Tutkimus: Miten säilyttää vireä yöelämä kaupungeissa?
Helsingin kaupunginosista Punavuori ja Kallio ovat olleet vilkkaita yöelämän keskuksia. Miksi yöelämän keskukset hiljenevät ja millainen olisi resepti elinvoimaiselle elävän musiikin kulttuurille? Taideyliopiston vieraileva tutkija Giacomo Bottà on selvittänyt tutkimuksessaan syitä Helsingin ja muiden kaupunkien yöelämän haavoittuvuudelle.
Nykyisin ajatellaan laajasti, että yöelämä on vaarassa: saksalainen käsite Clubsterben (klubien kuolema) alkoi kiertää yöelämän ja elävän musiikin aktivistien keskuudessa 2010-luvun alussa. Myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa elävän musiikin tiloja on suljettu hälyttäviä määriä. Tätä ilmiötä on selitetty koronapandemian sulkutoimilla, gentrifikaatiolla eli alueiden keskiluokkaistumisella ja 'turistifikaatiolla' eli prosessilla, jossa kaupungeissa tilaa tuotetaan tarkoituksellisesti matkailutarkoituksiin.
Taideyliopiston vieraileva tutkija Giacomo Bottà argumentoi, että yöelämän ja musiikin aseman muutoksia tulisi ymmärtää uusien taloudellisten prosessien ja kaupunkikapitalismin kautta.
”Musiikki ja yöelämä ovat arvokkaita indikaattoreita 'raaka-aineista', inhimillisen työn ja ilmapiirien muodossa, joita etsitään, hyödynnetään ja käytetään, välittämättä niiden ympärille rakennetuista hauraista ekosysteemeistä”, Bottà toteaa.
Helsingin Punavuoren nousu ja hiljeneminen
Suomen pääkaupungin Helsingin yöelämä keskittyi 1990-luvulta eteenpäin Punavuoreen, joka on kaupunginosa lähellä Helsingin keskustaa.
Alun perin Punavuori oli rapistunut työläiskaupunginosa, jossa oli pieniä asuntoja. Halvat asunnot ja baarit houkuttelivat nuoria kaupunkielämään mieltyneitä asukkaita.
Vähitellen yksi alueen valtakaduista, Iso Roobertinkatu, muuttui eläväksi yöelämän keskukseksi monine klubeine ja baareineen.
Vuoden 2013 jälkeen alue alkoi menettää yöelämää ylläpitäviä toimijoitaan. Sama tapahtui myös keskusta-alueella, missä vuonna 2020 vain muutaman kuukauden sisällä kolme isoa musiikkiklubitoimijaa lopetti toimintansa.
Samalla ne jättivät tuottoisat tilansa hotelliketjuille ja työtilaa vuokraaville yrityksille.
Yöelämä luonnonvarojen kaltaisena hyödykkeenä
Tutkimuksessa siteeratun kaupungin edustajan mukaan sulkemisten takana oli useita syitä alkoholin kulutukseen liittyvistä muutoksista naapureiden valituksiin melusta.
Bottàn mukaan vireän yöelämän kuihtumisen taustalla on kuitenkin tapa, jolla kiinteistösijoittajat ensin hyötyvät yöelämäkulttuurista ja sitten pakottavat alan toimijat alueelta.
Kun alueen yöelämä klubeineen ja baareineen kukoistaa, kiinteistösijoitusyhtiöt voivat maksimoida voittonsa nostamalla yhä korkeampaa vuokraa toimijoilta ja alueen urbaaneilta, nuorilta asukkailta.
Kun alueen varakkaat asukkaat valittavat melusta, kiinteistöyhtiöt vaientavat yöelämän tai toimijat joutuvat muuttamaan muualle liian korkeiden vuokrien vuoksi.
Tätä prosessia Bottà vertaa luonnonvarojen hyödyntämiseen. Toiminnan tuottama arvo siirretään muualle samalla, kun tilat tyhjenevät ja yhteisöt hajoavat.
Helsingin Kallio keskiluokkaistuu
Sama prosessi on tapahtunut myös Kalliossa 2000-luvun lopulta lähtien. Myös Kallio on Helsingin vanha työläiskaupunginosa, jossa on ollut tarjolla paljon pieniä ja halpoja asuntoja. Sinnekin syntyi vireä klubi- ja baarikeskittymä aivan kuten Punavuoreen aiemmin. Huumekauppaan ja huono-osaisuuteen liitetty kaupunginosa on samalla vähitellen keskiluokkaistunut. Kallion kupeeseen on noussut uusia asuinalueita kuten Kalasatama ja Konepaja, ja vuokrataso on kohonnut.
Bottà ennustaa, että Kalliota odottaa sama kehitys kuin Punavuoressakin.
Underground-kulttuuri vastavoimana
Toivoa yöelämän jatkumiselle Bottà näkee öisissä ja itsetehdyissä elektronisen musiikin tapahtumissa vallatuissa tai vuokratuissa rakennuksissa sekä kaupunkipuistoissa ja ulkoilualueilla. Sellaisia on järjestetty jo useiden vuosien ajan.
Bottàn mukaan underground-juhlia alettiin järjestää vastareaktiona sille, että teknoklubeista tuli valtavirtaa. Korona-pandemian aikana ulkoilmajuhlia järjestettiin ympäri Eurooppaa Lontoosta ja Berliinistä Vilnaan ja Madridiin.
Taloudellisen vaikutuksen, kasvun ja voiton lait eivät koskeneet underground-juhlia, joten ne pystyivät luomaan työkaluja, jotka saattavat vaikuttaa tulevaan klubikulttuuriin ja aktivoida kykyjä ja resursseja, joilla voidaan vastustaa isojen kaupallisten toimijoiden tyhjiin imevää vaikutusta.
DJ:t puhuvat Bottàn artikkelissa koronapandemian aikaisesta kesästä 2020 vapauttavana aikana, jolloin elävän musiikin kaupallisuus ja portinvartiointi olivat hetken poissa pelistä. Tilaisuuksia järjestettiin ulkona viheralueilla Helsingin valoisassa yössä. Musiikin kuratointi, spontaanisuus ja sattumanvaraisuus ruokkivat elävän musiikin ydintä: hengailua, tanssimista ja hetkestä nauttimista.
”Tee-se-itse- ja minimalististen ratkaisujen käyttö tarjoavat vastalääkkeen mahdolliselle isojen toimijoiden hyväksikäytölle. Ne pitävät kaupallisuuden ja tapahtumien logistisen ulottuvuuden minimissä”, Bottà kuvailee.
Kaupunkien pitää reagoida
Underground-yöelämällä on tutkimuksen mukaan ratkaiseva rooli vaihtoehtoisten, luovien ja kestävien käytäntöjen edistämisessä vireän yöelämän pelastamiseksi.
Bottàn mukaan näille käytännöille tulee antaa tunnustusta ja tukea, mutta pysyvät ratkaisut vaativat laajempia toimenpiteitä, jotka tähtäävät tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman kaupungin luomiseen.
”Ilman isompaa systeemistä muutosta yöelämä tulee kärsimään jatkossakin. Kaupunkisuunnittelun keinot eivät riitä, vaan kaupunkikapitalismin hyväksikäyttöä vastaan on käytävä järeämmin keinoin”, Bottà toteaa.
Tutkimus on toteutettu osana Koneen Säätiön rahoittamaa Musiikkiperinnön moninaisuus Suomessa -hanketta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heta MuurinenTutkimusviestintä
Puh:050 569 2904heta.muurinen@uniarts.fiLinkit
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Johtajanimityksiä Taideyliopistossa: Ossi Naukkarinen valittiin tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi, Kaisa Rönköstä Sibelius-Akatemian dekaani12.6.2025 14:03:58 EEST | Tiedote
Molemmat johtajat valittiin tehtäväänsä viisivuotiskaudeksi. Taideyliopiston hallitus teki valinnat kokouksessaan 12.6.
Konstuniversitetet antog 364 nya studerande våren 202528.5.2025 09:39:51 EEST | Tiedote
Konstuniversitetet antog 364 nya grundexamensstuderande, varav 43 till Bildkonstakademin, 243 till Sibelius-Akademin och 78 till Teaterhögskolan.
Taideyliopistoon valittiin 364 uutta opiskelijaa keväällä 202528.5.2025 09:15:29 EEST | Tiedote
Uusia opiskelijoita valittiin 43 Kuvataideakatemiaan, 243 Sibelius-Akatemiaan ja 78 Teatterikorkeakouluun.
Johanna Ehrnrooth -palkinto kuvataiteilija Alena Tereshkolle20.5.2025 17:17:29 EEST | Tiedote
Taideyliopiston tukisäätiön myöntämän palkinnon tarkoituksena on tukea nuorten kuvataiteilijoiden kansainvälistymistä sekä siirtymävaihetta opinnoista ammattiuralle. 10 000 euron arvoisen palkinnon saaja valitaan vuosittain Kuvan kevät -maisterinäyttelyn taiteilijoiden joukosta.
Kustannusten nousu ja yleisön ostovoiman heikkeneminen huolestuttavat rytmimusiikkifestivaaleja15.5.2025 15:45:00 EEST | Tiedote
Kotimaisten rytmimusiikkifestivaalien määrä nousi uuteen ennätykseen vuonna 2023, mutta käyntimäärät ja taloudellinen kannattavuus jäivät pandemiaa edeltävistä vuosista. Varsinkin pienet festivaalit kamppailevat kustannuspaineiden ja epävarman kysynnän kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme