Lastenkirjailija Tiina Nopola ja ympäristötutkija Carl Folke Helsingin yliopiston kunniatohtoreiksi
Filosofisen tiedekunnan promootiossa vihitään kuusi uutta kunniatohtoria keväällä 2025.

Kunniatohtorin arvolla kunnioitetaan tiedekunnan eri tieteenaloja edustavia kansainvälisesti erittäin ansioituneita professoreita sekä yhteiskunnan ja kulttuurielämän vaikuttajia. Kunniatohtorius on korkein kunnianosoitus, jonka yliopisto voi yksityishenkilölle myöntää.
Helsingin yliopiston filosofisen promootiotiedekunnan muodostavat humanistinen, matemaattis-luonnontieteellinen, bio- ja ympäristötieteellinen, kasvatustieteellinen ja farmasian tiedekunta.
Filosofisen tiedekunnan yhteisenä kunniatohtorina vihitään lastenkirjailija, näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja Tiina Nopola. Nopola on julkaissut yli 90 lastenromaania ja kuvakirjaa, ja hän on työllään merkittävästi ylläpitänyt ja edistänyt lasten lukutaitoa. Nopola tunnetaan parhaiten Siiri-, Risto Räppääjä- sekä Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasarjoista.
Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan alalta vihitään kunniatohtoriksi professori ja Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian jäsen Carl Folke. Folke on uranuurtaja kestävyyshaasteiden monitieteisessä tutkimuksessa, ja hän on tutkinut erityisesti ekosysteemien kykyä sopeutua ja uudistua häiriöistä.
Matemaattis-luonnontieteelliseltä alalta vihitään tohtori Tuomo Suntola, joka tunnetaan atomikerroskasvatuksen kehittäjänä. Suntolan keksintö on merkittävässä roolissa mikroelektroniikan, kuten puhelinten mikroprosessorien ja muistipiirien, valmistuksessa.
Farmasian alalta kunniatohtoriksi vihitään kestävän kemian ja materiaalivarojen professori Klaus Kümmerer Leuphana-yliopistosta Saksan Lünebergista. Kümmerer on edistänyt erityisesti ympäristön kannalta vähemmän haitallisten lääkkeiden kehittämistä.
Kasvatustieteelliseltä alalta vihitään professori Kirsti Klette Oslon yliopistosta. Hän on erikoistunut opetuksen ja oppimisen tutkimukseen luokkahuoneympäristöissä ja kehittänyt erityisesti opetuksen videodokumentaatiota.
Humanistiselta alalta vihitään kirjallisuustieteen professori Mats Malm Göteborgin yliopistosta. Malm on Ruotsin akatemian pysyvä sihteeri ja yksi digitaalisten ihmistieteiden pioneereista Pohjoismaissa.
Tiedekunta vihkii kunniatohtorit promootiossa
Filosofisen tiedekunnan 101. promootio järjestetään 22.–24. toukokuuta 2025. Yliopiston tiedekunnat nimeävät kunniatohtoreita promootioiden yhteydessä. Promootiot ovat osa akateemista perinnettä, joissa valmistuvat maisterit ja tohtorit vihitään akateemiseen oppiarvoonsa.
Aiemmin filosofian kunniatohtoriksi on vihitty muun muassa Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel, fyysikko Fabiola Gianotti ja ohjelmistokehittäjä Linus Torvalds.
Lisätietoa yliopiston kunniatohtoreista
Filosofisen tiedekunnan promootio
Lisätietoja
Promoottori Ulla-Maija Forsberg, ulla-maija.forsberg@helsinki.fi, 050 5883238
Promootiokoordinaattori Riikka Pasanen, riikka.pasanen@helsinki.fi, 050 5772365
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lääkehuollon kriisijohtaminen pandemian aikana vahvisti yhteistyötä ja Suomen terveydenhuollon kriisivalmiutta21.3.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tuore tutkimus analysoi lääkehuollon kriisijohtamista koronapandemian aikana ja tuo esiin sekä onnistumisia että kehityskohteita. Tiedon ja resurssien jakaminen sekä yhteinen ongelmanratkaisu lisäsivät kriisinhallinnan tehokkuutta.
Miksi imusuonilla on palapelimäinen rakenne?20.3.2025 11:08:30 EET | Tiedote
Tutkijat ovat pitkään tunteneet imusuonten pintarakenteen, mutta nyt uraauurtava tutkimus selvitti, miksi se on kuin palapeli. Palapelimäisyys auttaa soluja sietämään nestepaineen muutoksia, kuten turvotusta. Samankaltaista solumuotoa esiintyy myös kasvien lehtien pinnalla, ja palapeliperiaatetta on hyödynnetty myös ihmisen tekemässä suunnittelussa.
Markkinaehtoinen asuminen pettää tasa-arvoa hakevan asukkaan20.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Kaupunkilaisten yhdenvertaista mahdollisuutta kotiin haastaa asuntofinansialisaatio eli asumisen kytkeytyminen osaksi globaaleja finanssimarkkinoita.
Tarkka kurkistus laajaan taivaanalueeseen ennakoi ennennäkemättömiä tietoja maailmankaikkeudesta – Euclid-teleskoopin uutta dataa julkaistiin19.3.2025 17:48:38 EET | Tiedote
Euclid-avaruusteleskoopin uusia havaintoihin perustuvia tuloksia julkaistaan 19.3. Analysoitu taivaanalue edustaa suurimpia yhtenäisiä taivaanalueita, joita koskaan on mitattu samanaikaisesti, ja on silti vain pieni osa odotetuista näkymistä. Tutkijat ovat saavuttaneet jo valtavan määrän kiinnostavia tuloksia muiden muassa voimakkaista gravitaatiolinsseistä, galaksijoukoista ja kvasaareita.
Sanni Lehtinen, Mari Pantsar, Juha Tuominen ja Antti Vasara Helsingin yliopiston hallitukseen yliopistoyhteisön ulkopuolisiksi jäseniksi19.3.2025 16:32:15 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston yliopistokollegio valitsi 19.3. yliopistoyhteisön ulkopuoliset jäsenet seuraavaan yliopiston hallitukseen. Tammikuussa 2026 aloittavassa hallituksessa on yhteensä kymmenen jäsentä, joista kuusi valitaan myöhemmin tänä vuonna yliopistoyhteisön sisältä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme