Tampereen yliopisto

Väitös: Tulosperusteiset liiketoimintamallit laitevalmistajien tulevaisuuden elinehtona

Jaa

Teollisuuden laitevalmistajat etsivät keinoja parantaa kykyään onnistua epävarmassa maailmassa siirtymällä tulosperusteisiin liiketoimintamalleihin. Olli Kuismanen selvittää väitöstutkimuksessaan, miten nämä mallit kestävät muutoksia ja kriisejä pitkän elinkaarensa aikana.

Henkilö seisoo portaikon edessä sisätiloissa. Hänellä on yllään tumma puku.
Olli Kuismanen (Kuva: Keke Leppälä)

Teollisuus siirtyy vauhdilla kohti palveluja ja tuloksia perinteisen laitekaupan sijaan. Nykyään valmistajat tarjoavat yhä useammin asiakkailleen lopputuloksia – kuten käyttövarmuutta, tuotantomääriä tai energiansäästöä – pitkäaikaisilla sopimuksilla, joita kutsutaan tulosperusteisiksi sopimuksiksi (OBC). Mutta miten nämä mallit kestävät odottamattomia tapahtumia kuten kriisejä, geopoliittisia muutoksia, toimitusketjujen häiriöitä tai teknologiamurroksia?

Diplomi-insinööri Olli Kuismasen väitöskirja tarkastelee ulkoisten muutosten vaikutuksia pääomavaltaisen teollisuuden tulosperusteisten liiketoimintamallien (OBM) pitkän aikavälin kannattavuuteen. Tulevaisuudentutkimuksen menetelmiä hyödyntävä tutkimus tunnistaa muutostyypit, jotka voivat aiheuttaa riskejä tai tarjota mahdollisuuksia niin laitetoimittajille kuin asiakkaille ja analysoi niiden vaikutuksia tulospohjaisiin liiketoimintamalleihin ja yritysten onnistumiseen. 

Kuismasen tutkimus osoittaa, että tietyt liiketoimintamallin sisäiset valinnat, vahvat kumppanuudet, joustavuus ja jaettu vastuunotto ovat avainasemassa, jotta liiketoimintamallit säilyvät hyödyllisinä molemmille osapuolille.

– Epävarmassa maailmassa tulevaisuuden kestävä liiketoimintamalli ei ole enää etu vaan elinehto. Tutkimukseni auttaa yrityksiä valmistautumaan muutoksiin ja suunnittelemaan tulosperusteisia ”laite palveluna”-liiketoimintamalleja, jotka tuottavat hyötyä koko laitteiden elinkaaren ajan, Kuismanen sanoo.

Väitöskirjan huomiot ovat merkityksellisiä kaikille teollisuuden laitevalmistajille, jotka tavoittelevat kestävää kasvua ja kannattavuutta erityisesti silloin, kun laiteinvestoinnit ovat merkittäviä ja elinkaaret pitkiä. Tällaiset yritykset ovat merkittävässä asemassa Suomen teknologiateollisuudessa, usein taistellen erottautumisen ja teknologisen etumatkan kääntämisessä kilpailueduksi.

Olli Kuismanen on sarjayrittäjä ja työskentelee nykyään teknologiayritys Upheat Solutionsissa, joka kehittää teollisuuden hukkalämmön kierrättämiseen tarkoitettuja korkean lämpötilan lämpöpumppuja, joita tarjotaan myös palveluna (Heat-as-a-Service). Aiemmin hän on johtanut liiketoimintoja ja liiketoimintamallien kehitystä muun muassa Tamturbossa ja Konecranesissä.

Väitöstilaisuus perjantaina 28. maaliskuuta

DI Olli Kuismasen tietojohtamimsen alaan kuuluva väitöskirja Life Cycle Feasibility of Outcome Business Models in Capital-Intensive Industrial Equipment Business tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 28.3.2025 klo 14:00 alkaen, Festian Pienessä salissa 1 (FA032), Korkeakoulunkatu 8 Tampere. Vastaväittäjänä toimii professori Christian Nielsen Bolognan yliopistosta ja kustoksena professori Hannu Kärkkäinen johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli Kuismanen
olli.kuismanen@tuni.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Biologinen ikä ennustaa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumista sekä niihin liittyvää kuolleisuutta16.4.2025 12:35:15 EEST | Tiedote

Sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja niihin kuolemisen riskiarviosta tulee tarkempi, kun perinteisten riskimittareiden – SCORE-2 ja Framinghamin riskipisteytyksen – lisäksi huomioidaan samalla tutkittavan biologisen vanhenemisen vaihe eli toisin sanoen biologinen ikä. Tieto käy ilmi juuri julkaistussa Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin yliopistojen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Karoliinisen instituutin yhteistyönä toteuttamassa monikeskustutkimuksessa.

Varhainen vanhemmuuden tuki voi parantaa vanhemman hyvinvointia ja suhdetta lapseen15.4.2025 09:15:44 EEST | Tiedote

Perinataaliajalla eli raskausajalla ja lapsen ensimmäisellä elinvuodella on merkittäviä vaikutuksia niin vanhempien hyvinvointiin kuin lapsen kehitykseenkin. Tutkimusten mukaan 10–15 % äideistä kärsii raskausaikaisesta tai synnytyksenjälkeisestä masennuksesta, ja äidin mielenterveysongelmat voivat lisätä myös vanhempi–lapsi-suhteen vaikeuksia ja lapsen kehityksen riskejä. Tuore tutkimus tarjoaa arvioita siihen, miten tehokkaita vauvaperheiden tukipalvelut ovat parantamaan vanhemman hyvinvointia ja vanhempi–lapsi-suhdetta.

Väitös: Kasvis- ja gluteeniton ruokavalio eivät lisää raskauden tai vastasyntyneen komplikaatiota15.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Johanna Reijonen selvitti väitöstutkimuksessaan ravintokuidun yhteyttä raskauden ennusteeseen sekä yleisiin raskausajan ruoansulatuskanavan oireisiin, kuten pahoinvointiin, närästykseen ja ummetukseen. Lisäksi hän tutki kasvisruokavalion ja gluteenittoman ruokavalion yhteyttä raskauden kulkuun ja ennusteeseen. Tulosten mukaan ravintokuidulla on suotuisia vaikutuksia raskauteen ja kasvis- ja gluteeniton ruokavalio ovat turvallisia raskausaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye