Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.

Päätös alentaa yhteisöveroa edistää yritysten tuotannollisia investointeja ja vauhdittaa kasvua.
– Tuloverotuksen ja ruuan arvonlisäverotuksen keventäminen lisäävät kotimaista ostovoimaa ja tuovat lisäeuroja koko ruokaketjuun. Hallitus käänsi nyt uuden lehden loppukaudelleen, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.
Pettymys kuitenkin on, että ruokien ja juomien veropolitiikka jatkuu ennakoimattomana. Hallitus päätti jälleen korottaa jo ennestään korkeaa virvoitusjuomaveroa – nyt yhteensä yli 100 miljoonalla euroalla, mikä tarkoittaa 50 prosentin korotusta veron tuottoon. Samalla tavalla hallitus tekee toistuvia korotuksia alkoholin verotukseen.
Seuraavaksi tarvitaan tekoja
Hallitus vahvistaa ruokaketjua uusista innovaatioista aina vientiin saakka. T&k-rahoitusta kohdennetaan erityisesti uusien proteiinilähteiden kehittämiseen. Päätös tehdä elintarvikeviennistä pilottitoimiala Team Finland -uudistuksessa tukee tavoitetta elintarvikeviennin kaksinkertaistamisesta.
– Elintarvikeviennin pysyvät rakenteet on saatava pikaisesti toimintaan, jotta yritykset pääsevät kiinni käytännön tekemiseen, Käkelä sanoo.
Ruoka-alan kestävyystyölle on tärkeää, että hallitus edistää investointeja biokaasun tuotantoon. Biokaasu vahvistaa kotimaista polttoaine- ja lannoiteomavaraisuutta sekä tuo tuloja ja työtä ruokaketjuun.
Biokaasun edistämiseen tarvitaan kuitenkin nykyistä konkreettisempia linjauksia, muuten asia jää vain kauniiksi sanoiksi. Myös liikenteen päästökaupan aiheuttamien kustannusten kompensointiin tarvitaan konkretiaa.
Ihmiset ovat kasvun moottori ruoka-alalla
Osaajien saatavuuden turvaaminen kotimaasta ja ulkomailta tukee yritysten kasvua ja mahdollistaa investointeja kasvuun. ETL on tyytyväinen, että ammatillisen koulutuksen merkitys tunnistettiin eikä siihen tehty lisäleikkauksia.
– Sen sijaan korkeakoulujen perusrahoituksen leikkaukset vaikeuttavat laadukkaan koulutuksen tarjoamista, vaikka aloituspaikkojen lisäämiseen luvataankin lisärahoitusta. Se tarkoittaa, että rahaa opiskelijaa kohden on käytettävissä vähemmän, Käkelä arvioi.
On tärkeää, että hallitus tavoittelee korkeakoulutettujen määrän nostoa, mutta vähintään yhtä tärkeää on nostaa osaamistasoa ja kehittää osaamista ammatillisessa koulutuksessa.
Tulevaisuudessa elintarvikealalle tarvitaan lisää myös kansainvälisiä osaajia. Elintarvikealan kasvun kannalta olisi tärkeää helpottaa kaikkien ulkomaisten työntekijöiden maahantuloa, ei pelkästään asiantuntijoiden.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko KäkeläToimitusjohtajaETL
Puh:040 560 7569mikko.kakela@etl.fiKuvat

Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elintarviketeollisuudessa hyvä pöhinä – investoinnit ja työpaikat kasvoivat21.11.2025 08:59:06 EET | Tiedote
Suomalaisen elintarviketeollisuuden kannattavuuden elpyminen näkyy investointien ja työpaikkojen kasvuna. Alan yritykset arvioivat suotuisan kehityksen jatkuvan myös ensi vuonna, vaikka toimintaympäristö on edelleen epävarma ja kuluttajien kysyntä nahkeaa.
Muistuskutsu medialle: Elintarviketeollisuuden kasvu ja työllisyys – tuoreita tuloksia ja näkymät vuodelle 202618.11.2025 09:32:16 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannon elpyminen alkoi viime vuonna. Kesällä kuulimme positiivisia uutisia alan investoinneista. Millainen tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2026? Miten Suomen ruuan hintakehitys vertautuu naapurimaihin?
Kutsu medialle: Elintarviketeollisuuden kasvu ja työllisyys – tuoreita tuloksia ja näkymät vuodelle 202614.11.2025 09:01:11 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannon elpyminen alkoi viime vuonna. Kesällä kuulimme positiivisia uutisia alan investoinneista. Millainen tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2026? Miten Suomen ruuan hintakehitys vertautuu naapurimaihin?
KUTSU medialle Geopolitiikka ruokapöydässä -syysseminaariin 24.11.202511.11.2025 13:04:45 EET | Kutsu
Ruoka-ala rakentaa menestystä maailmassa, joka muuttuu kovaa vauhtia ympärillämme. Murrosten aikakaudella elintarviketeollisuuden eli ruokia ja juomia valmistavien yritysten on kyettävä ennakoimaan uusia olosuhteita ja sopeutumaan niihin. Alaan vaikuttavat sekä säädösympäristön muutokset, alkutuotannon satovaihtelut että geopoliittiset tapahtumat. Elintarviketeollisuus nostaa geopolitiikan ruokapöytään. Miten Suomi ja suomalainen ruoka-ala pärjäävät? Miten uusi aikakausi näkyy ruoka-alalla?
Luontokäsikirja luo suunnan elintarviketeollisuuden biodiversiteettityölle4.11.2025 08:05:00 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on käynnistänyt yhdessä jäsenyritystensä kanssa alan Luontokäsikirjan laatimisen. Käsikirjassa määritetään yhteinen suunta elintarviketeollisuuden luontotyön kehittämiseen sekä jaetaan käytännön työvälineitä ja esimerkkejä yritysten työn tueksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme