Tampereen yliopisto

Tutkimus paljastaa etätyön vaikutukset yhteisöllisyyteen ja sosiaaliseen tukeen

Jaa

Tampereen yliopiston Emerging Technologies Labin tuore tutkimus osoittaa, että etätyö heikentää työntekijöiden kokemusta työyhteisöstä ja kollegoiden tuesta. Kokemukseen esihenkilön tuesta etätyöllä ei ole vaikutusta.

Henkilö piirtää piirtopöydällä kannettavan tietokoneen vieressä. Kuppi kahvia on pöydällä.
Kuva: Essi Kannelkoski

Tutkimuksen taustalla vaikuttivat COVID-19-pandemia ja työelämän merkittävä muutos. Etätyöstä tuli monille työntekijöille uusi normaali pandemian aikana, ja toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa työpaikoille ei enää palattu monilla aloilla pandemian jälkeen.

Emerging Technologies Labin  tutkimuksessa analysoitiin, miten työntekijät sopeutuivat uusiin työjärjestelyihin ja viestintätapoihin. Tutkimus painottaa, että vaikka etätyö tarjoaa monia joustavia etuja työntekijöille, jo päivän tai kahden etätyöllä voi olla myös kielteisiä vaikutuksia siihen, miten työntekijät kokevat kuuluvansa työyhteisöön ja saavansa apua työkavereiltaan. Negatiiviset vaikutukset korostuvat etenkin niillä, jotka tekevät suurimman osan työstään etänä.

– Tutkimuksen tulokset osoittavat, että etätyö heikentää työntekijöiden kokemusta työyhteisöstä. Asialla voi olla myös muita merkittäviä seurauksia. Tutkimus avaa esimerkiksi kysymyksiä siitä, miten Suomessa erityisesti asiantuntija-aloille yleistyneet etätyöt vaikuttavat laajemmin työelämään, sosiaalipsykologian professori Atte Oksanen pohtii.

Viestinnän tärkeys korostuu

Myönteisenä puolena tutkimus osoittaa, että viestittely sosiaalisen median alustoilla työkavereiden ja työyhteisön kanssa, sekä työ- että ei-työasioissa, paransi kokemusta kollegoilta saadusta tuesta. 

– Viestinnän tärkeys korostuu, kun työkavereiden kanssa ollaan fyysisesti vähemmän samassa paikassa. Se että, apua ja tukea mutta myös epävirallisempaa jutteluseuraa saa matalalla kynnyksellä sosiaalisten viestintäteknologioiden kautta, voi toimia tärkeänä liimana työyhteisöön ja on siksi kannustettavaa, toteaa yliopistotutkija Reetta Oksa.

Tutkimus perustuu pitkittäiskyselyaineistoon, jossa on seurattu suomalaisia työntekijöitä vuodesta 2019 alkaen puolen vuoden välein. Tutkimus kohdistui vuosiin 2019–2022 (yhteensä 8 aikapistettä). Osallistujat edustivat eri ammattialoja, ja tutkimus keskittyi erityisesti etätyön intensiteettiin ja sosiaalisen median käyttöön työ- ja ei-työasioissa.

Tutkimus korostaa sosiaalisen työyhteisön ja tuen merkitystä etätyöjärjestelyissä. Tulokset osoittavat tarpeen kehittää uusia toimintatapoja, jotka ylläpitävät sosiaalisia suhteita ja tukevat työntekijöiden hyvinvointia myös etäympäristössä.

Tutkimus: 

Pekkala, K., Oksa, R., & Oksanen, A. (2024). Sense of community, social support and social media use in post-pandemic world of workBehavior & Information Technology.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: 

Professori Atte Oksanen 
atte.oksanen@tuni.fi 
050 318 7279 

Yliopistotutkija Reetta Oksa
reetta.oksa@tuni.fi
050 437 7619

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye