Tekoälyn yleistyminen luo uusia työpaikkoja
Tekoälyn sanotaan vähentävän työpaikkoja, mutta vähintään yhtä tärkeää on huomata, että tekoäly luo myös tarvetta uudenlaiselle osaamiselle. Tarjolle tulee uusia työpaikkoja.

Monelle meistä on arkipäivää ottaa generatiivinen tekoäly avuksi, kun tarvitsee tuottaa konkreettista sisältöä: tekstiä, puhetta, kuvia, koodia. Aika harva käyttäjä on edes tietoinen taustalla toimivien kielimallien ja luonnollisen kielen analytiikan syvällisemmästä toiminnasta, eikä tarvitsekaan – peruskäyttö sujuu muutenkin.
Kielimalleja voi kuitenkin kehittää, kouluttaa ja rikastaa niin, että ne osaavat entistä paremmin tuottaa sisältöä tiettyyn rajattuun aiheeseen tai ongelmaan. Kielimallien avulla voi myös tuottaa uutta ohjelmistokoodia tai tehdä vaikkapa data-analyysiä. Niiden sovellusalueet ovat siten huomattavasti laajempia kuin pelkästään tekstien ja kuvien tuottaminen.
Tässä kohtaa syntyy niitä uusia työpaikkoja. Niihin tarvitaan osaajia, jotka työskentelevät generatiivisen tekoälyn kehittämisen ja soveltamisen parissa.
Tarvitaan osaajia, jotka ymmärtävät generatiivisen tekoälyn konepellin alaista elämää.
Juuri kielimallien räätälöinti ja ”tuunaaminen” eli hienosäätö organisaation erilaisiin tarpeisiin edellyttää ohjelmistokehittäjiltä uusia teknisiä taitoja. Samoin sisällön tuottamisen rikastaminen ja tarkentaminen yhdistämällä kielimallien toimintaan ulkoisia datalähteitä (ns. RAG-menetelmä) vaatii teknistä osaamista.
Yhä enemmän huomiota julkisuudessa saavat tekoälyagentit pohjautuvat nekin generatiivisen tekoälyn ja kielimallien soveltamiseen. Tekoälyagentit, jotka ovat myös itsessään tietokoneohjelmia, kykenevät korkeamman tason ajatteluun ja päättelyyn kuin perinteisemmät chatbotit tai ohjelmistorobotit.
Miten generatiivisen tekoälyn kehittämiseen tulisi kouluttaa?
Generatiivisen tekoälyn erilaisten teknologioiden ja niiden soveltamisen koulutukseen tulee panostaa merkittävästi. Puheet ketteryydestä on lunastettava sekä koulutusorganisaatioissa että yrityksissä.
Osa uusista tekoälyosaajista tarvitsee taitoja uusien sovellusten toiminnallisia ja teknisiä määrittely- ja suunnittelutehtäviä varten. Toiset kehittävät, ohjelmoivat ja integroivat uusia räätälöityjä tekoälysovelluksia näiden määrittelyjen pohjalta. Kolmas ryhmä käsittelee dataa, testaa uusien sovellusten toiminnallisuuksia ja parantaa niiden luotettavuutta ja tarkkuutta esimerkiksi kouluttamalla niitä valitulla datalla. Neljäs ryhmä auttaa niiden käytäntöön viemisessä, jotta organisaation työtehtävät ja prosessit tehostuvat.
Ohjelmistoyritykset voivat kehittää uusia ominaisuuksia ohjelmistotuotteisiinsa generatiivista tekoälyä hyödyntämällä. Näiden uusien ominaisuuksien avulla yritykset ja julkisen sektorin toimijat voivat automatisoida rutiininomaisia työtehtäviä tehostaakseen prosessejaan. Kyse on siten kilpailukyvyn ja tuottavuuden ylläpitämisestä ja kehittämisestä yhä digitalisoituvassa maailmassa.
Muutos avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia startup-yrityksille, haastaa vakiintuneita yrityksiä digitalisoinnin saralla sekä laittaa koulutusorganisaatiot uudistamaan opintokokonaisuuksiaan. Kansalaisilta vaaditaan myös tekoälyn lukutaitoa, jotta ymmärretään teknologisen kehityksen merkitys sekä vaikutus työhön ja yhteiskuntaan.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on mukana yhteiseurooppalaisessa Erasmus+ GenAISA -hankkeessa (2024-2027) jossa kehitetään opetussuunnitelmia ja oppimateriaalia generatiivisen tekoälyn koulutukseen korkeakoulujen ja ammattikoulujen käyttöön. Hanketta koordinoi Patraksen yliopisto Kreikassa, ja siinä on mukana 13 partneria eri puolilta Eurooppaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ari AlamäkiTutkimusaluejohtaja
Puh:+358 294471514ari.alamaki@haaga-helia.fiAri NevalainenViestintäpäällikkö
Puh:040 4887 008ari.nevalainen@haaga-helia.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Opiskelijoiden avoin kirje johti muutokseen: useat mediat ottaneet aikaleiman käyttöön sosiaalisessa mediassa2.5.2025 11:06:48 EEST | Tiedote
Aikaleima kertoo uutisvideon alkuperäisen julkaisupäivän, ja sen tarkoitus on vahvistaa uutisten läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta nopeasti muuttuvassa someympäristössä.
Kouluttautuminen kiinnostaa sekä nuoria että aikuisia – Haaga-Helia tunnetuin ammattikorkeakoulu29.4.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Taloustutkimuksen bränditutkimus selvitti korkeakoulujen kiinnostavuutta ja tunnettuutta. Tutkimus valottaa yli 5000 suomalaisen suomalaisten koulutukseen liittyviä ajatuksia.
Journalismin sokea piste paljastuu TikTokissa – opiskelijat vaativat aikaleimaa uutisvideoihin28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi nuori seuraa uutisia pääosin TikTokista, jossa julkaistuista uutisvideoista puuttuu yksi keskeinen asia: julkaisuaika. Ilman julkaisuaikaa vanhat uutiset voivat levitä yhä uudelleen, näyttää tuoreilta ja näin vääristää todellisuutta.
Haaga-Helia rakentaa tulevaisuuttaan – vuoden 2024 tärkeimmät luvut ja avaukset24.4.2025 09:51:08 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikertomus on julkaistu. Korkeakoulu panosti erityisesti laadukkaaseen koulutukseen ja tutkimukseen, kansainvälisyyteen sekä jatkuvaan oppimiseen.
Nyt rakennetaan luksusmatkailun osaamisverkostoa Uudellemaalle14.4.2025 12:59:13 EEST | Tiedote
Suomessa vierailee yhä enemmän vaativia matkailijoita, jotka odottavat laadukkaita asiakaskohtaamisia. Saumaton ja tasalaatuinen luksusmatkailun asiakaspolku syntyy yritysten yhteisestä ymmärryksestä ja laadun määrittämisestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme