Tampereen yliopisto

Väitös: Pelillistämisestä ja e-tekstiileistä voi olla hyötyä puheterapiassa – e-tekstiilit voivat auttaa myös arjessa tukikeinona

Jaa

FM Charlotta Elo tarkastelee väitöstutkimuksessaan puheterapiaharjoitteluun vaikuttavia tekijöitä sekä elektronisten tekstiilien (e-tekstiilien) hyödyntämistä puheterapiassa ja puhetta tukevana ja korvaavana keinona. Tutkimus osoittaa, että puheterapeutit käyttävät pelejä ja pelillistämistä motivoidakseen lapsia ja heidän läheisiään osallistumaan puheterapiaharjoitteluun. E-tekstiilit taas voivat tuoda uusia mahdollisuuksia nykyisten puhetta tukevien ja korvaavien keinojen joukkoon.

Charlotta Elo väittelee perjantaina 31. tammikuuta 2025.
Charlotta Elo väittelee perjantaina 31. tammikuuta 2025. Ella Huhtanen

Puhe- ja kommunikointihaasteiden taustalla voi olla monia eri tekijöitä. Puheterapian tavoitteena on vahvistaa kuntoutujien kommunikointi- ja toimintakykyä sekä parantaa heidän elämänlaatuaan.

Usein intensiivinen ja pitkäkestoinen puheterapiakuntoutus edellyttää kuntoutujalta ja hänen lähipiiriltään motivaatiota ja sitoutumista terapiaan. Filosofian maisteri Charlotta Elo tarkastelee väitöstutkimuksessaan, millaisia keinoja lasten kanssa työskentelevät puheterapeutit käyttävät motivaation ylläpitämiseen.

– Puheterapiaharjoittelussa tarvitaan usein runsaasti toistoja, jotta lapset oppivat uudet taidot ja omaksuvat ne osaksi arkea. Yli kaksi kolmasosaa tutkimukseen osallistuneista puheterapeuteista kertoi hyödyntävänsä pelejä motivoivana tekijänä puheterapiaharjoittelussa. Lisäksi he pyrkivät vahvistamaan harjoittelumotivaatiota pelillistämisen keinoin, Elo toteaa.

E-tekstiileillä laajat mahdollisuudet – tutkimuksessa löydettiin satoja käyttöideoita

Tutkimuksessa Elo tarkasteli myös e-tekstiilien mahdollisuuksia yleisesti sekä tarkemmin puhetta tukevana ja korvaavana kommunikointikeinona. Nykyisten puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointikeinojen käyttöön on tunnistettu liittyvän monenlaisia haasteita. Nämä haasteet voivat liittyä esimerkiksi käyttäjän motorisiin taitoihin tai kommunikointikumppaneiden asenteisiin.

– Tutkimuksen osallistujat keksivät useita satoja käyttöideoita e-tekstiileille. Puhetta tukevana ja korvaavana keinona e-tekstiilien mahdollisuudet nähtiin nimenomaan tukemassa arkipäiväistä kommunikointia, Elo kertoo.

Tutkimuksen tulokset korostavat, että puhetta tukevana ja korvaavana keinona toimivan e-tekstiilin avulla olisi olennaista varmistaa lapsille lisää mahdollisuuksia ilmaista itseään ja osallistua itseään koskevien asioiden päätöksentekoon.

Charlotta Elo valmistui puheterapeutiksi 2022 ja työskentelee puheterapeuttina kuntoutustyön parissa.

Väitöstilaisuus perjantaina 31. tammikuuta

Filosofian maisteri Charlotta Elon logopedian alaan kuuluva väitöskirja Addressing Challenges in Speech Therapy and Augmentative and Alternative Communication – The potential of gamification and e-textiles tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 31.01.2025 klo 11 alkaen. Väitöstilaisuus pidetään Pinni B -rakennuksen salissa 1097 (Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii yliopistotutkija (Tenure Track) Satu Saalasti Itä-Suomen yliopistosta. Kustoksena toimii apulaisprofessori (Associate Professor) Johanna Virkki informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Charlotta Elo väittelee perjantaina 31. tammikuuta 2025.
Charlotta Elo väittelee perjantaina 31. tammikuuta 2025.
Ella Huhtanen
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye