ETL paheksuu SELin uusia lakkoja – ”Koko ruoka-alan kurittaminen on kohtuutonta”
Suurten taloudellisten vahinkojen aiheuttaminen vaikuttaa nousseen ay-liikkeen toiminnan päämääräksi elintarvikealalla, työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa (ETL) johtava Anne Somer sanoo.

Leipomoissa parhaillaan käynnissä olevan lakon lisäksi Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on ilmoittanut tulevista lakoista panimo- ja virvoitusjuoma-alalle, liha- ja elintarvikealoille sekä uudesta lakosta leipomoalalle.
– On kohtuutonta, että SEL kurittaa koko ruoka-alaa, vaikka kiistassa on kyse ainoastaan leipomoiden yötyölisästä.
Tähän asti leipomoalan työehtosopimuksessa ei käytännössä ole ollut lainkaan yötyölisää vuorotyön tekijöille, mutta työntekijäliitto vaatii 100 prosentin yötyölisää. Yötyölisä on muilla toimialoilla noin 30 prosenttia. ETL olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen, jossa työntekijät olisivat saaneet 100 prosentin lisän, mutta SEL ei ehdotukseen suostunut.
– Jos 100 prosentin yötyölisä tuodaan uutena elementtinä työehtosopimukseen, se edellyttää, että myös työnantajan tavoitteet etenevät työehtosopimuksen sisällöissä. Työnantaja hakee tasapainoista ratkaisua, joka täyttää yleisen linjan sekä tekstien että korotusten osalta, Somer selventää.
Elintarviketeollisuuden tuotanto Suomessa on laskussa, ja yhä suurempi osa ruuasta tulee ulkomailta. Tuonti on lisääntynyt eniten elintarvikkeissa, joita voitaisiin valmistaa myös Suomessa.
– Lakoilla ay-liike vaarantaa elintarvikealan työpaikat sekä heikentää Suomen huoltovarmuutta, avaa portit tuontiruualle ja vaarantaa eläinten hyvinvoinnin, Somer toteaa.
Elintarviketeollisuuden työriidan sovittelu jatkuu maanantaina 17.3.2025. Edellisen sovintoehdotuksen jälkeen osapuolet eivät ole istuneet yhdessä sovittelijan pöydän ääreen.
– Lakkojen sijaan nyt pitäisi keskittyä hakemaan ratkaisua. Se syntyy vain neuvottelemalla, Somer muistuttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
ETL:n terveiset budjettiriiheen: Vakaa ja ennakoitava politiikka turvaa ruoka-alan kasvun14.8.2025 11:47:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) muistuttaa päättäjille syksyn budjettiriihen alla, että ruoka-alan yritykset tarvitsevat selkeän ja vakaasti linjatun toimintaympäristön, jossa ne voivat kasvaa, investoida ja kehittää toimintaansa yli hallituskausien. Tällaiset toimintaolosuhteet varmistetaan pitkäjänteisellä ja ennakoitavalla politiikalla.
ETL: Koko ruoka-ala huomioitava EU:n budjetissa16.7.2025 18:43:17 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) haluaa varmistaa pohjoisten erityisolosuhteiden huomioimisen EU:n tulevassa budjetissa, jotta ruuantuotanto olisi mahdollista koko unionissa. Liitto varoittaa, että suunniteltu suuryrityksiä koskeva EU-vero uhkaisi investointeja ja työllisyyttä myös suomalaisessa elintarviketeollisuudessa. ETL korostaa, että alan kilpailukyvyn parantaminen edellyttää kohdennettua EU-rahoitusta.
Biokaasun potentiaali hyödynnettävä energia- ja ilmastopolitiikassa7.7.2025 11:55:49 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) esittää teollisen mittakaavan biokaasun tuotannon lisäämistä ja lannoiteomavaraisuuden vahvistamista ruokaturvan ja ilmastotavoitteiden yhteensovittamiseksi energia- ja ilmastostrategiassa. Biokaasun tuotannon lisääminen voisi tuoda 5 000 uutta työpaikkaa.
Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.
Virvoitusjuomaveron kiristys uhkaa kotimaista juomateollisuutta3.6.2025 13:07:32 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) varoittaa, että ehdotetut kiristykset virvoitusjuomaveroon uhkaavat kotimaisen juomateollisuuden kannattavuutta ja vähentävät alan yritysten työpaikkoja. Hallituksen suunnittelemasta 110 miljoonan euron korotuksesta virvoitusjuomaveroon on luovuttava, ja korotusten asemesta tehtävä ennakoitavaa ja tasapuolista veropolitiikkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme