Valtio ei saa hivuttaa vastuuta liikennetehtäviensä rahoituksesta kunnille
Uudessa Liikenne 12 -suunnitelmassa kunnille pyritään työntämään lisää rahoitusvastuita valtion liikennetehtävistä, nyt liikenneverkon kehittämisen rahoituksen lisäksi muun muassa henkilöjunaliikenteen ostoista ja lentoliikenteestä. Kuntaliitto pitää tätä valtion ja kuntien työnjaon vastaisena.

Historian toinen Liikenne 12 -suunnitelma, eli liikenne- ja viestintäministeriön valmistelema valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma 12 vuodeksi ja ympäristöselostus, on ollut lausunnoilla.
Kuntaliitto toteaa, että kansallisesti tulisi tavoitella suunnitelmaa, joka luo yli hallituskausien kestävän pohjan liikennejärjestelmän kehittämiselle ja rahoituskehykselle. Tässä on vielä paljon tehtävää.
Suunnitelmaluonnoksessa kannetaan huolta julkisen talouden tilasta, mutta vain valtion osalta. Esitetty budjettirahoituksen taso onkin niukka. Kunnille pyritään työntämään lisää rahoitusvastuita valtion liikennetehtävistä, nyt liikenneverkon kehittämisen rahoituksen lisäksi muun muassa henkilöjunaliikenteen ostoista ja lentoliikenteestä. Kuntaliitto pitää tätä valtion ja kuntien työnjaon vastaisena.
Suunnitelma koettaa vakiinnuttaa ensimmäisessä Liikenne 12 -suunnitelmassa esitetyn valtion ja kuntien yhteisrahoitusmallin. Siinä valtion rahoitusosuus olisi vain 50 prosenttia valtion verkolla toteutettavissa kaupunkiseudun liikennejärjestelmää merkittävästi parantavissa hankkeissa. Toinen puoli lankeaisi kuntien maksettavaksi.
– Malli on täysin kohtuuton: Valtio ei ole sopinut mallista kuntien kanssa, ja Kuntaliitto sekä kaupungit kritisoivat voimakkaasti vuoden 2021 suunnitelman yhteisrahoitusmallia. Sopimuksellinen yhteistyö ei voi olla yksipuolinen päätös, toimitusjohtaja Minna Karhunen painottaa.
Lainsäädännön lähtökohtana on, että valtio vastaa valtion väylistä ja kunnat katuverkosta. Eduskunta edellytti kirjelmässään vuoden 2021 Liikenne 12 -suunnitelmasta valtioneuvoston huolehtivan siitä, että yhteisrahoitusmallilla ei muuteta liikennehankkeiden rahoitusvastuiden perusperiaatteita.
– Nähtävissä on kuitenkin kehitys, jossa valtio perustelee yksittäisten kuntien kanssa tekemillään sopimuksilla tavoitettaan linjata asiasta yhtenevästi kuntakenttää koskien. Tämä johtaa yksipuoliseen saneluun ja yksittäisten kuntien kannalta täysin kohtuuttomaan tilanteeseen niiden taloudelliseen kantokykyyn nähden, liikenneasioiden kehittämispäällikkö Johanna Vilkuna korostaa.
Kuntaliitto katsoo, että esimerkiksi junaliikenne on valtakunnallinen kysymys, joka kuuluu valtiolle. Alueiden saavutettavuus junalla ei voi riippua kuntien rahoituksesta. Valtio ei voi edellyttää kuntien osallistumista junaliikenteen hankintaan, kalustoyhtiöön ja infraan.
Kunnilla on oma laaja tehtäväkenttänsä, kuntatalouden sopeutustarpeensa sekä mittavat investointitarpeensa ja korjausvelkansa. Lisäkustannukset katetaan veronkorotuksilla, lainalla tai muista tarpeista karsimalla. Kunnilla ei ole varaa maksaa valtion tehtäviä.
Toinen suunnitelman suuri puute on se, että kaupunkiseudut ja niiden kasvun tukeminen ovat jääneet suunnitelmaluonnoksessa liian vähälle huomiolle. Kaupunkiseutujen ja kuntien merkitys taloudelliselle kasvulle tulisi tunnistaa myös valtion suunnitelmassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toimitusjohtaja Minna Karhunen, 09 771 2000, minna.karhunen@kuntaliitto.fi
Kehittämispäällikkö Johanna Vilkuna, 09 771 2104, johanna.vilkuna@kuntaliitto.fi
Linkit
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin: lakihankkeiden lausuntoaikoja pidennettävä kesälomakaudella26.6.2025 12:10:12 EEST | Tiedote
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin, jotta lakihankkeiden lausuntokierroksia ei ajoitettaisi kesälomien ajaksi. Kunnille ei jää kesäkaudella aikaa valmistella ja jättää lausuntoja niitä koskeviin lakeihin ja asetuksiin.
Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S
Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.
Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote
Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.
Vasa är Årets klimatkommun 202522.5.2025 14:40:00 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundet premierade Vasa stad med titeln Årets klimatkommun vid Kommunernas klimatkonferens i Åbo 22.5.2025. Kommunförbundet delar ut priset vartannat år. Urvalskriterierna baserar sig på resultaten av kommunernas arbete för att uppnå koldioxidneutralitet. Den premierade kommunen ska kommunicera på ett effektfullt och ansvarsfullt sätt, vara engagerad i förändringen och få konkreta resultat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme