Kiinteistöliitto kaipaa lakiin kirjattuja pelisääntöjä asuntojen lyhytkestoiseen vuokraustoimintaan
Kiinteistöliitto kaipaa asuntojen lyhytkestoiseen vuokraustoimintaan lain tasolla tehtyä määritelmää siitä, millainen asunnon käyttö on sallittua. Nykyisen sääntelyn puitteissa jää epäselväksi, milloin kyse on kielletystä majoitustoiminnasta, ja tämä vaikeuttaa esimerkiksi taloyhtiöiden puuttumista asiaan. Epäselvä tilanne hankaloittaa taloyhtiöiden lisäksi asuntoaan vuokraavien osakkaiden, muiden asukkaiden sekä kaupunkien rakennusvalvontaviranomaisten toimintaa.
Parhaillaan meneillään on useampikin lyhytvuokraukseen liittyvä lakihanke, joilta Kiinteistöliitto toivoo selkiinnytystä nykytilanteeseen. Käynnissä on asunto-osakeyhtiölain sekä asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain uudistaminen. Valmisteilla on myös muutoksia tuoreeseen rakentamislakiin. Kiinteistöliitto odottaa, että lainsäädännön uudistamisen myötä asunto-osakeyhtiöissä jo pitkään päänvaivaa aiheuttaneet epäselvät lakipykälät saataisiin viimein kuntoon.
”On välttämätöntä, että asumisrauha taloyhtiöissä pystytään turvaamaan silloinkin, kun asuntoja käytetään lyhytkestoiseen vuokraukseen. Toistuviin häiriöihin on pystyttävä puuttumaan. Tämä on tärkeää, vaikka häiritsijöinä olisivat olleet lyhytaikaiset vuokralaiset, jotka olisivat jo poistuneet huoneistosta”, Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltia sanoo.
Kiinteistöliitto katsoo, että rajanveto asunnon sallitun ja kielletyn käytön välillä on järkevää tehdä lain tasolla rakentamislaissa. Laki voisi antaa mahdollisuuden tarvittaessa poiketa lain lähtökohdasta kaupunkikohtaisissa rakennusjärjestyksissä. Lyhytkestoinen vuokraustoiminta on ilmiönä hyvin paikkakuntakohtainen ja varsinkin niillä paikkakunnilla, joilla lyhytkestoisesta vuokraustoiminnasta on vakituisille asukkaille häiriötä, puuttumiseen kaivataan kipeästi keinoja.
Jos lyhytkestoisesta vuokrauksesta aiheutuu toistuvaa häiriötä, tulisi Kiinteistöliiton mielestä uudistetulla sääntelyllä mahdollistaa taloyhtiön puuttuminen häiriöihin, tarvittaessa ottamalla kyseinen huoneisto taloyhtiön hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi.
Lyhytkestoista vuokraustoimintaa ei pidä kieltää
Lyhytkestoista vuokrausta ei pidä Kiinteistöliiton mielestä kokonaan kieltää. Väliaikaista majoitusta tarvitaan esimerkiksi isojen tapahtumien aikana, kun paikkakunnan perinteinen majoituskapasiteetti ei riitä. Tarvetta lyhytaikaiselle vuokraustoiminnalle voi tulla myös esimerkiksi silloin, kun omassa taloyhtiössä on meneillään mittava korjaushanke.
”Lyhytvuokrausta ei pidä pykälillä kokonaan kieltää tai kohtuuttomasti rajoittaa. Tämä ei olisi hallitusohjelman mukaan mahdollistakaan, kun yksi kirjatuista tavoitteista on varmistaa lyhytkestoisen vuokraustoiminnan edellytykset”, Tapio Haltia sanoo.
Yhteyshenkilöt
Tapio Haltialakiasiantuntija
Puh:09 1667 6361tapio.haltia@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Näin syntyy oikeaoppinen päätös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiössä25.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Sähköautojen latauspisteet ovat yleistyneet taloyhtiöissä, mutta niiden hankkiminen ja ylläpito herättää edelleen paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tärkeintä on lähteä liikkeelle selvittämällä taloyhtiön tämänhetkisen sähköjärjestelmän kunto ja kapasiteetti sekä se, ovatko autopaikat yhtiön hallinnassa vai osakkeilla hallittavia.
Lupaviranomainen jarruttaa tarpeettomasti maalämpöön siirtymistä pohjavesialueilla19.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Maalämpö on viime vuosina nostanut suosiotaan myös taloyhtiöiden lämmönlähteenä. Moni taloyhtiö on päätynyt ratkaisuun kustannussyistä, mutta maalämpö voi olla myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin paikkakunnalla tarjolla oleva kaukolämpö. Pohjavesialueilla maalämpöön siirtyminen kuitenkin käytännössä pysähtyy lupaviranomaisen tulkintaan siitä, ettei pohjavesialueille tule porata energiakaivoja ollenkaan. Suomessa sijaitsee noin 5000 pohjavesialuetta.
Vuokralaisillakin voi olla oikeus osallistua yhtiökokoukseen18.3.2025 09:03:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa käsitellään usein asioita, joilla on merkitystä myös talossa asuville vuokralaisille. Lakiin on kirjattu, millaisten asioiden käsittely yhtiökokouksissa tuo osallistumisoikeuden osakkaiden lisäksi asukkaille.
Kotibotti opastaa taloyhtiöiden toimijoita 24/7 tekoälyä hyödyntäen14.3.2025 10:05:45 EET | Tiedote
Taloyhtiöitä ja asumista koskevissa asioissa kaikki taloyhtiöiden toimijat saavat tietoa ja neuvoja Kiinteistöliiton uudesta palvelusta. Kotibotti on maksuton vuorovaikutteinen palvelu, joka neuvoo ja opastaa kellonajasta tai viikonpäivästä riippumatta. Uusi palvelu hyödyntää vastauksissaan tekoälyä ja palvelee useilla kielillä.
Toiminnantarkastaja voi korvata tilintarkastajan pienehkössä taloyhtiössä11.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Kevään yhtiökokouksissa on jälleen tarjolla tärkeitä tehtäviä yhteisestä omaisuudesta huolehtimiseksi. Yksi näistä on toiminnantarkastajan tehtävä, johon kannattaa tarttua ennakkoluulottomasti. Taloyhtiöön voidaan valita toiminnantarkastaja tilintarkastajan sijaan, jos yhtiössä on alle 30 osakashallinnassa olevaa tilaa, eikä vuoden 2010 kesäkuun jälkeen päivitetty yhtiöjärjestys vaadi tilintarkastajan valintaa. Toiminnantarkastaja voidaan valita taloyhtiöön myös tilintarkastajan lisäksi. Jokaisessa taloyhtiössä tulisi suorittaa vähintään toiminnantarkastus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme