Suomalaisen tuotosseurannan tulokset kansainvälistä huippuluokkaa–lehmien keskituotos kasvoi merkittävästi
Suomalaiset tuotosseurannan tulokset ovat kansainvälisesti huippuluokkaa. Vuonna 2024 lehmien energiakorjattu keskituotos kasvoi peräti 304 kiloa lehmää kohti: vuoden keskituotos oli 11 171 kiloa energiakorjattua maitoa (EKM), kun vuonna 2023 vastaava lukema oli 10 867 kg EKM.

Suunta oli positiivinen myös maidon pitoisuuksissa. Rasvapitoisuus oli 4,40 % (+0,01) ja valkuaispitoisuus 3,61 % (+0,01). Valkuaisen ja rasvan yhteistuotos lehmää kohti oli 831 kiloa.
– Näiden tulosten lisäksi ilahduttaa erityisesti lehmien kestävyyden paraneminen, joka on tuotostason parantamisen ohella myös ympäristöteko. Poistettujen lehmien keskipoikimakerta oli 3,44 vuonna 2024, kasvua vuoteen 2023 oli 0,03 yksikköä, kertoo kehitysjohtaja Jaana Kiljunen ProAgria Keskusten Liitosta.
Keskimääräinen karja kasvaa noin kolmen lehmän vuosivauhtia
Vuonna 2024 tuotosseurantakarjassa oli keskimäärin 63 lehmää, mikä on peräti 21 lehmää enemmän kuin tuotosseurannan ulkopuolisissa karjoissa. Tuotosseurantaan kuului Suomen lehmistä 79,9 % (182 467 lehmää) ja 72,6 % karjoista (2 914 karjaa).
Yleisin lehmien poiston syy oli utaretulehdus ja toisena heikko hedelmällisyys. Soluluku heikkeni hieman ja oli 186 000 (+2 000 kpl/ml).
Rotujakauma siirtyy tutun trendin mukaisesti kohti holsteinia. Holsteinia oli 62,7 % lehmistä, eli kasvua vuoden takaiseen 2,1 prosenttiyksikköä (2023: 60,6 %). Ayrshireä oli enää 34,7 % lehmistä (2023: 36,6 %), ja suomenkarjan kolmea alkuperärotua yhteensä 0,7 % (2023: 0,8 %). Muita rotuja oli 1,9 % (2023: 2,0 %).
Luomumaitotiloilla oli keskimäärin 72,2 lehmää, laskua vuoteen 2023 tuli 7,4 lehmän verran.
Vaihtelevat säilörehu- ja rehukustannukset heijastuivat ruokinnan taloudellisuuteen
Vuonna 2024 ruokinnan kannattavuuteen vaikuttivat säilörehujen ja rehujen laadun sekä hinnan vaihtelut. Vuoden alussa ruokinnan kate heikkeni, mutta syksyllä tilanne parani maidon hinnan nousun ja ostorehukustannusten laskun myötä.
Säilörehujen korjuuajankohta oli haastava, mikä heikensi sulavuutta ja lisäsi väkirehujen käyttöä. Korkea valkuaispitoisuus kuitenkin mahdollisti valkuaisrehujen vähentämisen, mikä auttoi hillitsemään kustannuksia.
Vuoden 2024 ruokinnan taloudelliset tunnusluvut verrattuna vuoteen 2023:
- Väkirehukustannus laski 0,59 snt/l: 14,1 snt/l (2023) --> 13,51 snt/l (2024)
- Ostorehukustannus laski 1,53 snt/l: 11,0 snt/l (2023) --> 9,47 snt/l (2024)
- Rehukustannus laski 1,51 snt/litra: 23,6 snt/litra (2023) --> 22,09 snt/l (2024)
- Maidon hinta laski 3,46 snt/litra: 52,8 snt/litra (2023) --> 49,34 snt/l (2024)
- Maitotuotto-rehukustannus laski 1,68 snt/litra: 37,3 snt/litra (2023) --> 35,62 snt/l (2024)
Hintavaihteluita ja toiveita paremmasta
Maidon hinta jatkoi laskuaan vuoden 2024 alussa, saavutti pohjan kesällä ja kääntyi loppuvuotta kohti nousuun voin hinnan vaihteluiden myötä. Suomessa hinnanmuutokset olivat Eurooppaa hitaampia, ja vuoden keskihinta oli 48,55 snt/l, mikä on 9 % vähemmän kuin vuonna 2023.
Maidontuotannon investoinnit osoittivat elpymisen merkkejä, ja lypsykarjatalouden investointiavustuksia haettiin yli 31 miljoonalla eurolla (2023: 18 milj. €).
– Tämä viittaa siihen, että epävarmojen vuosien jälkeen yrittäjien luottamus on palautumassa, toteaa talouspalveluiden kehitysjohtaja Petri Koivisto ProAgria Keskusten Liitosta.
Korkojen lasku toi myös helpotusta erityisesti velkaisille tiloille. 12 kuukauden euriborkorko laski vuoden aikana 3,6 % --> 2,4 %, mutta korkojen laskuvauhti näyttää hidastuvan ja taso vakiintunee noin 2 % tuntumaan.
Genomitestauksen avulla tarkempia jalostusvalintoja
Vuonna 2015 syntyneet ja genomitestatut ayrshire- ja holsteinlehmät osoittavat, että korkean jalostusarvon (gNTM yli 15) eläimet ovat kestävämpiä ja tuottavampia kuin matalan jalostusarvon lehmät. Esimerkiksi ayrshirella korkean jalostusarvon ryhmä on poikinut keskimäärin 3,7 kertaa ja tuottanut yli 38 000 kg maitoa, kun taas matalan jalostusarvon lehmät on poistettu aiemmin, ja elossa on vain 3 %. Holsteinilla vastaavat luvut ovat 3,9 poikimista ja yli 42 000 kg elinikäistuotosta, ja lypsyssä on yhä 10 % korkean jalostusarvon lehmistä.
Tulokset vahvistavat, että genomitestaus mahdollistaa tarkemmat jalostusvalinnat jo vasikkavaiheessa, mikä tehostaa resurssien kohdentamista kestävimpiin ja tuottavimpiin eläimiin. Lehmien terveyden seuranta osoittaa, että hedelmällisyyshäiriöt ja utaresairaudet ovat yleisimmät hoidon syyt, kun taas poikimavaikeudet ovat harvinaisia; noin 95 % vasikoista syntyy elävänä.
Tuotosseurannan tulokset ovat vuoden 2024 odotetuimpia maidontuotannon tapahtumia
Tuotosseurantakarjojen tulosten lisäksi julkaistaan samalla kertaa
- 500 parasta tuotosseurantakarjaa energiakorjatun maitotuotoksen (EKM) mukaan
- 500 parasta tuotosseurantakarjaa poistettujen lehmien elinikäistuotoksen mukaan
- 10 parasta luomukarjaa energiakorjatun maitotuotoksen (EKM), maitotilojen ja elinikäistuotoksen mukaan
Maidontuotannon tulosseminaarin esitykset ja kaikki tulokset löytyvät osoitteesta: www.proagria.fi/maito2025
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ida KorhonenKehityspäällikkö, ruokintapalvelutProAgria Itä-Suomi
Puh:043 825 1219ida.korhonen@proagria.fiJaana KiljunenKehitysjohtaja, maidontuotannon palvelutProAgria Keskusten Liitto
Puh:050 398 2962jaana.kiljunen@proagria.fiJukka PösöTutkimusagronomiFaba Osk
Puh:0400 614 035jukka.poso@faba.fiPetri KoivistoKehitysjohtaja, talouspalvelutProAgria Keskusten Liitto
Puh:043 826 6491petri.koivisto@proagria.fiTerhi VahlstenKehitysagronomiFaba Osk
Puh:040 833 0588terhi.vahlsten@faba.fiLinkit
Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
Satoa Kuopion tämän vuoden ravintolat ovat varmistuneet!19.6.2025 11:31:17 EEST | Tiedote
Jo jokavuotiseksi perinteeksi muodostunutta Satoa Kuopio Food Festivalia vietetään viime vuoden tapaan Kuopion kauppatorilla. Tapahtuma järjestetään pe–la 29.–30.8. klo 11–20 samanaikaisesti niin ikään kauppatorilla vietettävän Elonkorjuujuhlan kanssa.
Kotimaiset lammasrodut pitävät pintansa – jalostus ja säilytystyö tukevat monimuotoisuutta13.6.2025 10:26:18 EEST | Tiedote
Alkuperäisrodut ovat edelleen suosituimpia lammastiloilla. Suomenlammas on yleisin yli 50 % osuudella kaikista jalostuspässeistä ja karitsoineista uuhista lähes 50 % osuudella, yhteensä 9 285 uuhta. Tuontiroduista texel on yleisin yhteensä 1 500 kappaleella. Erilaisten risteytysten määrä on noussut merkittävästi.
Viljelykasvit kasvavat rehevästi12.6.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Kasvustot pelloilla kasvavat ja kehittyvät nyt vauhdilla, kun sateita ja kosteutta on saatu riittävästi. Lämpötilat saisivat olla jonkin verran korkeampia, vaikka viljelykasvit Suomessa ovat sopeutuneet hyvin kasvamaan viileissä olosuhteissa. Sateet ovat kuitenkin keskeyttäneet kevätkylvöjä ja hidastaneet niiden loppuun saattamista. Paikka paikoin kylvöt ovat vielä kesken tai saatu vasta ihan viime päivinä päätökseen. Kasvukauden eteneminen on arvioiden mukaan 2–5 päivää jäljessä keskimääräisestä.
Luonnonlaidunpäivää juhlitaan lauantaina 14.6. Saarilan tilalla Polvijärvellä9.6.2025 11:08:22 EEST | Tiedote
Luonnonlaidunpäivässä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien kasvi-, perhos- ja kuoriaislajien elinmahdollisuuden ja ylläpitävät tärkeää perinnemaisemaa ja luonnon monimuotoisuutta.
Oletko kuullut Pasurista? Ideointia kalan käyttöön Kurjanrahkassa 11.6.6.6.2025 14:09:44 EEST | Tiedote
Pasuri on melko tuntematon ruokakala, joka on Porin ja osittain Uudenkaupungin kalastajille runsasta sivusaalista. Pasuria saadaan siis muun kalastuksen yhteydessä luontaisesti sivusaaliina. Selvitämme nyt pasurin tietä sivusaaliista ruoaksi. Ideointi jatkuu tilaisuudessa Kurjenrahkan kansallispuistossa 11.6.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme