Elintarviketeollisuusliitto ry

Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?

Jaa

Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.

Koko Suomi on haastettu kasvutalkoisiin. Ruoka-ala haluaa vastata huutoon, sillä ala on jo itsessään vastaus kasvua hakevalle maallemme yhdessä koko ruokatuotannon arvoverkoston kanssa. Elintarvikepäivän sloganin mukaisesti kasvua saadaan aikaan, kun sitä ruokitaan ja kiihdytetään yhdessä.  

Ruokatuotannon strateginen merkitys koko Euroopalle ja maallemme on tunnistettu. Suomalaisessa yhteiskunnassa ruoka-alalla on poikkeuksellisen vahva rooli. Moniko tietää, että elintarvikeyritysten vipuvaikutus työllisyyteen on teollisuuden toimialoista suurin? Yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa synnyttää kolme työpaikkaa muualle ruokatuotannon verkostoon. 

– Ruoka-ala voi ruokkia koko yhteiskunnan hyvinvointia ja kilpailukykyä. Elintarvikepäivässä ruoka-alan kasvun eväitä luodataan yli 30 huippupuhujan voimin, johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta lupaa.   

Päivän ohjelma tarjoaa tuhdin kattauksen ajatuksia ruokkivia puheenvuoroja, joissa yhdistyvät käytännön kokemus ja strateginen näkemyksellisyys. Tapahtumassa kuullaan tutkimusmaailmaa, politiikan toimijoita sekä yrityksiä, jotka kertovat konkreettisin esimerkein, mitä kasvu vaatii ja mitä se voi parhaimmillaan tuottaa.  

Elintarvikepäivä on myös ainutlaatuinen foorumi kohtaamisille, verkostoitumiselle ja yhteisen ymmärryksen rakentamiselle. Se luo pohjaa kasvulle, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen.  

Marleena Tanhuanpää muistuttaa, että menestystä ruokkivaan kasvureseptiin vaaditaan useita aineisosia. Kasvu syntyy montaa kautta. 

– Ruoka-ala ei ole irrallinen saareke, vaan osa laajaa kokonaisuutta, jossa yhdistyvät eri tieteenalat, teknologiat ja teollisuudenalat. Hyvässä kasvun kierteessä kaikki osa-alueet ruokkivat toisiaan. Onnistuminen vaatii rohkeita investointeja, sujuvaa yhteistyötä ja ennakoitavaa päätöksentekoa, Tanhuanpää sanoo.  

Elintarvikepäivän puheenvuoroissa käsitellään tänä vuonna muun muassa  

  • markkinoiden roolia sekä datan ja digitalisaation hyödyntämistä mahdollistamassa tehokkaampaa ja vastuullisempaa toimintaa, 
  • osaajien saatavuutta kasvun kivijalkana ja maineen merkitystä alan vetovoimaan, 
  • brändejä ja vientiä rakentamassa suomalaisen ruuan tunnettuutta maailmalla, 
  • tavoiteltavaa sääntely-ympäristöä, joka tukee ruokayritysten kehitystä,  
  • ruokapalveluja hyvinvoinnin luojana sekä  
  • tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden merkitystä kasvun kierteessä. 

Elintarvikepäivän järjestää Elintarviketeollisuusliitto yhteistyössä Elintarvikkeiden Tutkimussäätiön kanssa. Tapahtumapaikkana on Finlandia-talo Helsingissä 13. toukokuuta. Median edustajat ovat tervetulleita, ilmoittautuminen vaaditaan. 

Lue lisää: https://www.etl.fi/elintarvikepaiva/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.

Laura Aalto vastuullisuusasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon21.5.2025 14:07:33 EEST | Uutinen

Maatalous-metsätieteiden maisteri, ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Laura Aalto on nimitetty vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon 19.5.2025 alkaen. Hän vastaa muun muassa ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja kiertotalouteen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Laura Aalto on työskennellyt aiemmin Swecolla / Gaia Consulting Oy:llä ympäristö- ja ilmastoasioiden konsulttina sekä Pellervon Taloustutkimus PTT:llä maankäyttösektorin ilmastotoimien parissa. Aallon nimitys on osa liiton panostusta strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja elintarvikealan menestyksen tukemiseksi vastuullisuuden osa-alueella. – Vastuullisuuteen liittyvä toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja haastaa jatkuvasti alan yrityksiä. Olemme erittäin iloisia saadessamme Lauran asiantuntemuksen vahvistamaan tiimiämme, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo. Aalto tulee vastaamaan muun muassa vastuullisuusteemoihin liittyvän ajankohtaisen

Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu

Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye