Ilmaiset junamatkakortit avaavat nuorille ovet Eurooppaan
Euroopan unioni jakaa vuosittain kymmeniätuhansia DiscoverEU-junamatkakortteja Euroopassa asuville 18-vuotiaille nuorille. Matkakortit mahdollistavat 1–30 päivää kestävän raidematkan Euroopassa. DiscoverEU-matkan voi voittaa osallistumalla kahdesti vuodessa järjestettävään hakuun. Suomesta junamatkalle Eurooppaan on lähtenyt jo tuhansia nuoria.
DiscoverEU on Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmaan kuuluva toiminto, joka tarjoaa nuorille mahdollisuuden tutustua Euroopan monimuotoisuuteen, kulttuureihin ja historiaan sekä uusiin ihmisiin. Junamatka on monelle nuorelle elämää rikastuttava tilaisuus päästä avartamaan maailmankuvaa ja kerryttämään uusia kokemuksia, itsevarmuutta ja monenlaista osaamista. Se tekee maata pitkin matkustamista tutuksi sekä tuo Eurooppaa ja Euroopan unionia lähemmäksi.
Euroopan unioni jakaa vuosittain kymmeniätuhansia matkakortteja Euroopassa asuville 18-vuotiaille nuorille. Matkakortit mahdollistavat 1–30 päivää kestävän raidematkan Euroopassa.
Keväisin ja syksyisin järjestettävään hakuun voi osallistua jokainen täysi-ikäistyvä nuori, jolla on Suomen kansalaisuus tai jonka asuinpaikka on Suomi. Voittaneet saavat DiscoverEU-matkakortin, joka oikeuttaa matkustamiseen pääasiassa junalla Euroopassa.
Matkakortin voittaneet saavat lisäksi eurooppalaisen nuorisokortin, jolla saa alennusta esimerkiksi kulttuurikohteista, liikuntapaikoista, paikallisliikenteestä, majoituspaikoista ja ravintoloista. Matkan aikana nuoret voivat myös osallistua DiscoverEU-matkalla olevien nuorten yhteisiin Meet up -kokoontumisiin eri puolilla Eurooppaa.
Suomessa asuville nuorille jaossa reilut 400 matkakorttia
Seuraava hakukierros alkaa 2.4.2025 klo 13 ja päättyy 16.4.2025 klo 13. Hakea voivat kaikki 1.7.2006–30.6.2007 (nämä päivämäärät mukaan luettuina) syntyneet nuoret. Suomessa asuville 18-vuotiaille on tässä haussa jaossa reilut 400 matkakorttia. Matkakortteja haetaan Euroopan nuorisoportaalin kautta.
Vuonna 2018 alkaneen DiscoverEU:n avulla jo tuhansia suomalaisnuoria on tutustunut Eurooppaan, junamatkustamiseen ja samalla itseensäkin.
– DiscoverEU voisi olla entistäkin tunnetumpi, joten toivomme, että tieto reilausmahdollisuudesta tavoittaa kaikki nuoret. Puskaradiot siis laulamaan, Opetushallituksen ohjelma-asiantuntija Ari Huotari toteaa.
Opetushallitus toimii Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien kansallisena toimistona Suomessa ja jakaa tietoa DiscoverEU:sta nuorille ja nuorten kanssa työskenteleville.
DiscoverEU pähkinänkuoressa:
- DiscoverEU-matkakortin voittaneet pääsevät 1–30 päivää kestävälle junamatkalle Eurooppaan.
- Matkakorttia voivat hakea 18-vuotiaat nuoret, joilla on asunpaikka tai kansalaisuus jossakin EU:n jäsenmaassa tai Erasmus+ -ohjelmaan assosioituneessa EU:n ulkopuolisessa maassa (Islanti, Liechtenstein, Norja, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Turkki).
- Seuraava hakukierros alkaa 2.4.2025.
- Hakukierroksella matkakortin voittaneet voivat tehdä matkan 1.7.2025–30.9.2026 välisenä aikana.
- Matkakorttia voi hakea yksin tai korkeintaan 5 nuoren ryhmänä
- Mikäli nuorella on vamma tai muu terveydellinen rajoite, matkalle voidaan tehdä erityisjärjestelyjä (esim. saattaja tai opaskoira).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja DiscoverEU-matkalla olleiden nuorten haastattelupyynnöt:
Ari Huotari
ohjelma-asiantuntija
+358 29 533 1157
ari.huotari@oph.fi
Linkit
Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15.
- puh. 0295 331 703 media@oph.fi
- Opetushallituksen verkkopalvelu: Medialle
- Tietosuojaseloste
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
Lagändringar träder i kraft i augusti: enhetliga regler för användningen av mobiltelefoner i skolorna30.4.2025 09:05:00 EEST | Pressmeddelande
Ändringarna i lagen om grundläggande utbildning som innebär en begränsning av elevernas användning av mobiltelefoner och andra mobila enheter träder i kraft den 1 augusti 2025. Lagändringarna förenhetligar skolornas regler för användningen av mobila enheter under lektionerna inom den grundläggande utbildningen. Utbildningsstyrelsen rekommenderar att även användningen av mobila enheter under skoldagen i övrigt begränsas.
Lakimuutokset voimaan elokuussa: kouluille yhtenäiset säännöt puhelinten käyttöön30.4.2025 09:05:00 EEST | Tiedote
Perusopetuslakiin tehdyt muutokset puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käytön rajoittamisesta tulevat voimaan 1.8.2025. Lakimuutokset yhtenäistävät perusopetuksen koulujen sääntöjä laitteiden käytöstä oppitunneilla. Opetushallitus suosittelee rajoituksia myös muun koulupäivän ajaksi.
Utbildningsstyrelsen har uppdaterat sin anvisning för religiösa evenemang och gemensamma fester samt åskådningsfostran inom småbarnspedagogiken29.4.2025 10:06:04 EEST | Pressmeddelande
En preciserad anvisning har utarbetats för småbarnspedagogiken om vad man ska beakta när man ordnar fester och religiösa evenemang samt vid åskådningsfostran. Utbildningsstyrelsen har tidigare publicerat motsvarande anvisningar för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt för utbildningen på andra stadiet. De enhetliga anvisningarna främjar utbildningsmässig jämlikhet.
Opetushallitus päivitti varhaiskasvatuksen ohjetta uskonnollisista tilaisuuksista, yhteisistä juhlista ja katsomuskasvatuksesta29.4.2025 10:05:21 EEST | Tiedote
Nyt myös varhaiskasvatukselle on laadittu täsmennetty ohje siitä, mitä tulee huomioida, kun järjestetään juhlia ja uskonnollisia tilaisuuksia sekä katsomuskasvatusta. Opetushallitus on julkaissut aiemmin vastaavat ohjeet esi- ja perusopetukseen sekä toiselle asteelle. Yhtenäiset ohjeet vahvistavat koulutuksellista yhdenvertaisuutta.
I vårens andra gemensamma ansökan till högskolor fanns 148 000 sökande26.3.2025 10:50:00 EET | Pressmeddelande
Antalet sökande till yrkeshögskolor och universitet i vårens andra gemensamma ansökan var 148 000, vilket är 3 700 flera än förra året. Det fanns nästan 55 000 nybörjarplatser att söka till inom finsk- och svenskspråkiga högskoleutbildningar som inleds på hösten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme