Helmikuu oli Pohjois-Karjalassa keskimääräistä lämpimämpi
Kuukauden keskilämpötila oli noin 3,7 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Vedenkorkeudet olivat maakunnan isoissa vesistöissä vielä matalalla. Lunta satoi keskimääräistä vähemmän. Jäänpaksuudesta suuri osa oli edelleen teräsjäätä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuu oli Pohjois-Karjalassa noin 3,7 astetta pitkän aikavälin keskiarvoa lämpimämpi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin helmikuun keskilämpötilaksi -5,5 astetta, kun se keskimäärin on -9,4 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin helmikuun keskilämpötilaksi -5,3 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on -8,6 astetta.
Helmikuun sademäärä oli 23–30 % ajankohdan keskiarvoon nähden. Ympäristöhallinnon havaintopisteissä Pielisjoella, Höytiäisellä, Koitajoella ja Jänisjoella keskimääräinen sademäärän vaihteluväli oli 8–10 mm, kun edellä mainittujen pisteiden pitkänajan helmikuun keskiarvon vaihteluväli on 33–37 mm. Kuukauden lopussa mittausasemien lumen syvyys vaihteli yleisesti 18–22 cm välillä, kun se ajankohdalle tyypillisesti on noin 57–59 cm. Vesistöillä liikkujia muistutetaan välttämään rantahangilla liikkumista norppien pesintäalueella.
Helmikuun lopussa lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m²) vaihteli maakunnassa 49–74 kg/m2. Pitkän aikavälin keskiarvo helmikuulle on 112–122 kg/m2. Keväällä 2024 lumikuorman vaihteluväli oli 163–191 kg/m2.
Järvien vedenkorkeudet olivat, Varisvesi Karvion, Kerman Kermajärven sekä Juuan Kajoonjärveä lukuun ottamatta keskiarvon alapuolella. Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on 29 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän nykyisellä tasolla huhtikuun toiselle viikolle saakka, kunnes se kääntyy nousuun. Tämänhetkisen ennusteen mukaan toukokuun kolmannen ja kesäkuun toisen viikon väliin ajoittuva kevättulva jää noin 50 cm keskimääräisen tulvahuipun alapuolelle. Ennusteen epävarmuus on kuitenkin suuri, koska tulvahuipun korkeus riippuu kevään sademääristä ja lumien sulamisnopeudesta.
Pielisen vedenkorkeus oli 22 cm ajankohdan keskitasoa alempana. Ennusteen mukaan vedenkorkeus lähtee lähiviikkoina hitaaseen nousuun. Tulvahuipun ennustetaan tämänhetkisen lumitilanteen ja vesimäärän perusteella jäävän noin 40 cm keskimääräisen tulvahuipun alapuolelle.
Ruunaan vedenkorkeus oli 11 cm, Viinijärven 18 cm, Juojärven 5 cm, Kajoonjärven 7 cm ja Pyhäjärven 1 cm keskimääräistä alempana helmikuun lopussa. Varisveden vedenkorkeus oli 16 cm, Kermajärven 8 cm ja Kajoonjärven 4 cm keskimääräistä ylempänä.
Koitajoki Pamilon keskivirtaama oli helmikuussa noin 48 % keskimääräistä pienempi. Muiden asemien keskivirtaama oli noin 80–110 % ajankohdan keskiarvosta.
Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli helmikuun lopussa Kontiolahden Jaamankankaalla 13 cm ja Jakokoskella 6 cm pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Ilomantsin Kuuksenvaaralla pohjavedenkorkeus oli 2 cm keskiarvon alapuolella. Nykyisellä lumitilanteella alkukesän pohjavesikorkeudesta ennustetaan matalia. Roudan paksuus oli samoilla mittausasemilla 3–11 cm, kun routaa on ajankohtana yleensä 17–29 cm.
Jääpeitteen paksuus oli Pyhäselän Roukalahdella helmikuun lopussa 50 cm teräsjäätä. Pielisellä Nurmeksessa jäänpaksuus oli 57 cm, josta teräsjäätä 47 cm ja kohvajäätä 10 cm. Pyhäselän jää oli 3 cm ja Pielisen 6 cm keskimääräistä paksumpaa. Kevättä kohti siirryttäessä muistutetaan isojen railojen muodostumisesta sekä jään nopeasta heikkenemisestä etenkin virtauskohteiden läheisyydessä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Milla Sallinen
vesitalousasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 162, vaihde p. 0295 026 000
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Yhteystiedot
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Alueelliset kehitysnäkymät: Pohjois-Karjalan suhdannenäkymissä orastavaa toiveikkuutta29.4.2025 09:19:53 EEST | Tiedote
Taloussuhdanteen odotetaan kääntyvän Pohjois-Karjalassa ensi keväänä parempaan suuntaan. Pientä positiivista virettä tulevaisuuden näkymiin tuo hidastuva inflaatio, laskeneet korot ja Itä-Suomen ohjelman toimenpiteiden eteneminen.
Pohjois-Karjalassa oli maaliskuussa 10 836 työtöntä24.4.2025 08:03:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli maaliskuun lopussa 10 836 työtöntä työnhakijaa, 934 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuna oli 1 039. Lomautettujen määrä vähentyi 58 henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna.
Maaliskuu oli Pohjois-Karjalassa lämmin ja lumet olivat vähissä15.4.2025 13:20:10 EEST | Tiedote
Maaliskuun keskilämpötila oli noin 2,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Sulamisen käynnistyminen näkyy nousuun lähteneinä vedenpinnakorkeuksina. Maakuntaan ennustetaan keskimääräistä pienempiä virtaamia, kevättulvia sekä pohjavedenkorkeuksia.
Juuan veet ja vaarat – Pohjois-Karjalan ensimmäinen Helmi-keskittymä7.4.2025 15:11:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on valmistellut alueellisen Helmi-METSO -yhteistyöryhmän kanssa maakunnan ensimmäisen Helmi-elinympäristöohjelmaan kuuluvan Juuan veet ja vaarat -keskittymän. Keskittymä nimettiin joulukuussa 2024. Juuassa sijaitsevan keskittymän tavoitteena on edistää ja jatkaa luonnontilan parantamista niin suojelualueilla kuin niiden ulkopuolella. Juuan veet ja vaarat -keskittymästä järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus Juuan kunnantalon valtuustosalissa tiistaina 15.4.2025 klo 18 alkaen.
Maaseuturahoitus luo uusia työpaikkoja Pohjois-Karjalan maaseudulle – katsaus vuoteen 20242.4.2025 09:03:31 EEST | Tiedote
Maaseuturahoitus vauhditti uusien työpaikkojen syntymistä Pohjois-Karjalassa. Viime vuonna rahoitetut yrityshankkeet toivat arviolta 48 uutta työpaikkaa, ja maatalous tarjoaa edelleen mahdollisuuksia uusille yrittäjille. Vuonna 2024 hankkeiden aiheina korostuivat huoltovarmuus ja varautuminen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme