Tutkimus: Älykelloilla voidaan estää seuraava pandemia – tai ainakin vähentää laajoja sulkutoimia
Tavalliset älykellot havaitsevat käyttäjänsä virusinfektion tarkasti jopa päiviä ennen varsinaisten oireiden ilmenemistä. Tuore tutkimus osoittaa, että älykelloja voitaisiinkin hyödyntää seuraavan pandemian pysäyttämiseen – tai ainakin vähentämään laajojen rajoitusten tarvetta.

Virusinfektioiden varhainen tunnistaminen on ratkaisevaa tautien leviämisen estämiseksi, olipa kyseessä sitten koronavirus, influenssa tai ihan vain tavallinenkin flunssa. Monet taudit tarttuvat kuitenkin jo ennen oireiden alkamista: aiempi tutkimus on esimerkiksi osoittanut, että 44 prosenttia koronavirustartunnoista levisi jo useita päiviä ennen kuin ihmiset itse ymmärsivät sairastuneensa.
Aalto-yliopiston sekä yhdysvaltalaisten Stanfordin ja Texas A&M -yliopistojen tutkijat ovat nyt julkaisseet uuden tutkimuksen, joka voi auttaa torjumaan näiden oireettomien sairastuneiden huomaamatonta tartuttavuutta ja sitä kautta tulevaisuuden pandemioita: älykellojen seurantatiedoista tartunta voidaan havaita jo päiviä etukäteen.
“Toisin kuin koronapandemian aikaan, meillä on nyt konkreettista tietoa siitä, miten pandemiat kehittyvät ja kuinka toimivia erilaiset keinot niiden estämiseksi ovat. Kun tähän lisätään puettavan teknologian parantunut kyky havaita sairastumisen varhaiset fysiologisen merkit, niin olemme huomattavasti paremmin valmistautuneita seuraavaan pandemiaan”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja, tutkija Märt Vesinurm Aalto-yliopistosta.
Mallinnus auttaa ymmärtämään tautien leviämistä
Tutkimusryhmä yhdisti ensimmäistä kertaa laajan joukon eri alojen tutkimuksia, ja mallinsi tartuntojen leviämistä.
"Otimme huomioon muun muassa sen, miten virusmäärä kehittyy elimistössä koko taudin ajan, ja kuinka suuri osa tartunnan saaneista on oireettomia mutta silti tartuttavia. Yhdistimme tähän myös tilastotiedot siitä, miten ihmiset muuttavat käyttäytymistään sairastuessaan", Vesinurm kertoo.
Älykellot mittaavat hengitystiheyttä, lämpötilan muutoksia, univaihteluita, sydämen sykettä ja paljon muuta. Influenssan tunnistustarkkuus on 90 prosenttia, koronaviruksen 88 prosenttia, ja kello voi varoittaa sairastumisesta päiviä ennen oireiden ilmaantumista. Ihmiset puolestaan vähentävät sosiaalisia kontaktejaan keskimäärin 66–90 prosenttia oireiden alettua, joten käytettävissä on nyt tehokas keino rajoittaa tautien leviämistä.
"Vaikka vain osa ihmisistä reagoisi älykellon varoitukseen ja eristäytyisi aiemmin, vaikutus olisi silti merkittävä. Jos ihmiset vähentävät sosiaalisia kontaktejaan 66–75 prosenttia varoituksen saatuaan, taudin leviäminen voisi vähentyä 40–65 prosenttia verrattuna tilanteeseen, jossa eristäytyminen alkaa vasta oireiden ilmetessä”, Vesinurm sanoo.
Tutkimus osoittaa, että tätä korkeampi sitoutuminen varotoimiin – kuten pandemiatilanteessa kenties olisi – voisi käytännössä pysäyttää taudin leviämisen. Vesinurm sanoo, että tämä voi hyvinkin päteä myös jos lintuinfluenssana tunnettu H5N1-virus alkaisi levitä ihmisestä toiseen.
“Kun saamme tarkempaa tietoa siitä, miten eri sairaudet vaikuttavat mittauksiin, en näe miksemme voisi erottaa toisistaan esimerkiksi lintuinfluenssaa, HIV:tä ja tavallista flunssaa – etenkin, kun hyödynnämme edistynyttä koneoppimista sekä muita käyttäjästä saatavia tietoja”, Vesinurm toteaa.
Jos älykello varoittaa, peru vierailu isoäidin luo
Vesinurm uskoo, että älykellot voivat tulevaisuudessa mullistaa tapamme kohdata pandemiat paitsi yksilöinä, myös koko yhteiskunnan tasolla.
“Älykellot eivät vielä ole diagnostisia laitteita, mutta ihmiset luottavat niiden arvioihin. Ne voivat hyvinkin auttaa tekemään epäsuosituista rajoituskeinoista, kuten maskeista, sulkutiloista ja massatestauksista, tarkemmin kohdistettuja ja siten vähemmän rajoittavia", hän sanoo.
Älykellon varoitus voisi toimia merkkinä ryhtyä jo oireettomana erilaisiin toimenpiteisiin, kuten PCR-testiin hakeutumiseen, maskin käyttämiseen tai isoäidin luona vierailun perumiseen. Toiminta riippuisi vallitsevasta tilanteesta ja ihmisten tekemästä riskiarviosta. Varhainen varoitus ei vain anna ihmisille mahdollisuutta suojella läheisiään ja yhteisöään, vaan myös tarjoaa päättäjille tehokkaan työkalun taudin hallintaan.
“Tulevaisuudessa valtiot saattavat vaikka tarjota älykelloja kansalaisilleen pandemian uhatessa, mikä vaatisi tietenkin tarkkaa eettistä pohdintaa. Joka tapauksessa on syytä toivoa, että kunhan varhainen tunnistus on kirjaimellisesti käden ulottuvilla, laajamittaiset sulkutoimet jäävät menneisyyteen”, Vesinurm sanoo.
Tutkimusartikkeli Terminating pandemics with smartwatches julkaistaan PNAS Nexus -tiedelehdessä 4. maaliskuuta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Märt Vesinurm
Tutkija, Aalto-yliopisto
mart.vesinurm@aalto.fi
p. +358503228815
Tietoa julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Metsähovin radio-observatorioon rakennetaan maailman laajakaistaisin vastaanotinjärjestelmä8.5.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kahden kansainvälisen yrityksen tuki tuo parhaan mahdollisen tekniikan suomalaistutkijoiden käyttöön avaruuden mysteerien ratkomiseksi Aalto-yliopistoon kuuluvassa Metsähovin radio-observatoriossa.
Uusi painovoimateoria voi antaa vastauksia maailmankaikkeuden syntyyn7.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Tutkijoiden kehittämä ratkaisu painovoiman kvanttiteoriaan auttaisi löytämään vastauksia fysiikan suurimpiin kysymyksiin.
Kutsu: Tuotekehityskurssin loppugaala esittelee opiskelijoiden hienoimmat ratkaisut aina laajennettavasta minisaunasta muovimiinoja havaitsevaan drooniin7.5.2025 11:00:00 EEST | Kutsu
Huippusuositulla tuotekehityskurssilla opiskelijat kehittävät luovia ratkaisuja yritysten antamiin aitoihin haasteisiin. Monialaisilla tiimeillä on yhdeksän kuukautta aikaa ja 10 000 euron budjetti.
Tähtitieteilijät kuvasivat maailmankaikkeuden varhaisimpia galakseja29.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
James Webb -avaruusteleskoopin tuoreet kuvat tarjoavat tutkijoille ainutlaatuisen näkymän galaksien kehitykseen siitä lähtien, kun maailmankaikkeus oli alle miljardin vuoden ikäinen.
Ainutlaatuinen tutkimus kartoitti satelliittitietojen avulla elinoloja: ahma palaamassa Etelä-Suomeen23.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus antaa arvokasta tietoa siitä, minkälaisissa metsätyypeissä ahma viihtyy. Suomen ahmapopulaatio on kasvanut tasaisesti viime vuosina, mutta laji on edelleen erittäin uhanalainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme