FAIR tukee jo yli kahtasataa suomalaisyritystä digiloikassa – toiminnalle haetaan jatkoa
Finnish AI Region -innovaatiohubi (FAIR) on kasvanut reilun kahden vuoden aikana merkittäväksi tukipilariksi kotimaan yrityskentällä. Matalan kynnyksen asiantuntijapalveluita hyödyntää jo yli 200 suomalaista pk-yritystä ja avoimeen toimintaan on osallistunut jopa tuhansia erilaisten organisaatioiden edustajaa.

Euroopan komission tukema Finnish AI Region (FAIR) on kasvanut reilussa kahdessa vuodessa merkittäväksi tekoälyn ja digitalisaation vauhdittajaksi. Sen tarjoamia maksuttomia asiantuntijapalveluja hyödyntää jo yli kaksisataa suomalaista pk-yritystä.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yliopettaja Teemu Moilanen on mukana FAIRin johtoryhmässä ja luotsaa konsortion viestintätiimiä. Moilasen mukaan innovaatiohubin tunnettuus on kasvanut tasaisesti, ja samalla myös kysyntä on lisääntynyt.
– Toimintamme perustuu konkreettisiin, aidosti hyödyllisiin palveluihin, joille on tällä hetkellä kysyntää. Haluamme antaa kotimaisille pk-yrityksille maailmanluokan asiantuntemusta tavalla, jossa yhdistyy tuorein tutkittu tieto sekä käytännön tarpeet aina ketteristä kokeiluista monimutkaisiin laskentoihin, hän kertoo innostuneesti.
FAIRin asiantuntijaverkosto tukee yrityksiä niin tekoälyn, laajennetun todellisuuden, suurteholaskennan kuin kyberturvallisuudenkin saralla. Tavoitteena on kasvattaa kotimaisten pk-yritysten kilpailukykyä sekä nopeuttaa uusien teknologioiden käyttöönottoa.
Roomaa ei rakennettu päivässä
FAIRin projektipäällikkö Solja Sulkunen Helsingin kaupungilta kertoo olevansa tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen. Kymmenen hyvin erilaisen organisaation ja lukemattomien partnereiden toimintatapojen yhteensovittaminen ottaa aikansa, mutta nyt palvelutuotanto pyörii. FAIRin ekosysteemistä vastaava Aalto-yliopiston Jussi Rantsi on samaa mieltä.
– Halusimme yhdistää eri toimijoiden palvelut yrityskentällä olevaan tarpeeseen ja palveluntarjontaan. Mielestäni olemme onnistuneet tässä suhteellisen hyvin. Samalla olemme verkostoituneet myös muiden kotimaisten ja eurooppalaisten tekoälyekosysteemien, hän kertoo.
Rantsin mukaan muutoksen kiihdyttämineen vaatii tukea. Suomalaisista yrityksistä noin 93 % on pk-yrityksiä, eli alle 250 henkilön yrityksiä, ja olisi kohtuutonta edellyttää niiden integroivan uudet teknologiat liiketoimintoihinsa ilman ulkopuolista apua. Kyse on pitkäjänteisestä ja tulevaisuuteen tähtäävästä työstä, joka parantaa koko Suomen kilpailukykyä.
Konsortio hakee jatkoa toiminnalleen
Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, CSC:n, EIT Digitalin, KiraHubin, Haaga-Helia ja Metropolia ammattikorkeakoulujen sekä Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupunkien muodostama konsortio aikoo hakea rahoitusta myös tuleville vuosille.
– Pohjatyömme on tehty, joten olisi outoa lopettaa tähän vuoteen. Meistä on tärkeää, että myös pk-yrityksillä on mahdollisuus päästä käsiksi työkaluihin ja osaamiseen, jota menestyminen ja kansainvälistyminen vaatii, projektipäällikkö Sulkunen pohtii.
FAIR uudisti taannoin palveluvalikoimaansa, josta löytyy tätä nykyä vaihtoehtoja aina datastrategian muodostamisesta testialustoihin, tarveanalyyseihin, rahoitusneuvontaan sekä supertietokone LUMI:n kokeiluun ja koulutuksiin. Palvelut tuotetaan verkostona.
Asiakaskunta muodostuu erilaisista yrityksistä, joiden joukossa on niin lääketieteellisten laitteiden asiantuntija Clinius, turvallisuusteknologiayritys Eminus Industries kuin vuoden tekoäly-startupiksikin valittu IT-alan yritys ConfidentialMind.
Sulkunen näkee FAIRin tulevaisuuden valoisana. Kysyntä osoittaa, että pk-yrityksissä on todellinen tarve korkean osaamisen, mutta matalan kynnyksen palveluille, joka kasvaa erityisesti taloudellisesti epävarmoina aikoina – asiakasyrityksemme haluavat kehittää toimintaansa kestävästi, kustannustehokkaasti ja luotettavien kumppanien tukemana.
Lisää tietoa FAIRista ja sen maksuttomista palveluista
Yhteystiedot
Teemu Moilanen
Yliopettaja
+358 29 447 1515
teemu.moilanen@haaga-helia.fi
Martti Asikainen
+358 44 920 7374
martti.asikainen@haaga-helia.fi
Solja Sulkunen
Projektipäällikkö
+358 40 153 5635
solja.sulkunen@helsinki.fi
Jussi Rantsi
Projektipäällikkö
jussi.rantsi@aalto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu MoilanenyliopettajaHaaga-Helia ammattikorkeakoulu
Puh:+358 29 447 1515teemu.moilanen@haaga-helia.fiKuvat
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Koulutamme liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkimme ja kehitämme näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietojenkäsittely, majoitus-, ravintola- ja matkailuala, journalismin koulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Tutkimus: Jääkiekkoilijoiden hyvinvoinnissa on paljon parannettavaa25.3.2025 23:59:00 EET | Tiedote
Joka kolmas Liigan ja Mestiksen pelaaja kokee stressiä, joka heikentää heidän suorituskykyään. Auroraliigassa näin kokee jopa puolet pelaajista.
Tekoälyn yleistyminen luo uusia työpaikkoja20.3.2025 14:16:02 EET | Blogi
Tekoälyn sanotaan vähentävän työpaikkoja, mutta vähintään yhtä tärkeää on huomata, että tekoäly luo myös tarvetta uudenlaiselle osaamiselle. Tarjolle tulee uusia työpaikkoja.
Monikielinen Satakieli-media ehdolla Suuri journalistipalkinto -kilpailussa26.2.2025 11:05:31 EET | Tiedote
Viidellä kielellä journalismia julkaiseva Satakieli on ehdolla Suuri journalistipalkinto -kilpailussa Vuoden uudistaja -sarjassa. Tammikuussa 2024 toimintansa aloittaneen Satakielen on perustanut Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin tutkinto-ohjelma.
Haaga-Helia luopuu kampuksestaan Malmilla syksyllä 202725.2.2025 12:39:07 EET | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun työtilat, opetus ja muut toiminnot siirtyvät Malmin kampukselta Pasilaan 1.8.2027.
Suomi on veitsenterällä tekoälyn sääntelyssä – ongelmia poistetaan hiekkalaatikoilla5.2.2025 13:36:22 EET | Tiedote
EU:n tuoreen tekoälyasetuksen myötä tekoälyyn liittyvät sanktiot voivat pelottaa ja nostaa yritysten kynnystä hyödyntää ja kehittää tekoälyä. EUSAiR-hankkeessa kehitetään tekoälyhiekkalaatikoita, joilla turvataan Suomen ja Euroopan kilpailukyky sääntelystä huolimatta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme