Käytetystä hiekoitushiekasta seulotaan kierrätystuote Kreaten kiertotalousalueella
Vaativan infran rakentaja Kreate on jo vuosia ollut aktiivinen kiertotalouden edistäjä. Viimeisin virstanpylväs saavutettiin tammikuussa 2025, kun yhtiö sai omalla kiertotalousalueellaan seulotulle hiekoitushiekalle Ei enää jätettä -statuksen tiettävästi ensimmäisenä rakennusalan toimijana Suomessa. Kierrätetyn hiekoitushiekan uudelleenkäyttö vähentää ympäristövaikutuksia ja jätteen määrää sekä tuo tuntuvaa säästöä hiekoittamisesta aiheutuviin kuluihin.

Kreaten kiertotalousalueella Tikkurilantiellä Vantaalla seulotaan tulevana kesänä käytettyä hiekoitushiekkaa, jolle on myönnetty EEJ- eli Ei enää jätettä -status. Tammikuussa saadun ympäristöluvan ansiosta Kreate on tiettävästi ensimmäinen rakennusalan toimija, joka vastaanottaa, käsittelee ja myy kierrätettyä hiekoitushiekkaa.
Käytetty hiekoitushiekka luokitellaan lainsäädännön mukaan jätteeksi, joten keväisin kerätyn hiekoitusmateriaalin myyminen ja uudelleenkäyttö on käytännössä mahdotonta ilman ympäristölupaa.
– Otamme vastaan hiekoitushiekkaa, joka analysoidaan, seulotaan ja analysoidaan toistamiseen valvotussa prosessissa. Kunnat ja kaupungit sekä muut ammattimaiset toimijat, kuten kiinteistöhuoltoyhtiöt, voivat käyttää kierrätettyä hiekoitushiekkaa uuden tavoin väylien, piha- ja pysäköintialueiden sekä muiden alueiden hiekoittamiseen, kertoo kiertotalouden tuotantopäällikkö Topias Lahti Kreatelta.
Kierrättämällä hiekkaa säästetään luonnonvaroja ja kukkaroa
Tekemämme tutkimuksen mukaan Suomessa käytetään vuosittain talvikauden liukkaudentorjuntaan jopa 1,3 miljoonaa tonnia hiekoitushiekkaa ja -sepeliä. Esimerkiksi pelkästään pääkaupunkiseudun kunnalliset toimijat käyttävät sitä yli 150 000 tonnia vuodessa.
– Liukkaudentorjunnassa kivimateriaalin määrä on suuri, joten uudelleenkäytölle on selkeä tarve. Lisäksi EEJ-statuksen saaminen edistää hiekoitushiekan lainmukaista hyödyntämistä, mikä toivottavasti myös vähentää jätteeksi luokitellun hiekan käyttöä ilman ympäristölupaa.
EEJ-statuksen mukaista kierrätettyä hiekoitushiekkaa syntyy Kreaten Vantaan-kiertotalousalueella arviolta noin puolet kaikesta siellä vastaanotetusta hiekoitushiekasta.
– Tuottamalla ja tarjoamalla käytettyä hiekoitusmateriaalia säästämme luonnonvaroja ja vähennämme kokonaispäästöjä, jotka liittyvät hiekoitushiekan valmistamiseen, käsittelyyn, kuljetukseen ja käyttöön. Samalla autamme osaltamme hiekoitushiekan käyttäjiä täyttämään heidän kestävyystavoitteitaan. Lisäksi uusiohiekka on jopa puolet uutta hiekkaa edullisempaa, joten tämä tuo myös huomattavasti säästöä hiekoittamisen kustannuksiin, Lahti toteaa.
Seulomalla hiekoitushiekasta poistuvat roskat ja saadaan haluttu raekoko
Uusi, käyttämätön hiekoitushiekka valmistetaan tavallisesti neitseellisestä luonnonhiekasta tai -sorasta seulomalla ja hiekoitussepeli kalliosta louhimalla ja murskaamalla. Hiekka on rakenteeltaan sepeliä pyöreäreunaisempaa ja sitä käytetään erityisesti kevyen liikenteen väylillä.
– Vastaanotettu hiekoitushiekka tarkastetaan, käsitellään epäpuhtauksien poistamiseksi ja välivarastoidaan ennen jatkokäyttöä. Kun hiekoitusmateriaali ajetaan seulan läpi, siitä poistuu haluttua 3–8 millimetrin raekokoa pienempi ja suurempi kiviaines. Seulomalla saadaan poistettua tehokkaasti myös roskat, Vantaan kiertotalousalueen työnjohtaja Henri Pulkkinen selittää.
– Kiertotalousammattilaisemme varmistavat, että kierrätetty hiekoitushiekka vastaa kaikilta osiltaan liukkaudentorjuntaan käytettävää hiekoitusmateriaalia parantaen jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja muun liikenteen turvallista liikkumista Suomen talvisissa olosuhteissa, hän lisää.
Uusiohiekoitushiekan seulonnasta syntyvä halutun raekoon ylittävä materiaali eli ylite on mahdollista hyödyntää esimerkiksi maarakennuksessa ja maantäytöissä.
– Mikäli ympäristöluvan mukaiset ympäristötekniset vaatimukset eivät täyty ja hiekka ei saa EEJ-statusta, toimitamme sen ympäristöluvalliselle maankaatopaikalle. Kreatella tällainen hiekka voidaan myös hyödyntää maavallin rakentamisessa omalla Hirvihaaran kiertotalousalueellamme Mäntsälässä. Käyttökelvottoman ja pilaantuneen hiekan toimitamme ympäristöluvalliseen laitokseen, kertoo Topias Lahti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Topias LahtiKiertotalouspäällikköKreate Oy
Puh:+358 40 566 6053topias.lahti@kreate.fiKirsi-Marjut DickmanViestintäpäällikköKreate Oy
Haastattelu- ja materiaalipyynnöt
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Kreate Group on Suomen johtavia infrarakentajia. Yhtiö tarjoaa ratkaisuja siltoihin, teihin ja ratoihin, ympäristö- ja pohjarakentamiseen, kiertotalouteen sekä geoteknisiin tarpeisiin. Kreate laajensi vuonna 2022 toimintaansa Ruotsiin, missä Kreate Sverige AB:n liiketoiminta keskittyy vaativaan kallio- ja tunnelirakentamiseen. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 320 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää yli 450 henkilöä. Kreate Group on listattu Nasdaq Helsinkiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kreate Group Oyj
Kreate rakentaa lähes 11 miljoonan urakassa Ritaportin alueen kadut ja vesihuollon Oulussa30.6.2025 11:02:04 EEST | Tiedote
Kreate on allekirjoittanut lähes 11 miljoonan euron sopimuksen Ritaportin alueen katujen ja vesihuollon rakentamisesta. Valtatien 4 varteen suunniteltu alue tulee toimimaan useita Oulun kaupunginosia palvelevana kaupallisten ja muiden palveluiden keskittymänä. Kreaten väylä- ja siltayksiköt aloittavat rakentamisen Oulun kaupungin, Oulun Veden ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tilaamassa urakassa heinäkuun alussa.
Kreate vahvistaa asemiaan tunnelien sisustajana Ruotsissa: uusi 144 miljoonan kruunun sopimus allekirjoitettu25.6.2025 09:22:57 EEST | Tiedote
Kreate Sverige ja Trafikverket ovat solmineet sopimuksen mittavaan Tukholman ohitustie -hankkeeseen kuuluvan Lovön tunnelien sisustusurakasta. Välittömästi alkavan urakan arvo on noin 144 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 13 miljoonaa euroa, ja se on kirjattu Kreaten toisen vuosineljänneksen tilauskantaan. Arvoltaan se kiilaa Kreate Sverigen historian suurimmaksi sopimukseksi.
Suomen tiettävästi pisimmät paalut lyötiin Koiviston sillalla ennätykselliseen 92 metrin syvyyteen17.6.2025 12:32:17 EEST | Tiedote
Valtatiellä 11 Kokemäenjoen ylittävällä Koiviston sillalla on tehty paalutushistoriaa: Kreaten urakoima silta perustetaan poikkeuksellisen pitkillä teräsputkipaaluilla, joista syvimmät on lyöty 92 metrin syvyyteen – kyseessä on mahdollisesti pisin koskaan Suomessa lyöty paalupituus. Pituutta riittää myös sillan pääpalkeilla, joista pisimmät ovat jopa 47-metrisiä. Kaikki pääpalkit nostettiin viikonlopun kestäneessä operaatiossa onnistuneesti paikoilleen.
Kreate uusii Polsun sillan Säkylässä – tilauskantaan 5,3 miljoonaa euroa12.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Puupaalujen päälle rakennettu Polsun silta Säkylässä on päässyt huonoon kuntoon ja osassa paaluja on todettu lahovaurioita. Siksi muun muassa raskaan kaluston liikkumista sillalla on rajoitettu. Nyt Kreate on allekirjoittanut sopimuksen uuden sillan rakentamisesta ja vanhan purkamisesta Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Noin 5,3 miljoonan urakkahinta kirjataan Kreaten toisen vuosineljänneksen tilauskantaan.
Koskelan varikon purkutöissä kiertotalous keskiössä: materiaaleille uusi elämä6.6.2025 08:51:49 EEST | Tiedote
Miltä näyttää purkutyömaa, jossa vanhaa ei heitetä hukkaan, vaan lähes kaikki purettu materiaali käytetään uudelleen – jopa tiiliä putsataan käsin ja käytetään uudelleen. Helsingissä Koskelan varikon työmaalla vanhan varikkorakennuksen purkutyöt eivät ole vain vaihe isossa hankkeessa, vaan esimerkki siitä, miten vastuullisuus ja tehokkuus voivat kulkea käsi kädessä. Tällä hankkeella tekemistä ohjaa kunnianhimoiset ympäristötavoitteet, tarkka aikataulutus ja kekseliäs purkumateriaalin uudelleenkäyttö.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme