Kulttuurinen yhteistyö, ei ylivalta, luo yhteenkuuluvuutta
Horizon Europe -ohjelman 3 miljoonan euron rahoitus tuo yhteen taiteilijat ja tutkijat 12 maasta luomaan uusia suuntaviivoja taidekasvatukselle.
Jyväskylän yliopisto on mukana muokkaamassa tulevaisuuden taidekasvatusta kansainvälisessä hankkeessa. Euroopan komissio on myöntänyt lähes 3 miljoonan euron rahoituksen hankkeelle, joka yhdistää 13 yliopistoa ja taideorganisaatiota Euroopasta ja Etelä-Tyynenmeren alueelta. Kolmivuotinen yhteistyöhanke käynnistyy helmikuussa 2025 ja tähtää kulttuurisen demokratian edistämiseen. INTRACOMP-hankkeessa ("Intercultural and Transcultural Competence Through Collaborative Cultural Expression") kehitetään uusia koulutuksen ja kulttuuripolitiikan kehyksiä maailmanlaajuisella, alueellisella ja kansallisella tasolla.

Hanketta koordinoi Nord-yliopisto Norjassa, ja sen johtajana toimii tanssin ja sosiaalisen inkluusion Unesco Chair Nicholas Rowe. Rowe toimii tanssitaiteen professorina Nord yliopistossa ja Aucklandin yliopistossa Uudessa-Seelannissa.
Hän kysyy: "Mikä on taidekasvatuksen rooli aikakautena, jolloin pakkomuutto on yhä yleisempää? Kun ilmastonmuutoksen, poliittisten ja ympäristökatastrofien sekä taloudellisten kriisien vaikutukset kasvavat, taiteiden avulla oppiminen yhteistyöstä ja osallistumisesta tulee olemaan ratkaisevaa tulevaisuuden sosiaalisen yhteenkuuluvuuden, moninaisuuden ja tasa-arvon kannalta."
INTRACOMP-hanke tuo yhteen yliopistoja ja yhteisötaiteen organisaatioita Norjasta, Belgiasta, Saksasta, Suomesta, Italiasta, Iso-Britanniasta, Serbiasta, Slovakiasta, Kreikasta, Unkarista, Uudesta-Seelannista ja Papua-Uudesta-Guineasta. Hankkeen tavoitteena on määritellä uudelleen taiteen rooli kasvatuksessa erityisesti pakkomuuton ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden näkökulmasta.
Rowe korostaa: "Tämä hanke tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden taiteen, kasvatuksen, kulttuurin, sosiologian, psykologian, julkisen hallinnon ja teknologian asiantuntijoille luoda tukevampi globaali ekosysteemi kulttuurien väliselle yhteistyölle. Tarvitsemme tasavertaisempaa tilaa kulttuurien vuorovaikutukselle, joka haastaa eurokeskeiset ihanteet ja antaa jokaiselle ihmiselle ja kulttuurille paikan, johon kuulua."
Suomesta hankkeessa on mukana Jyväskylän yliopisto. Tutkimusprofessori Terhi Nokkala korostaa, kuinka tärkeää on sisällyttää kulttuuritietoisuutta ja taitoja globaaleissa ympäristöissä toimimiseen myös organisaatioiden rakenteisiin: "Nykymaailmassa organisaatioiden kyky hyödyntää kulttuuritietoisuutta ja taitoja globaaleissa ympäristöissä toimimiseen on ratkaisevan tärkeää osallisuuden mahdollistavan ja tehokkaan hallinnon edistämiseksi. INTRACOMP-hanke pyrkii vahvistamaan näitä taitoja koulutus- ja kulttuuriorganisaatioissa, edistäen yhteistyötä, joka arvostaa moninaisuutta ja keskinäistä kunnioitusta. Näiden periaatteiden juurruttaminen organisaatiorakenteisiin auttaa luomaan kestävämpiä ja sopeutumiskykyisempiä instituutioita, jotka voivat vastata globaaleihin haasteisiin."
Nicholas Rowe kiteyttää hankkeen ydinajatuksen: "Taiteen kautta voimme kuvitella maailman uudelleen."
Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston (REA) kantaa. Euroopan Unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hankkeen johtaja professori Nicholas Rowe, Nord University (intracomp@nord.no)
Tutkimusprofessori Terhi Nokkala, JYU Koulutuksen tutkimuslaitos (terhi.p.nokkala@jyu.fi)
Yliopistonlehtori Katja Mäkinen, JYU Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos (katja.a.p.makinen@jyu.fi)
Tutkijatohtori Tiina Lämsä, JYU Koulutuksen tutkimuslaitos, (tiina.al.lamsa@jyu.fi)
Kirsi HäkämiesviestintäsihteeriKoulutuksen tutkimuslaitos
Puh:040 805 4249kirsi.m.hakamies@jyu.fiKuvat

Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme