Hyttysistä on paljon kokemusta, mutta vähän tieteellistä tietoa – laaja hyttystutkimus käynnistyy pohjoisessa, tavoitteena hyttysmäärien ennustaminen
Pohjois-Suomessa ja Ruotsissa käynnistyy ainutlaatuinen tutkimus, jolla ensi kertaa selvitetään eri hyttyslajien levinneisyyksiä ja vuosittaisia runsausvaihteluita. Tutkimuksessa käytetään uusimpia dna-menetelmiä, konenäköä ja mallinnusta hyttysten esiintymiseen vaikuttavien tekijöiden selvittämiseen. Hyttysiä arvioidaan myös hillan pölyttäjinä, ja perimätietoa hyttysistä kartoitetaan.

”Kaikilla on kokemusta hyttysistä, mutta tieteellistä tietoa Pohjois-Euroopasta on yllättävän vähän. Hyttyset eivät ole olleet kovin suosittuja tutkimuskohteenakaan. Ne ovat monella tapaa hankalia tutkittavia, ja toisiaan muistuttavia hyttyslajeja on useita kymmeniä. Tutkimukseen ei vielä ole vakiintuneita käytänteitä, joten hyttyskesiä ei voi systemaattisesti vertailla”, kuvaa Oulun yliopiston professori Marko Mutanen. Muualla kansainvälisessä tutkimuksessa on keskitytty ihmisiä pureviin ja tauteja kantaviin lajeihin.
Ilmastonmuutoksen myötä pohjoiset hyttyslajit saattavat vetäytyä, ja uusia tulla etelämpää tilalle. Esimerkiksi tauteja levittävä tiikerihyttynen on vitsaus Etelä- ja Keski-Euroopassa. ”Menestyminen pohjoisessa on epätodennäköistä, mutta on syytä tieteellisesti seurata, miten lajisto muuttuu”, Mutanen huomauttaa.
Järjestelmällisesti mitattua tietoa tarvitaan, sillä ihmisten mielissä korostuu vain osa lajistosta, kuten ärhäkkäät, verta imevät kesähyttyset, joista korpihyttynen on ehkä yksi runsaimmista. Suomessa lentelee 44 eri hyttyslajia, kuten taiga- kirsi- ja lintuhyttyset.
Usein hyttyslajit näyttävät samalta, mutta ne käyttäytyvät eri tavalla, esiintyvät eri ympäristöissä ja eri aikoihin, kiusaten osin eri isäntälajeja. Toisaalta hyttysillä on tärkeitä ekologisia tehtäviä, ja niiden vesissä elävillä toukilla iso rooli ravintoketjussa. Koirashyttyset eivät ole verenimijöitä, ja ne käyttävät ravinnokseen mettä, joten voivat samalla pölyttää kasveja, joissa vierailevat. Hyönteiset reagoivat nopeasti ympäristön muutoksiin, joten ne ovat erinomaisia ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden ilmentäjiä, joten tutkimus tuo uutta tietoa myös hyönteiskato-keskusteluun. Ilmastonmuutoksen myötä vesistöjen lämpeneminen luo kysymysmerkkejä vedessä eläville lajeille.
”Luotettavia hyttysennusteita varten tarvitaan systemaattisesti kerättyä tietoa usealta vuodelta, jotta lajien esiintymisistä voidaan mallintaa kesän eri vaiheissa sekä eri puolilla Suomea”, sanoo tutkija Anna Suuronen Suomen ympäristökeskuksesta. ”Kun tiedämme, miten esimerkiksi lumimäärä, kevään eteneminen ja kesän lämpötila tai kuivuus kytkeytyvät hyttysten määrään, voimme rakentaa ensimmäiset mallit runsauteen vaikuttavista tekijöistä. Mikäli hyttysten lajistoseurannasta saataisiin reaaliaikaista tietoa, hyttysennuste voisi toimia kuin sääennuste.”
Luonnossa liikkujilla hyttystuntemusta riittää, joten myös kulttuurintutkimusta tehdään. ”Haastatteluilla pyritään keräämään tietoa siitä, miten pohjoisessa asuvat ihmiset elävät hyttysten ja ötököiden kanssa, jotka ovat olennaisesti läsnä kaikessa näillä leveysasteilla", kuvailee professori Vesa-Pekka Herva.”
Hyttysiä laboratorioon konenäkö- ja dna-analyyseihin
Lapin lisäksi tutkimusalue ulottuu myös Pohjois-Karjalaan ja Pohjanmaalle. Tutkijatohtori Tuomas Kankaanpää vie hyttyspyydyksiä laajasti ympäri tutkimusaluetta, etenkin biologisille tutkimusasemille sekä metsähallituksen ja ympäristökeskuksen toimipisteille, joiden henkilökunta avustaa näytteenotossa. Näin hyttysten ajallisesta esiintymisestä saadaan tarkempi kuva, maantieteellisestä kattavuudesta tinkimättä.
”Oulun yliopiston laboratorioissa tarkastelemme otoksia kerätystä biomassasta. Hyttysiä punnitaan ja levitetään tarjottimille, ja konenäkö laskee ne”, Kankaanpää kertoo.
Lajit tunnistetaan myös uusimpien, nopeasti kehittyneiden dna-pohjaisten teknologioiden ja viivakoodausmenetelmien avulla. ”Hyttysten dna kertoo, mitä kaikkia lajeja isossa massanäytteessä on mukana. Kehitämme metaviivakoodipohjaisen menetelmän hyttysten tarkempaan lajistolliseen seurantaan”, Kankaanpää selittää.
Hyttystutkimushanke ei keskity taudinlevitykseen, mutta voi hyödyttää jänisruton tutkimusta. Myös muita verenimijöitä, kuten mäkäräisiä tarkastellaan osana laajempaa pohjoisten hyönteisten seurantaa, jonka rahoitus tulee EU:n Interreg Aurora -ohjelmasta Insects of the North - projektille. Mukana ovat Oulun yliopisto, Suomen ympäristökeskus sekä Ruotsin Nordbottenin, Västerbottenin ja Västernorrlandin lääninhallitukset. Tarkoituksena on myös selvittää tarve seurannan jatkolle ja hyttysennusteille esimerkiksi elinkeinoelämän kanssa.
Tänä vuonna poikkeuksellisen iso ero pohjoisen ja etelän hyttyskesässä
”Tutkittuun tietoon perustuvia ennusteita voisi ehkä antaa jo parin vuoden päästä. Minulla on kokemus, että tuomen kukinta ajoittuu melko hyvin kesähyttysten ilmestymisen kanssa yhteen – mutta tämä täytyy tutkimuksella tarkistaa”, Mutanen pohtii. ”Selvää kuitenkin on, että tänä vuonna Lapissa ja muualla Suomessa hyttysten esiintymisajat poikkeavat huomattavasti.” Kilpisjärvellä on toukokuun loppupuolella vielä paljon lunta, kun etelämpänä oli vähän lunta, kuivuutta, varhain kesäistä, ja kesähyttysiä todennäköisesti jo toukokuussa liikkeellä.
Oulun korkeudella kevät alkoi aikaisin, mutta pitkittyi, joten hyttysten toukkien kehitys on hidastunut. Oulussa kesähyttyset ilmaantuvat tyypillisesti kesäkuun alussa, ja juhannuksena on hyttyshuippu, kun taas Lapissa huippuaika on juhannuksesta heinäkuun puoliväliin.
Lue lisää
Insects of the North -projektista englanniksi
Ekologian ja genetiikan tutkimus Oulun yliopistossa
Pimeää diversiteettiä valaisemaan – Tutkijat tavoittelevat läpimurtoa uusien lajien kuvaamisessa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuomas Kankaanpää, tutkijatohtori, 050 308 5184, tuomas.kankaanpaa@oulu.fi, Oulun yliopisto, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö
Marko Mutanen, professori, 040 8246749, marko.mutanen@oulu.fi., , Oulun yliopisto, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö
Kaisu Koivumäki, viestintäasiantuntija, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi, Oulun yliopisto
Kuvat


Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Jukka Hakkolasta Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani28.5.2025 13:52:05 EEST | Tiedote
Jukka Hakkolan nelivuotiskausi lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina alkaa 1.8.2025. Hakkola on työskennellyt Oulun yliopistossa ja hänellä on sekä lääketieteen alan osaamista että johtamiskokemusta.
FINWOMAN-terveystutkimus antaa naisille äänen – tavoitteena paremmat hoitokäytännöt ja terveyspalvelut28.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Laaja kansallinen FINWOMAN-kyselytutkimus tarjoaa suomalaisille naisille mahdollisuuden kertoa kokemuksistaan naisten terveyteen liittyvistä haasteista. Tutkimuksen keskiössä on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), joka on naisten yleisin hormonaalinen häiriö ja vaikuttaa monipuolisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Kyselyllä selvitetään myös yleisesti naisten terveyttä.
Valtaosa syksyn uusista opiskelijoista valittu26.5.2025 12:10:00 EEST | Tiedote
Ylioppilastutkintotodistuksen perusteella valittavat uudet opiskelijat Oulun yliopiston suomenkielisiin kandidaatti- ja maisterikoulutuksiin on valittu. Kevään toisen yhteishaun todistusvalinta valmistui 26.5.2025, ja valitut saavat ilmoituksen valinnastaan Opintopolku-palvelussa. Valitun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan 10.7. klo 15 mennessä.
Omaishoidossa hyötyä uusista käytännöistä – kinestetiikka tukee sujuvampaa hoitoa23.5.2025 05:28:00 EEST | Tiedote
Vanhuksia pyritään hoitamaan yhä pidempään kotona, mutta miten varmistetaan, että omaishoitajat ja -hoidettavat jaksavat? Kinestetiikka eli liikkumista ja toimintakykyä tukeva avustamisen tapa voi kehittää sekä omaishoitajan osaamista että omaishoidettavan osallisuutta avustustilanteissa.
Opiskelijoiden yrittäjyysvalmiuksia halutaan parantaa – Oulun yliopisto uudistaa yrittäjyyskoulutuksensa21.5.2025 05:47:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto uudistaa mikroyrittäjyyden eli pienyrittäjyyden perusopinnot tulevana syksynä. Opinnot sisältävät tutkimusalan perusteiden lisäksi opintojaksot vastuullisuudesta, yrittäjyysosaamisista ja muutoskyvystä, asiakaskehityksestä ja yritysten kasvun johtamisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme