6G-professori Matti Latva-aho saa arvostetun WWRF Fellow -tunnustuksen
Professori Matti Latva-aho, langattoman viestinnän tutkimuksen merkittävä vaikuttaja ja Oulun yliopiston 6G-lippulaivaohjelman johtaja, on saanut WWRF:n Fellow -tunnustuksen. Arvonimitys julkistetaan tänään Intian Hyderabadissa Wireless World Research Forum (WWRF) -tapahtumassa, josa Latva-aho on pääpuhujana.

Oulun yliopisto on vuosikymmenien ajan ollut keskeinen toimija langattoman teknologian tutkimuksessa ja olleet mukana vaikuttamassa alan standardeihin, jotka ovat luoneet pohjan nykyaikaisille langattomille järjestelmille.
Kun professori Matti Latva-aho tuli 1990-luvun alussa yliopiston palvelukseen, hänellä on ollut keskeinen rooli mobiiliteknologian kehityksessä. Hänestä tuli tietoliikennetekniikan professori vuonna 2000 ja vuosina 1998-2006 hän toimi langattoman viestinnän keskuksen (Centre for Wireless Communications, CWC) johtajana. Professori Latva-aho johtaa tällä hetkellä maailman ensimmäisenä aloittanutta 6G-tutkimusohjelmaa. Hänen johdollaan Suomi ja Oulun yliopiston tutkijat ovat laajentaneet asemaansa langattoman tietoliikenteen tutkimuksessa ja vahvistaneet kansainvälistä yhteistyötä. Tämä on luonut pohjaa 6G:n integrointiin ajankohtaisille kriittisille aloille kuten terveydenhuoltoon, energiaan, turvallisuuteen ja puolustukseen. Latva-ahon tutkimuksessa keskitytään ymmärtämään, miten tulevien langattomien järjestelmien suunnitteluperusteiden on kehityttävä. Hän tutkii uusia taajuuksien käyttötapoja, energiatehokkaita siirtotekniikoita ja kehittyneitä lähetin- ja vastaanotinarkkitehtuureja.
WWRF:n Fellow-tunnustus on arvostettu kunnianosoitus, joka myönnetään henkilöille, joiden tutkimus ja johtajuus ovat jättäneet pysyvän vaikutuksen langattoman teknologian alaan. Professori Latva-aho on koko uransa ajan edustanut Oulun yliopiston sitoutumista langattoman viestinnän tutkimuksen edistämiseen ja vahvistanut Suomen maailmanlaajuisesti arvostettua asemaa alalla. Suomesta tunnistuksen on aiemmin saanut vain Nokia Bell Labsin johtaja Mikko Uusitalo.
Professori Matti Latva-ahon aiemmin julkaistu uratarina:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme