Oma Häme

Oma Häme tekee ihmiskaupan vastaista työtä – uusi käsikirja auttaa tunnistamaan uhrit

Jaa

Ihmiskauppa on alitunnistettu ja moniulotteinen ongelma. Käsikirja on opas ammattilaisille.

Rivissä kelluvia vaaleanpunaisia ja pinkkejä sydämiä vihreällä taustalla.

Oma Häme on tehnyt ihmiskaupan uhrien auttamistyötä jo perustamisestaan lähtien. Lisäksi hyvinvointialue on yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassaan sitoutunut uhrien tunnistamisen ja ohjaamisen kehittämiseen. 

Ihmiskaupan tunnistamisesta ja ohjaamisesta on vastikään laadittu oikeusministeriön johdolla käsikirja yhteistyössä laajan verkoston kanssa. Kanta-Hämeen hyvinvointialue on osallistunut käsikirjan tekoon.

Käsikirjan teon aikana hyvinvointialue on kerännyt monipuolisesti tietoa tästä moniulotteisesta ilmiöstä kehittääkseen omia palvelujaan. 

Kyseessä on vakava ihmisoikeusloukkaus, jolla on lukuisia ilmenemismuotoja, kuten työperäinen ihmiskauppa, pakkoprostituutio, rikolliseen toimintaan pakottaminen, elinkauppa ja hatkanuorten hyväksikäyttö. 

– Ihmiskaupan uhri voi olla kuka tahansa ikään, sukupuoleen tai taustaan katsomatta. Ihmiskaupan uhriksi voivat joutua niin alkuperältään suomalaiset kuin Suomeen muuttaneet, kertoo työllistymistä ja kotoutumista edistävien palvelujen erityisasiantuntija Tiina Hofström

Hyvinvointialue ja oikeusministeriö ovat järjestäneet tammikuussa yhteisen koulutuksen ihmiskaupan uhrien tunnistamisesta ja ohjauksesta. Koulutus suunnattiin uhreja työssään kohtaaville ammattilaisille Kanta-Hämeessä.

Oma Häme kouluttaa väkeään

Hiljattain julkaistu käsikirja on käytännönläheinen opas ammattilaisille, jotka kohtaavat uhreja. 

– Ihmiskauppa on edelleen alitunnistettu ilmiö, ja käsikirja paikkaa tätä osaamisen vajetta, sanoo Hofström. 

 Ihmiskaupan uhrit eivät useinkaan itse tunnista olevansa ihmiskaupan uhreja. Ihmiskauppaan syyllistyvät kykenevät käyttämään erilaisia manipulaatio- ja vallankäyttötekniikoita ja saamaan uhrit tilanteeseen, josta heidän on hyvin vaikea löytää poispääsyä. Lisäksi tekijät osaavat etsiä uhreikseen sopivan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisi , muistuttaa Hofström. 

Ihmiskaupan vastainen työ jatkuu Oma Hämeessä ja muualla Suomessa. Myös valtakunnallinen verkosto jatkaa toimintaansa ja yhteistyökäytäntöjen kehittämistä. 

Oma Hämeessä perustetaan käsikirjan jalkauttamisen tukemiseksi oma työryhmä, joka muun muassa laatii käsikirjan pohjalta toimintaohjeen henkilöstölle. Myös koulutusta järjestetään lisää. Tavoitteena on syventää henkilöstön osaamista sekä luoda selkeät toimintaprosessit eri ihmiskaupan muodoille eri palveluissa. 

– Käytännössä ihmiskaupan vastaiseen työhön tarvitaan kaikkia. Voi hyvin olla, ettei edes uhrin lähiverkosto tunnista uhrin tilannetta. Tietoisuutta on tärkeää lisätä. Kyse on kasvavasta ilmiöstä, painottaa Hofström. 

Tutustu Oma Hämeen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaan

Käsikirja ihmiskaupan uhrien tunnistamiseen löytyy Valtioneuvoston sivuilta 

Valtakunnallista Rasismin- ja syrjinnänvastaista viikkoa vietetään 17.–23.3.2025.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oma Häme

Oma Häme julkaisi ensimmäisen sosiaalihuollon digipolkunsa – tukee työnhakijoita matkalla kohti työelämää5.5.2025 13:40:11 EEST | Tiedote

Oma Häme on tänään 5. toukokuuta julkaissut uuden, työhön ja koulutukseen suuntaavan digipolun, joka tarjoaa työnhakijoille konkreettista tukea matkalla kohti työllistymistä tai opintoja. Kyseessä on Oma Hämeen ensimmäinen sosiaalihuollon digipolku, ja sen tavoitteena on vahvistaa asiakkaiden omaehtoista työllistymistä sekä lisätä heidän valmiuksiaan hyödyntää digitaalisia palveluja työnhaussa. Polku kohti aktiivista työnhakua Digipolku tukee asiakkaita löytämään omat motivaation lähteensä ja asettamaan henkilökohtaisia tavoitteita. Asiakas saa viikoittain suunniteltuja ohjeita ja neuvoja, jotka ohjaavat kohti työelämää, koulutusta tai esimerkiksi työkokeilua. Yhteistyö ammattilaisen kanssa jatkuu digipolun aikana, ja asiakas voi viestitellä ohjaajan kanssa turvallisesti palvelun kautta. Digipolun hyödyt asiakkaalle: - Aktivoi ja tukee omatoimisessa työnhaussa - Auttaa rakentamaan selkeän suunnitelman työllistymisen edistämiseksi - Rohkaisee ottamaan vastuuta omasta työllistymispolusta

Aluevaltuusto kokoontui toiseksi viimeiseen kokoukseensa ja kyselytunnille29.4.2025 17:45:27 EEST | Uutinen

Kanta-Hämeen aluevaltuusto oli tiistaina 29. huhtikuuta koolla Hämeenlinnassa toiseksi viimeistä kertaa. Huhtikuun aluevaaleissa valitut valtuutetut aloittavat työnsä kesäkuun alussa ja istuva valtuusto on koolla vielä toukokuun lopussa. Ahveniston luentosalissa pidetyn kokouksen asialista oli lyhyt. Aluevaltuusto hyväksyi Oma Hämeen tukipalvelut Oy:lle myönnettävän takauksen. 300 000 euron takaus mahdollistaa yhtiölle tarvittavien koneiden, laitteiden ja kuljetuskaluston hankinnan joko omaksi tai leasingrahoituksella. Yhtiö on 100-prosenttisesti Oma Hämeen omistuksessa ja se tuottaa hyvinvointialueelle ateria-, puhtaus-, laitoshuolto- ja kiinteistönhoitopalveluja. Aluevaltuusto merkitsi kokouksessaan tiedoksi Ahveniston sairaalahankkeen 2024 vuosiraportin. Hankkeen edistymisestä raportoidaan säännöllisesti aluehallitukselle ja aluevaltuustolle. Raportissa on käsitelty hankkeen tilannetta muun muassa suunnittelun, rakentamisen, aikataulujen ja kustannusten näkökulmasta. Lisäksi alueval

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye