Helsingin yliopisto oli jälleen hakijoiden ykköstoive yhteishaussa
Hakijoita kandi- ja maisteriohjelmiin oli yli 35 000. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto sekä ensisijaisten hakijoiden määrän että hakijoiden kokonaismäärän perusteella. Tutut alat – oikeustiede, lääketiede ja psykologia – olivat jälleen Helsingin yliopiston suosituimpia hakukohteita.

Helsingin yliopistoon haki korkeakoulujen yhteishaussa 35 383 henkilöä (2024: 31 273). Opiskelupaikkoja on tarjolla 4770 yhteensä 62 kandi- ja maisteriohjelmassa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto sekä ensisijaisten hakijoiden määrän että hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Ykköstoiveekseen Helsingin yliopiston kandi- tai maisteriohjelman oli asettanut 20 668 hakijaa (2024: 18 158). Yliopiston ensisijaisilla hakijoilla tarkoitetaan hakijoita, jotka ovat asettaneet jonkin Helsingin yliopiston hakukohteen hakulomakkeellaan mieluisuusjärjestyksessään ensimmäiseksi.
Kandiohjelmista suosituin oli oikeusnotaarin koulutusohjelma (opetus Helsingissä suomeksi) (5 898). Toiseksi suosituin oli lääketieteen koulutusohjelma (4 181) ja kolmanneksi suosituin psykologian kandiohjelma (3 733). Yhteensä hakijoita kandiohjelmiin oli 32 984.
Hakijamäärä kasvoi erityisesti oikeusnotaarin koulutusohjelmaan. Kasvun syynä oli osaltaan valintakoeuudistus, jonka ansiosta hakijan on mahdollista useampaan hakukohteeseen yhdellä valintakokeella. Suomenkielisen oikeusnotaarin koulutusohjelman hakijamäärä kasvoi 45 prosenttia viime vuoteen verrattuna (5895 hakijaa).
Kasvua oli myös ruotsinkielisessä hakukohteessa Utbildningsprogrammet för rättsnotarie (undervisning i Helsingfors på svenska) (432 hakijaa, kasvua 69 prosenttia vuodesta 2024) sekä hakukohteissa Utbildningsprogrammet för rättsnotarie, undervisning i Vasa på svenska och finska (262 hakijaa, kasvua 72 prosenttia vuodesta 2024) ja Oikeusnotaarin koulutusohjelma, opetus Vaasassa suomeksi ja ruotsiksi (2958 hakijaa, kasvua 30 prosenttia vuodesta 2024).
Maisteriohjelmista suosituin oli terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelma (633). Toiseksi suosituin oli psykologian maisteriohjelma (333) ja kolmanneksi suosituin oli proviisorin koulutusohjelma (326). Yhteensä hakijoita oli 2 571.
Hakijamääriin voi tulla pieniä muutoksia sen myötä, kun hakijoiden hakemusmaksuvelvollisuuksia tarkistetaan. Lue lisää EU:n, ETA:n tai Sveitsin ulkopuolisten maiden kansalaisia koskevasta hakemusmaksusta Opintopolussa.
Vaihtoehtoisia väyliä opiskelemaan
Useimpiin kandiohjelmiin voi hakea myös avoimen väylän haussa, jos on suorittanut opintoja avoimessa yliopistossa. Avoimen väylän haussa Helsingin yliopistoon haki 238 henkilöä (2024: 228). Eniten avoimen väylä kiinnosti tietojenkäsittelytieteen kandiohjelman hakijoita (47). Toiseksi eniten hakijoita sai sosiaalitieteiden kandiohjelma (38).
Kehitysjohtaja Anu Haapala iloitsee avoimen väylän haun tasaisesta suosiosta.
– Hienoa huomata, että avoimen väylä hakuväylänä on kasvattanut jälleen suosiotaan. Sitä kautta valituksi tulleet opiskelijat ovat saaneet jo hyvän tuntuman koulutusohjelmaan ja pääsevät erinomaisesti jatkamaan opintojaan tutkinnoksi.
Kasvatustieteelliselle alalle avoimen väylä on osana yhteishakua, ja sinne hakijoita oli 177. Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa oli myös ensimmäistä kertaa haku varhaiskasvatuksen monimuotokoulutukseen hakijoille, joilla on varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuus. Hakijoita oli 51.
Näin valinnat etenevät
Kandiohjelmien opiskelijoista noin puolet valitaan ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. He saavat tiedon valinnastaan Opintopolku.fi-palvelussa viimeistään 26.5.2025.
Yliopistot järjestävät tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhdeksän kansallista valintakoetta. Hakija voi siis hakea yhdellä valintakokeella useampaan hakukohteeseen ja yliopistoon. Valintakokeet järjestetään kuutena päivänä aikavälillä 26.5. –6.6.2025.
Valintakoeuudistuksen tavoitteena on vähentää hakijoiden kokemaa kuormitusta, ja antaa hakijoille aito mahdollisuus hakea useammalle koulutusalalle ja eri yliopistoihin. Myös ennakkomateriaalien määrä vähenee merkittävästi, ja ne julkaistaan vain muutama päivä ennen valintakokeita. Tiedot valintakokeiden kautta opiskelijoiksi valituille ilmoitetaan viimeistään 3.7.2025 Opintopolku.fi:ssä.
Maisteriohjelmien opiskelijat valitaan pääsääntöisesti hakijan toimittamien hakudokumenttien perusteella. kaikkien maisteriohjelmien tulokset julkaistaan viimeistään 3.7.2025.
Hakijamäärät ja aloituspaikat hakukohteittain julkaistaan yliopiston verkkosivuilla keskiviikkona 26.3.2025. Tarkemmat tilastot muun muassa sukupuolijakaumasta, kielijakaumasta, ensikertalaisten ja ensisijaisten hakijoiden määrästä julkaistaan myöhemmin samalla verkkosivulla.
Tietoa hakujen etenemisestä
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Liisa Kuuselapäällikkö, opiskelijavalintojen palvelut
Puh:0294126624anna-liisa.kuusela@helsinki.fiHelsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme