Tiina Kontinen kansainvälisen kehitystutkimuksen professoriksi
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on kutsunut Tiina Kontisen professorin tehtävään 1.1.2025 alkaen. Tehtävän ala on kansainvälinen kehitystutkimus, ja se sijoittuu yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselle, humanistis-yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan.

Kontinen on toiminut Jyväskylän yliopistossa apulaisprofessorina vuodesta 2020 alkaen. Hän johtaa tutkimusryhmää Civil society and citizenship in development (CitDe), joka on toteuttanut useita Suomen Akatemian rahoittamia tutkimushankkeita.
CitDe-tutkimusryhmä kokoaa yhteen eri tieteenaloista tulevia tutkijoita ja maisteriopiskelijoita keskustelemaan kriittisesti ja luomaan tietoa kansalaisuuteen ja kansalaisyhteiskuntaan liittyvistä kysymyksistä globaalin etelän kontekstissa sekä kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun alalla. Ryhmä tutkii kansalaisuuden ja kansalaisyhteiskunnan käsitteellistämisen dynamiikkaa, ilmenemismuotoja ja pulmia sekä analysoi kriittisesti pohjoisen ja etelän välisen kansalaisyhteiskuntatyön käytäntöjä.
Parhaillaan Kontinen johtaa akatemiahanketta Re-articulating citizenship in times of uncertainty: Hybrid narratives of COVID-19 responses in sub-Saharan Africa (2022–2026).
Kontinen johtaa myös kahden tiedekunnan yhteistä kansainvälistä maisteriohjelmaa The Master’s Degree Programme in Development, Education and International Cooperation (DEICO). Vuonna 2022 hänelle myönnettiin yliopiston Hyvä opettaja -palkinto.
Kansalaisyhteiskunta ja kehitysyhteistyö tutkimuksen ytimessä
Kansainvälinen kehitystutkimus on monitieteinen tutkimusalue, joka tutkii yhteiskunnallisia ilmiöitä ennen kaikkea globaalissa etelässä. Kontinen on tutkinut kansalaisjärjestöjä kehitysyhteistyötoimijoina, kansalaisyhteiskuntaa, ja kansalaisuutta pääasiassa Tansaniassa ja Ugandassa, sekä tiedon tuottamista pohjoinen-etelä yhteistyössä. Hän on johtanut useita yhteistyöhankkeita afrikkalaisten yliopistojen kanssa.
“Epätasa-arvoiset valtasuhteet ovat kehitystutkimuksen keskeisiä tutkimuskohteita. Olen omassa työssäni pyrkinyt vaikuttamaan niihin käytännössä siten, että tutkimushankkeeni suunnitellaan ja toteutetaan sekä niiden tulokset julkaistaan yhdessä afrikkalaisten yliopistojen kanssa”, kertoo Kontinen.
Kontinen on työskennellyt väitöskirjatutkijana, assistenttina ja tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa, ja vuodesta 2012 yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopistossa. Vuosina 2016–2021 hän toimi akatemiatutkijana. Hän on ollut vierailevana tutkijana Manchesterin yliopistossa, Iso-Britanniassa ja Dodoman yliopistossa, Tansaniassa.
Hän on toimii aktiivisesti European Association of Development Research and Training Institutions (EADI) -järjestössä, ja oli vuosina 2021-2023 Suomen yliopistojen kehitysyhteistyöverkoston (UniPID) johtoryhmän puheenjohtaja.
Kontinen väitteli Helsingin yliopistossa vuonna 2007.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652reetta.j.kalliola@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.
Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten
Tutkijoiden yö saapuu jälleen - tapahtuma laajenee Jamkiin syksyllä 20259.7.2025 09:47:06 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yö palaa Jyväskylään jo kymmenettä kertaa, ja tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk). Tapahtuma järjestetään perjantaina 26. syyskuuta 2025, ja se tarjoaa koko perheelle elämyksellisen matkan tieteen maailmaan.
Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme