Meditaation vaikutuksia terveyteen tutkitaan – työkaluja jopa syövän hoitoon ja varhaiseen havaitsemiseen
Oulun yliopisto on mukana kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa selvitetään meditaation vaikutuksia terveyteen. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti aivojen tuottamiin solunulkoisiin vesikkeleihin, jotka välittävät tietoa solujen välillä ja voivat olla avainasemassa mielen ja kehon välisessä yhteydessä. Tavoitteena on luoda uusia työkaluja terveyden seurantaan.

Mielen keskittymisharjoitusten hyödyt alkaen stressin vähentämisestä aina sydän- ja verisuoniterveydelle tunnetaan laajalti. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan tietoisuusharjoitukset voivat vähentää tulehdusta ja stimuloida solujen korjausprosesseja, jotka ovat keskeisiä pitkäaikaisen terveyden ylläpitämisessä.
Oulun yliopiston tutkijoita on mukana kansainvälisessä MindGAP-tutkimushankkeessa, joka etsii aivojen ja kehon välisistä biokemiallisista mekanismeista selityksiä sille, kuinka ja miksi keho sairastuu ja voisiko mielen avulla vaikuttaa kehon sairausalttiuteen.
Vastauksia etsittiin selvittämällä solunulkoisten vesikkelien eli EV-hiukkasten (Extracellular Vesicles) kuljettamia molekyylejä ja niiden roolia.
Professori Seppo Vainion tutkimusryhmä analysoi syövästä selviytyneiden veriplasmaa ja sen EV:n molekyylitason koostumusta. Lisäksi tutkijat vertasivat meditaatiota säännöllisesti harjoittavia sekä niitä, jotka eivät meditoineet.
Tutkijat onnistuivat erottamaan solunulkoisissa vesikkeleissä seitsemän mikro-RNA:ta, jotka saattavat liittyä meditaation terveyshyötyihin.
Löydöksiä pidetään merkittävinä, sillä ne viittaavat siihen, että meditaatio saattaa vaikuttaa solujen väliseen viestintään tavoilla, jotka edistävät kokonaisvaltaista terveyttä. Mikro-RNA:t ovat pieniä geneettisiä materiaaleja, jotka säätelevät geenien ilmentymistä soluissa ja voivat vaikuttaa esimerkiksi tulehdusreaktioihin ja solujen korjausprosesseihin.
Hankkeessa saavutettiin myös toinen läpimurto, kun VTT:n ja Oulun yliopiston tutkijat kehittivät uuden laitteen, joka pystyy tunnistamaan solunulkoisten vesikkelien viestejä veressä.
Tätä varten tutkijat kehittivät synteettisiä vasta-aineita käyttämällä kertakäyttöisiä, luottokortin kokoisia ampulleja, jotka pystyisivät eristämään ja analysoimaan solunulkoisten vesikkelien kuljettamia molekyylejä verinäytteistä. Nämä synteettiset vasta-aineet ovat polymeeripohjaisia materiaaleja, jotka on suunniteltu jäljittelemään luonnollisten vasta-aineiden toimintaa.
Tämä tekniikka mahdollistaa useiden vaiheiden suorittamisen yhdellä laitteella, ja mikro-RNA:n määrityksen edullisesti ja käytännöllisesti. Nopea ja kustannustehokas mikro-RNA:n määritys on tärkeä tekniikka, joka voi auttaa syövän, sydän- ja verisuonitautien, Alzheimerin taudin tai muiden hermostoa rappeuttavien sairauksien diagnosoinnissa.
Professori Caglar Elbukenin mukaan laitteen avulla voidaan saavuttaa merkittävää edistystä sairauksien varhaisessa diagnosoinnissa ja ennaltaehkäisyssä. Laitteella nähdään kauaskantoisia mahdollisuuksia, koska mikro-RNA on kasvava mielenkiinnon kohde lääketieteessä.
MindGAP-hanketta koordinoi Coimbran yliopisto, ja siihen osallistuivat Oulun yliopiston lisäksi VTT, Ruotsin Linnaeus-yliopisto ja Portugalin syöpäinstituutti. Tutkimushanketta rahoitti EU Horizon-ohjelma 4,4 miljoonalla eurolla ja se toteutettiin 2019–2024.
Seppo Vainion tutkimusryhmä Vainio Lab
Caglar Elbukenin tutkimusryhmä Elbuken Lab
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Seppo Vainio, Oulun yliopisto, Kvantum-instituutti, p. O407470939, seppo.vainio@oulu.fi
Professori Caglar Elbuken, VTT ja Oulun yliopisto, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, p. 050 4392464, caglar.elbuken@oulu.fi (englanti)
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Jukka Hakkolasta Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani28.5.2025 13:52:05 EEST | Tiedote
Jukka Hakkolan nelivuotiskausi lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina alkaa 1.8.2025. Hakkola on työskennellyt Oulun yliopistossa ja hänellä on sekä lääketieteen alan osaamista että johtamiskokemusta.
FINWOMAN-terveystutkimus antaa naisille äänen – tavoitteena paremmat hoitokäytännöt ja terveyspalvelut28.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Laaja kansallinen FINWOMAN-kyselytutkimus tarjoaa suomalaisille naisille mahdollisuuden kertoa kokemuksistaan naisten terveyteen liittyvistä haasteista. Tutkimuksen keskiössä on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), joka on naisten yleisin hormonaalinen häiriö ja vaikuttaa monipuolisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Kyselyllä selvitetään myös yleisesti naisten terveyttä.
Hyttysistä on paljon kokemusta, mutta vähän tieteellistä tietoa – laaja hyttystutkimus käynnistyy pohjoisessa, tavoitteena hyttysmäärien ennustaminen28.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Suomessa ja Ruotsissa käynnistyy ainutlaatuinen tutkimus, jolla ensi kertaa selvitetään eri hyttyslajien levinneisyyksiä ja vuosittaisia runsausvaihteluita. Tutkimuksessa käytetään uusimpia dna-menetelmiä, konenäköä ja mallinnusta hyttysten esiintymiseen vaikuttavien tekijöiden selvittämiseen. Hyttysiä arvioidaan myös hillan pölyttäjinä, ja perimätietoa hyttysistä kartoitetaan.
Valtaosa syksyn uusista opiskelijoista valittu26.5.2025 12:10:00 EEST | Tiedote
Ylioppilastutkintotodistuksen perusteella valittavat uudet opiskelijat Oulun yliopiston suomenkielisiin kandidaatti- ja maisterikoulutuksiin on valittu. Kevään toisen yhteishaun todistusvalinta valmistui 26.5.2025, ja valitut saavat ilmoituksen valinnastaan Opintopolku-palvelussa. Valitun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan 10.7. klo 15 mennessä.
Omaishoidossa hyötyä uusista käytännöistä – kinestetiikka tukee sujuvampaa hoitoa23.5.2025 05:28:00 EEST | Tiedote
Vanhuksia pyritään hoitamaan yhä pidempään kotona, mutta miten varmistetaan, että omaishoitajat ja -hoidettavat jaksavat? Kinestetiikka eli liikkumista ja toimintakykyä tukeva avustamisen tapa voi kehittää sekä omaishoitajan osaamista että omaishoidettavan osallisuutta avustustilanteissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme