Väitös: Kaunokirjallisuus antaa tietoa ihmismielestä
Jyväskylän yliopistossa tehty kirjallisuuden väitöskirja tutki, miten kaunokirjallisuus voi auttaa ymmärtämään ihmismielen toimintaa. Tutkimus osoittaa, että kirjallisuuden lukeminen voi tuoda lukijalle esiin aiemmin tiedostumattomia tunteita ja kokemuksia, ja että tällaista kokemuksellista tietoa ei voi oppia pelkästään tietokirjoja lukemalla.

FM Paavo Mannisen väitöstutkimus selvitti, miten ihmiset tiedostamattaan toistavat menneisyyden kokemuksiaesimerkiksi lukijan suhteessa kirjaan tai kirjailijan suhteessa teokseensa. Tätä ilmiötä kutsutaan transferenssiksi. Mannisen mukaan transferenssin tutkiminen kirjallisuudessa auttaa ymmärtämään mielen toimintaa, erityisesti tietoisen ja tiedostamattoman vuorovaikutukseen liittyviä prosesseja sekä kirjallisuuden todentuntua ja tematiikkaa. Kirjallisuuden tulkitseminen avaa mahdollisuuksia oppia itsestä ja toisista.
"Kirjallisuuden henkilöhahmot ja kertojat eivät ole eläviä ihmisiä, mutta silti he tuntuvat todelta lukijoiden heille kuvittelemia menneisyyksiä myöten."
"Kirjallisuuden henkilöhahmot ja kertojat eivät ole eläviä ihmisiä, mutta silti he tuntuvat todelta lukijoiden heille kuvittelemia menneisyyksiä myöten. Kirjallisuudessa kehittyy illuusio siitä, että lukija ja kertoja ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Tämän illuusion tulkitseminen avaa mahdollisuuksia oppia itsestä ja toisista", Manninen kertoo.
Tutkimuksessa käytettiin aineistona psykoanalyyttisten kirjallisuudentutkijoiden tekstejä sekä Shakespearen sonettia 56 ja Samuel Beckettin romaania The Unnamable. Tärkeänä tutkimustuloksena olivat uudet tulkinnat klassikoista. Kun Manninen analysoi Shakespearen runoa transferenssin näkökulmasta, hän huomasi, että teksti auttaa runon puhujaa ja tähän samastuvaa lukijaa tulemaan tietoiseksi transferenssiin kuuluvasta tiedostamattomasta tunteensiirrosta.
The Unnamable taas auttaa lukijaa ymmärtämään ja saamaan kokemuksellista tietoa siitä, millaista on elää mielentilassa, jossa ajattelu- ja tunnekapasiteetti on merkittävästi heikentynyt.
Tutkimuksessa kehitetyt psykoanalyyttiset menetelmät auttavat ymmärtämään myös sellaisten kertojien ja henkilöhahmojen sisäistä maailmaa, jotka saattavat lukijasta aluksi tuntua vaikeasti lähestyttäviltä ja jopa luotaantyöntäviltä.
”Meissä kaikissa on mieleen varhain kehityksessämme muodostuneita kerrostumia, joissa teokset resonoivat.”
"Se, mikä esimerkiksi Beckettin romaanissa vaikuttaa aluksi lukijalle vieraalta kokemusmaailmalta, voikin osoittautua sellaiseksi, joka on varhain kehityksessämme koskettanut meitä kaikkia", Manninen selventää.
"Transferenssin teoria auttaa ymmärtämään, miten meissä kaikissa on mieleen varhain kehityksessämme muodostuneita kerrostumia, joissa teokset resonoivat."
Tutkimuksessa huomioidaan myös Beckettin romaanin positiiviset ulottuvuudet. The Unnamable antaa kokemuksellista tietoa kaikille tutusta sisäisestä todellisuudesta, jossa kyky ajatella ja tuntea oli vasta kehittymässä.
Kirjallisuus opettaa psykoanalyysia
Psykoanalyyttisessa kirjallisuudentutkimuksessa on tärkeää huomioida lukijan henkilökohtaiset kokemukset. Lukukokemuksen analyysi voi antaa subjektiivista mutta jaettua tietoa teoksista. Tutkimus rohkaisee lukemaan kirjallisuutta tavalla, jossa analysoidaan omia tunnereaktioita ja koetetaan erottaa, mikä on peräisin tekstistä ja mikä lukijasta. Lukijan ja tekstin välinen suhde on tutkimuksen mukaan tärkeä tutkimuskohde sinänsä. Se, mitä siinä tapahtuu ja miltä lukijasta tuntuu olla tekstin kanssa, voi auttaa tulkitsemaan teosta.
Tutkimus opastaa niin ei-akateemisia kuin akateemisia lukijoita ja erilaisia lukemistyötä tekeviä – kuten opettajia, kirjallisuusterapeutteja ja sanataideohjaajia – ajattelemaan lukemisen emotionaalisia ja vaikeasti tiedostettavia ulottuvuuksia. Kirjallisuutta käytetään opettamaan lukijoita ihmismielen psykodynaamisista prosesseista.
"Näin teki jo Sigmund Freud, jolle kirjallisuus oli suuri opettaja kliinisen potilasaineiston ohella."
Mannisen väitöstyötä tukivat Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö sekä Eemil Aaltosen Säätiö.
Paavo Mannisen väitöskirjan ”Transferenssi kirjallisuudessa ja kirjallisuudentutkimuksessa: Tapausesimerkkeinä Shakespearen sonetti 56 ja Samuel Beckettin The Unnamable” tarkastustilaisuus pidetään 1.3.2025 yliopiston päärakennuksen salissa C4 alkaen klo 13.00. Tilaisuus on seurattavissa myös etäyhteyden välityksellä. Vastaväittäjänä toimii kulttuuripsykologian ja aate- ja oppihistorian dosentti Juhani Ihanus (Helsingin ja Oulun yliopisto) ja kustoksena professori Mikko Keskinen (Jyväskylän yliopisto).
Väitöstilaisuuden kieli on suomeksi.
Etäyhteys väitöstilaisuuteen: https://r.jyu.fi/vaitos-manninen010325
Linkki väitösjulkaisuun: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/100131
Taustatietoa: FM (kirjallisuus) Paavo Manninen opettaa psykoanalyyttista kirjallisuudentutkimusta yliopistossa ja kirjallisuus- ja kirjoittamisseminaareja psykoanalyytikoille ja psykoterapeuteille. Hän on ohjannut myös taiteen perusopetuksessa saturyhmiä lapsille ja toimii Psykoanalyyttinen psykoterapia -lehden toimitussihteerinä.
Lisätietoja: paavo.t.manninen@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652reetta.j.kalliola@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme