Tuore professori Jan Kujala tuo edistysaskeleita aivokuvantamisen analyyseihin
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on kutsunut Jan Kujalan aivojen kehityksen professorin tehtävään 1.2.2025 alkaen. Professuuri sijoittuu kasvatustieteiden ja psykologian tiedekuntaan psykologian laitokseen.

Helmikuun alussa uuteen virkaansa astunut professori Jan Kujala on työskennellyt Jyväskylän yliopistolla apulaisprofessorina vuodesta 2019. Hän keskittyy tutkimuksissaan etenkin kehittyneiden analyysimenetelmien käyttöön erilaisissa magnetoenkefalografialla (MEG) mitatuissa aineistoissa.
Erilaiset aivokuvantamisen metodit ovat keskeinen työkalu neuropsykologisissa tutkimuksissa. Kuvantamismenetelmien avulla voidaan muun muassa tarkastella aivojen toimintaa ja erilaisten neuraalisten prosessien yhteyksiä käyttäytymiseen. Näin voidaan selvittää esimerkiksi mitkä aivoalueet ovat kriittisiä erilaisille toiminnoille ja miten aivoalueiden väliset vuorovaikutukset tukevat kognitiivisia prosesseja.
Signaalinkäsittely- ja analyysimenetelmiä kehittämällä parannetaan sekä mittausten tarkkuutta ja luotettavuutta että mahdollistetaan uusien yhteyksien ja ilmiöiden havaitseminen.
”Pyrin tutkimuksissani ymmärtämään, miten aivojen paikalliset ja aivoalueiden väliset neuraaliset prosessit tukevat ihmisen kognitiivisia toimintoja. Kehitän tutkimuksissani erilaisia signaalinkäsittely- ja analyysimenetelmiä, joita sitten sovelletaan niin terveiltä kuin potilasryhmiin kuuluvilta ihmisiltä kerättyihin aivokuvantamisaineistoihin. Yhdessä nämä kaksi osa-aluetta mahdollistavat erilaisten neuraalisten prosessien ja ihmisen käyttäytymisen välisten yhteyksien määrittämisen”, Kujala kertoo.
Datasta enemmän irti uudenlaisilla analyysimenetelmillä
Kuvantamisista saadun datan kokonaisvaltaisempi, erilaisia metodeja yhdistelevä analyysi on osoittautunut Kujalan tutkimuksissa hedelmälliseksi tavaksi tarkastella aivokuvantamisaineistoja.
”On kuitenkin edelleen epäselvää, miten eri neuraaliset prosessit yhdessä tukevat ihmisen käyttäytymistä. Aion tutkia tätä ongelmaa tarkemmin yhdistämällä aivojen aktiivisuuden ja yhteyksien mittaukset laskennallisiin malleihin. Tavoitteena on selvittää, miten nämä tekijät yhdessä vaikuttavat käyttäytymiseen ja esimerkiksi erilaisiin aivosairauksiin”, Kujala sanoo.
”Yksi tärkeä tavoite tällä saralla on edistää neurodegeneratiivisten sairauksien varhaista diagnostiikkaa hyödyntämällä koneoppimista laajojen aivokuvantamisaineistojen analysoinnissa.”
Jan Kujala on väitellyt tekniikan tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2008 ja tätä ennen valmistunut diplomi-insinööriksi teknillisen fysiikan alalta vuonna 2001.
Kujala on työskennellyt psykologian laitoksella apulaisprofessorina vuodesta 2019. Ennen Jyväskylän yliopistoon saapumistaan hän työskenteli tutkijana Teknillisessä korkeakoulussa ja sittemmin Aalto-yliopistossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Jan Kujala
jan.j.kujala@jyu.fi
Kirke HassinenViestinnän asiantuntija
Puh:+359 50 462 1525kirke.m.hassinen@jyu.fiKuvat
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme