Juvan alueilla sekä muutamien lomakylien osalta. Pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteinä on otettu huomioon typenpoiston ja mikroepäpuhtauksien poiston tehostaminen sekä energiaomavaraisuuden tehostaminen Mikkelin Metsä-Sairilan, Pieksämäen ja Savonlinnan puhdistamoilla. Tehostamistarpeet perustuvat EU:n yhdyskuntajätevesidirektiiviin, joka koskee erityisesti asukasvastineluvultaan yli 10 000 suuruisia jätevedenpuhdistamoita.
Suunnitelmassa on myös tunnistettu vanhenevien vesijohto- ja viemäriverkostojen saneeraustarpeen merkittävä kasvaminen ja tähän varautumisen suuri merkitys vesihuoltolaitosten taloudellisten ja toiminnallisten resurssien näkökulmasta.
Vesihuoltolaitosyhteistyön syventäminen
Etelä-Savossa vesihuoltopalveluja tarjoaa yhteensä 52 vesihuoltolaitosta. Näiden laitosten palvelujen piirissä on noin 80–90 prosenttia maakunnan asukkaista. Jotta laitoksilla on mahdollista tarjota palvelujaan myös jatkossa, mm. saneeraustarpeen kasvu ja tiukentuva vaatimustaso huomioiden, on laitosyhteistyötä tarpeen syventää myös organisointitapoja kehittämällä.
Suunnitelmassa esitetään uusia vesihuollon operoinnin toimintamalleja sekä laitosyhdistymisselvitysten käynnistämisiä. Toimenpiteinä esitetään vesihuollon operatiivisten resurssien kokoamista ja vahvistamista olemassa olevien neljän isoimman toimijan (Mikkeli, Savonlinna, Pieksämäki, JSP) yhteyteen alueellisiksi vesihuoltotoimijoiksi, jotka vastaisivat vesihuollon operatiivisten tehtävien hoitamisesta esimerkiksi sopimusperusteisesti kaikkien alueellaan toimivien vesihuoltolaitosten osalta.
Käytännössä tämä voisi tarkoittaa mm. Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n vesihuollon operointialueen laajentamista keskisen Etelä-Savon alueella. Toimenpiteinä esitetään myös Mikkelin seudun kuntien vesihuollon yhteisoperoinnin toteutusmahdollisuuksien selvittämistä, Pieksämäen alueen vesihuollon operointiyhteistyön kehittämismahdollisuuksien selvittämistä Varkauden, Mikkelin tai Jyväskylän vesihuoltolaitosten kanssa sekä Itä-Savon Vesi Oy:n ja Savonlinnan Veden yhdistymismahdollisuuksien selvittämistä ja palvelujen tarjoamista alueen pienemmille vesihuoltolaitoksille.
Suunnitelmassa esitetyt vesihuollon operoinnin toimintamallit ja kunnallisten laitosten yhdistymisselvitykset palvelevat myös alueen lähes 40:n vesiosuuskunnan kykyä ja toimintaa tarjota palvelujaan pääasiassa taajamien ulkopuolisilla alueilla.
Suunnitelma on laadittu alueen kuntien ja vesihuoltolaitosten sekä Etelä-Savon maakuntaliiton ja Etelä-Savon ELY-keskuksen yhteistyönä. Suunnitelman käytännön toteutuksesta on vastannut Ramboll Finland Oy. Suunnitelma korvaa nykyiset ja pääosin toteutuneet seutukunnittaiset vesihuollon yleissuunnitelmat, jotka on laadittu vuosien 2004–2012 aikana.
Yhteyshenkilöt
Markus TirkkonenVesitalousasiantuntija
Puh:0295 024 066markus.tirkkonen@ely-keskus.fiJyri RautiainenliiketoimintapäällikköRamboll Finland Oy
Puh:0500 705 337jyri.rautiainen@ramboll.fiSanna PoutamoympäristöpäällikköEtelä-Savon Maakuntaliitto
Puh:040 724 9618sanna.poutamo@esavo.fiTietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savossa työttömiä edelleen yli 7 00024.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita 7 019, mikä on 757 henkilöä eli 12 % enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuja heistä oli 758. Työttömänä oli 12,6 % työvoimasta. Maaliskuun aikana kokonaan työttömien määrä laski reilulla sadalla ja lomautettujen määrä 54:llä. Lomautettujen miesten määrä laski helmikuusta 37:llä ja lomautettujen naisten 17:llä.
Etelä-Savon ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen23.4.2025 12:46:48 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa myönnettiin avustuksia vesistökunnostuksiin yli 300 000 euron edestä. Yhteensä avustushakemuksia tuli 17 kappaletta, joista 13 sai myönteisen avustuspäätöksen. Vesistöissä tehtävien toimenpiteiden lisäksi avustusta myönnettiin kolmelle valuma-aluelähtöiselle suunnittelu- ja toimenpidehankkeelle. Avustetuilla hankkeilla edistetään vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää ekologista tilaa.
Kevättulvat jäämässä pieniksi Etelä-Savossa16.4.2025 13:30:35 EEST | Tiedote
Lumet ovat miltei kokonaan sulaneet Etelä-Savossa, ja jäiden lähtö vesistöistä on alkamassa. Tulvat ovat jäämässä koko maakunnassa selvästi tavanomaista alemmaksi ja järvien tulvahuiput koetaan normaalia aiemmin. Talven mittaan lämpötilanvaihtelut sulattivat välillä lumia ja sateita saatiin vetenäkin, joten lumen vesiarvot ovat olleet keväällä tavanomaista alempia. Vähäsateinen kevät on myös osaltaan hillinnyt vedenpintojen nousua.
Ethän rakenna vahingossa saimaannorpan pesäpaikalle tai sen läheisyyteen!15.4.2025 09:30:11 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 alusta voimaan tullut rakentamislaki vapautti osan alle 30 neliömetrin kokoisista rakennuksista luvanvaraisuudesta. Vapaus rakentaa ei kuitenkaan muuttanut muiden lakien, kuten luonnonsuojelulain ja vesilain, vaatimuksia rakentajille. Rakentamislaki edellyttää rakentajalta entistä suurempaa vastuuta ja asioiden selvittämistä ennen rakentamiseen ryhtymistä.
Kangasniemen Leppäselkä – Pätkönlammen Natura 2000 -alueen hoitosuunnittelu alkaa9.4.2025 15:05:10 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-Keskus aloittaa Kangasniemellä sijaitsevan Leppäselkä-Pätkönlammen Natura-alueen hoitosuunnitelman laatimisen keväällä 2025 ja suunnitelman on tarkoitus valmistua syksyllä 2025. Leppäselkä – Pätkönlampi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja Natura 2000 -verkostoon. Monien linnustollisesti arvokkaiden kosteikkojen tapaan Leppäselän ja Pätkönlammen tila on heikentynyt rehevöitymisen ja umpeenkasvun myötä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme