Tekoälyn yleistyminen luo uusia työpaikkoja
Tekoälyn sanotaan vähentävän työpaikkoja, mutta vähintään yhtä tärkeää on huomata, että tekoäly luo myös tarvetta uudenlaiselle osaamiselle. Tarjolle tulee uusia työpaikkoja.

Monelle meistä on arkipäivää ottaa generatiivinen tekoäly avuksi, kun tarvitsee tuottaa konkreettista sisältöä: tekstiä, puhetta, kuvia, koodia. Aika harva käyttäjä on edes tietoinen taustalla toimivien kielimallien ja luonnollisen kielen analytiikan syvällisemmästä toiminnasta, eikä tarvitsekaan – peruskäyttö sujuu muutenkin.
Kielimalleja voi kuitenkin kehittää, kouluttaa ja rikastaa niin, että ne osaavat entistä paremmin tuottaa sisältöä tiettyyn rajattuun aiheeseen tai ongelmaan. Kielimallien avulla voi myös tuottaa uutta ohjelmistokoodia tai tehdä vaikkapa data-analyysiä. Niiden sovellusalueet ovat siten huomattavasti laajempia kuin pelkästään tekstien ja kuvien tuottaminen.
Tässä kohtaa syntyy niitä uusia työpaikkoja. Niihin tarvitaan osaajia, jotka työskentelevät generatiivisen tekoälyn kehittämisen ja soveltamisen parissa.
Tarvitaan osaajia, jotka ymmärtävät generatiivisen tekoälyn konepellin alaista elämää.
Juuri kielimallien räätälöinti ja ”tuunaaminen” eli hienosäätö organisaation erilaisiin tarpeisiin edellyttää ohjelmistokehittäjiltä uusia teknisiä taitoja. Samoin sisällön tuottamisen rikastaminen ja tarkentaminen yhdistämällä kielimallien toimintaan ulkoisia datalähteitä (ns. RAG-menetelmä) vaatii teknistä osaamista.
Yhä enemmän huomiota julkisuudessa saavat tekoälyagentit pohjautuvat nekin generatiivisen tekoälyn ja kielimallien soveltamiseen. Tekoälyagentit, jotka ovat myös itsessään tietokoneohjelmia, kykenevät korkeamman tason ajatteluun ja päättelyyn kuin perinteisemmät chatbotit tai ohjelmistorobotit.
Miten generatiivisen tekoälyn kehittämiseen tulisi kouluttaa?
Generatiivisen tekoälyn erilaisten teknologioiden ja niiden soveltamisen koulutukseen tulee panostaa merkittävästi. Puheet ketteryydestä on lunastettava sekä koulutusorganisaatioissa että yrityksissä.
Osa uusista tekoälyosaajista tarvitsee taitoja uusien sovellusten toiminnallisia ja teknisiä määrittely- ja suunnittelutehtäviä varten. Toiset kehittävät, ohjelmoivat ja integroivat uusia räätälöityjä tekoälysovelluksia näiden määrittelyjen pohjalta. Kolmas ryhmä käsittelee dataa, testaa uusien sovellusten toiminnallisuuksia ja parantaa niiden luotettavuutta ja tarkkuutta esimerkiksi kouluttamalla niitä valitulla datalla. Neljäs ryhmä auttaa niiden käytäntöön viemisessä, jotta organisaation työtehtävät ja prosessit tehostuvat.
Ohjelmistoyritykset voivat kehittää uusia ominaisuuksia ohjelmistotuotteisiinsa generatiivista tekoälyä hyödyntämällä. Näiden uusien ominaisuuksien avulla yritykset ja julkisen sektorin toimijat voivat automatisoida rutiininomaisia työtehtäviä tehostaakseen prosessejaan. Kyse on siten kilpailukyvyn ja tuottavuuden ylläpitämisestä ja kehittämisestä yhä digitalisoituvassa maailmassa.
Muutos avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia startup-yrityksille, haastaa vakiintuneita yrityksiä digitalisoinnin saralla sekä laittaa koulutusorganisaatiot uudistamaan opintokokonaisuuksiaan. Kansalaisilta vaaditaan myös tekoälyn lukutaitoa, jotta ymmärretään teknologisen kehityksen merkitys sekä vaikutus työhön ja yhteiskuntaan.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on mukana yhteiseurooppalaisessa Erasmus+ GenAISA -hankkeessa (2024-2027) jossa kehitetään opetussuunnitelmia ja oppimateriaalia generatiivisen tekoälyn koulutukseen korkeakoulujen ja ammattikoulujen käyttöön. Hanketta koordinoi Patraksen yliopisto Kreikassa, ja siinä on mukana 13 partneria eri puolilta Eurooppaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ari AlamäkiTutkimusaluejohtaja
Puh:+358 294471514ari.alamaki@haaga-helia.fiAri NevalainenViestintäpäällikkö
Puh:040 4887 008ari.nevalainen@haaga-helia.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Tekoälypomo on kohta suomalaisten arkea, mutta kuka määrittelee eettiset pelisäännöt?3.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Koneet johtajina – kuka määrää työelämässä? -paneeli SuomiAreenassa veti paikalle täyden katsomon ja toi tekoälypohjaisen johtamisen työelämän kuumaksi puheenaiheeksi Porissa 27.6.2025. Suomeen vaaditaan yhteisiä eettisiä pelisääntöjä algoritmijohtamiselle.
Haaga-Helian rehtoriksi on valittu Susanna Niinistö-Sivuranta30.6.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun hallitus on nimittänyt korkeakoulun uudeksi rehtori-toimitusjohtajaksi KT Susanna Niinistö-Sivurannan. Niinistö-Sivuranta aloittaa uudessa tehtävässään 1.1.2026.
Susanna Niinistö-Sivuranta has been elected as the president of Haaga-Helia30.6.2025 12:00:00 EEST | Press release
The Board of Haaga-Helia University of Applied Sciences has appointed EdD Susanna Niinistö-Sivuranta as the new President and CEO of Haaga-Helia. Niinistö-Sivuranta will start in her new position on 1 January 2026.
Haaga-Helia SuomiAreenassa: Mitä tapahtuu, kun yhä suurempi osa johtamisesta siirtyy tekoälylle?23.6.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Tekoäly mullistaa työelämän – mutta miten käy, kun algoritmit hyppäävät pomon paikalle? Mitä tapahtuu työntekijöiden kokemuksille luottamuksesta, oikeudenmukaisuudesta ja työn mielekkyydestä? Tule kuulemaan Haaga-Helian paneelikeskustelua Porin SuomiAreenaan perjantaina 27. kesäkuuta klo 10.00–10.45.
Maailman ensimmäinen TikTok-kurssi toi Haaga-Helialle pronssileijonan Cannesista18.6.2025 16:13:08 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, mainostoimisto Bob The Robot ja mediatoimisto ToinenPHD palkittiin pronssilla Cannes Lions -kilpailussa maailman ensimmäisestä korkeakoulukurssista, joka suoritettiin kokonaan TikTokissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme