Elintarvikealalle saatiin päänavaus – ETL ja Pro sopimukseen
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Ammattiliitto Pro ovat tänään 6.3.2025 allekirjoittaneet sopimuksen uudesta, kolmivuotisesta työehtosopimuksesta elintarviketeollisuuden toimihenkilöille.

Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta ETL:ssä johtava Anne Somer antaa neuvottelukumppaneilleen kiitosta rakentavasta toimintatavasta.
– Neuvottelut eivät olleet helpot, mutta molemmilla osapuolilla oli vahva halu löytää ratkaisu. Pron neuvottelijat osoittivat neuvotteluissa ratkaisukeskeisyyttä ja kykyä tarkastella ennakkoluulottomasti erilaisia vaihtoehtoja, mikä mahdollisti sopimuksen syntymisen, Somer sanoo.
Neuvottelujen lopputuloksena isät saavat runsaasti lisää palkallista vanhempainvapaata. Palkkaa maksetaan jatkossa 32 arkipäivän ajalta, mikä on merkittävä lisäys verrattuna päättyneen työehtosopimuksen takaamaan kahteen viikkoon. Vastineeksi tästä työnantajapuoli saa sopimukseen työaikajoustoja.
– Tasa-arvo ja perhemyönteisyys ovat keskeisiä arvoja elintarvikealan yrityksille. Vaikka kyseessä on merkittävä investointi työnantajille, haluamme edistää ratkaisuja, jotka tukevat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, Somer perustelee.
Neuvottelupöydässä keskusteltiin myös eduskunnan kumoamasta leipomotyölaista. Osapuolet totesivat yhteisesti, että leipomotyölain kumoamisella ei ole vaikutusta elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla.
– ETL:n käsitys on aina ollut, että kumottua lakia ei ole sovellettu toimihenkilöihin, Somer toteaa.
Neuvotteluissa sovittiin myös palkankorotuksista. Tänä vuonna toimihenkilöt saavat 2,1 prosentin, ensi vuonna 2,2 prosentin ja vuonna 2027 2,0 prosentin suuruiset yleiskorotukset. Niiden lisäksi maksetaan yritys- tai työpaikkakohtaista erää tänä vuonna 0,5 prosenttia, ensi vuonna 0,6 prosenttia ja vuonna 2027 0,4 prosenttia.
Kumpikin osapuoli voi kuitenkin halutessaan irtisanoa sopimuksen päättymään ennen kolmatta sopimusvuotta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
KUTSU MEDIALLE: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?8.5.2025 14:24:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
KUTSU MEDIALLE | Satoja ruoka-alan asiantuntijoita koolla Elintarvikepäivässä 13.5.20256.5.2025 13:46:29 EEST | Kutsu
Ruoka-alan kasvun mahdollisuudet ja haasteet nousevat esiin Elintarvikepäivässä, joka kokoaa yhteen satoja osallistujia 13. toukokuuta Finlandia-talolle. Päivän aikana pureudutaan siihen, miten ruoka-ala pystyy vauhdittamaan koko Suomen kasvua yhteistyön, osaamisen ja innovaatioiden voimin.
Nuoret kurkistavat elintarvikealan kulisseihin5.5.2025 13:35:55 EEST | Tiedote
Miltä näyttää leipomon tuotantolinja tai miten syntyy suosikkijogurtti? Maistuva Päivä -teemaviikolla 5.5.–16.5.2025 yläkouluikäiset nuoret pääsevät tutustumaan ruokien ja juomien valmistuksen maailmaan sekä elintarvikealan työtehtäviin. Uusia osaajia tarvitsevalle alalle profiilin nosto nuorten keskuudessa on erittäin tärkeää, sillä vaikka ruoka on tuttu, ruoka-ala ei.
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?22.4.2025 10:38:11 EEST | Tiedote
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme