ETL paheksuu SELin uusia lakkoja – ”Koko ruoka-alan kurittaminen on kohtuutonta”
Suurten taloudellisten vahinkojen aiheuttaminen vaikuttaa nousseen ay-liikkeen toiminnan päämääräksi elintarvikealalla, työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa (ETL) johtava Anne Somer sanoo.

Leipomoissa parhaillaan käynnissä olevan lakon lisäksi Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on ilmoittanut tulevista lakoista panimo- ja virvoitusjuoma-alalle, liha- ja elintarvikealoille sekä uudesta lakosta leipomoalalle.
– On kohtuutonta, että SEL kurittaa koko ruoka-alaa, vaikka kiistassa on kyse ainoastaan leipomoiden yötyölisästä.
Tähän asti leipomoalan työehtosopimuksessa ei käytännössä ole ollut lainkaan yötyölisää vuorotyön tekijöille, mutta työntekijäliitto vaatii 100 prosentin yötyölisää. Yötyölisä on muilla toimialoilla noin 30 prosenttia. ETL olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen, jossa työntekijät olisivat saaneet 100 prosentin lisän, mutta SEL ei ehdotukseen suostunut.
– Jos 100 prosentin yötyölisä tuodaan uutena elementtinä työehtosopimukseen, se edellyttää, että myös työnantajan tavoitteet etenevät työehtosopimuksen sisällöissä. Työnantaja hakee tasapainoista ratkaisua, joka täyttää yleisen linjan sekä tekstien että korotusten osalta, Somer selventää.
Elintarviketeollisuuden tuotanto Suomessa on laskussa, ja yhä suurempi osa ruuasta tulee ulkomailta. Tuonti on lisääntynyt eniten elintarvikkeissa, joita voitaisiin valmistaa myös Suomessa.
– Lakoilla ay-liike vaarantaa elintarvikealan työpaikat sekä heikentää Suomen huoltovarmuutta, avaa portit tuontiruualle ja vaarantaa eläinten hyvinvoinnin, Somer toteaa.
Elintarviketeollisuuden työriidan sovittelu jatkuu maanantaina 17.3.2025. Edellisen sovintoehdotuksen jälkeen osapuolet eivät ole istuneet yhdessä sovittelijan pöydän ääreen.
– Lakkojen sijaan nyt pitäisi keskittyä hakemaan ratkaisua. Se syntyy vain neuvottelemalla, Somer muistuttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.
Virvoitusjuomaveron kiristys uhkaa kotimaista juomateollisuutta3.6.2025 13:07:32 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) varoittaa, että ehdotetut kiristykset virvoitusjuomaveroon uhkaavat kotimaisen juomateollisuuden kannattavuutta ja vähentävät alan yritysten työpaikkoja. Hallituksen suunnittelemasta 110 miljoonan euron korotuksesta virvoitusjuomaveroon on luovuttava, ja korotusten asemesta tehtävä ennakoitavaa ja tasapuolista veropolitiikkaa.
Laura Aalto vastuullisuusasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon21.5.2025 14:07:33 EEST | Uutinen
Maatalous-metsätieteiden maisteri, ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Laura Aalto on nimitetty vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon 19.5.2025 alkaen. Hän vastaa muun muassa ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja kiertotalouteen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Laura Aalto on työskennellyt aiemmin Swecolla / Gaia Consulting Oy:llä ympäristö- ja ilmastoasioiden konsulttina sekä Pellervon Taloustutkimus PTT:llä maankäyttösektorin ilmastotoimien parissa. Aallon nimitys on osa liiton panostusta strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja elintarvikealan menestyksen tukemiseksi vastuullisuuden osa-alueella. – Vastuullisuuteen liittyvä toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja haastaa jatkuvasti alan yrityksiä. Olemme erittäin iloisia saadessamme Lauran asiantuntemuksen vahvistamaan tiimiämme, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo. Aalto tulee vastaamaan muun muassa vastuullisuusteemoihin liittyvän ajankohtaisen
Merkkejä käänteestä: elintarviketeollisuus odottaa kasvua, kuluttajat säästävät yhä16.5.2025 09:00:38 EEST | Tiedote
Kuluttajien luottamus on vahvistunut ja odotukset talouden kehityksestä ovat hieman aiempaa valoisammat. Ruokaostoksilla kukkaron nyörit pysyvät kuitenkin edelleen tiukalla ja kauppojen hinta-alennukset hyödynnetään tarkasti. Myös elintarviketeollisuudessa on odotusta positiivisesta kehityksestä.
Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme